2024.09.23. 07:55
Mi kerüljön a hátizsákba?
Sajnos vége a nyárnak és újra végig kell gondolnunk, hogy milyen egészséges, laktató elemózsia kerüljön a hátizsákba.
Nyilvánvalóan egész évben odafigyelünk arra, hogy gyermekeink elegendő és egészséges ételhez jussanak, de iskolaidőben erről már reggelente előre kell gondoskodnunk!
Legyen egészséges, változatos és persze finom – ezek a fő elvárások a tízóraival vagy uzsonnával szemben, s ennek nem mindig könnyű megfelelni. A legkézenfekvőbb persze a szendvics vagy a péksütemény, amely a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített ajánlás, az Okostányér szerint is jó választás. Ez a szakmai ajánlás megmutatja, hogy egy gyerek vagy felnőtt étrendjében milyen arányban célszerű szerepelnie a húsoknak, a zöldségeknek, a gyümölcsöknek, a tejtermékeknek és a gabonaféléknek. Az utóbbiaknak – minden divatos diéta ellenére – komoly szerepük van a szervezetünk energiaellátásában és egészségében, hiszen értékes vitaminokat, nyomelemeket, rostokat tartalmaznak, különösen a teljes kiőrlésű, rozsos, magos pékáruk. Az ajánlás szerint például az egészséges, kiegyensúlyozott étkezéshez a gyermekeknél az étrend negyedrészének kell gabonát (kenyérfélét, tésztát) tartalmaznia.
Szerencsére ma már annyi fajta kenyér, buci, kifli és zsömle kapható, hogy akár akkor is változatos tízórai kerülhet a hátizsákba, ha azt előre el kell készítenünk.
Nemcsak ízekben, hanem méretben is nagy a választék; van, amelyikben egy nagyobb csirkemellszelet is elfér, míg például a csavart kifli egy sokkal szolidabb méret. Ha megadjuk a lehetőséget a kísérletezésre, a legválogatósabbak is megtalálják a kedvenceiket.
− mondja Bedő Szilárd, a Bedő Pékség tulajdonosa.
Ők csak kenyérből 18-félét sütnek, nem beszélve a rengeteg különböző „apró áruról”, szendvicsalapról. Van, aki a fehér lisztből, más a teljes kiőrlésűből vagy a rozslisztből készültet szereti inkább, de a burgonyás, hagymás, tökmagos változatok is más-más ízvilágot kínálnak. A pékmester azt tanácsolja, ne ragadjunk le egyfélénél, váltogassuk a különböző ízeket – na meg persze a belevalót is –, így biztosan nem lesz unalmas az útravaló.
Fontos még odafigyelni arra, hogy a tízórai ne legyen nagyon „maszatolós”, ne folyjon ki a töltelék, ne csússzon szét a szendvics; a krémes kakaós csigát például nehéz kulturáltan megenni az iskolában. Fontos szempont tehát, hogy a tízóraira csomagolt étel könnyen előkapható és elfogyasztható legyen, ilyen például a klasszikus sajtos rúd, amire kevesen tudnak nemet mondani. Ezt akár fél kézzel, állva is el lehet fogyasztani!
Figyelje a Kisalföldet még több „kenyeres” tippért a Bedő Pékségtől!