Támogatott tartalom

2024.06.01. 08:00

Zöldbajnok lett Győr a ledcsereprogramban

Nagyszabású konferenciáján hat települést minősített „zöldbajnoknak” a Cyeb cégcsoport, mert kiemelkedően működtek közre a ledizzók cseréjében. Az elismerést Győr is megkapta, ráadásul a város nyert még hatmillió forintot is a legjobbak sorsolásán.

PR cikk

A ledcserében élen járó települések elismerésben részesültek; a legkiválóbbak közé került Győr is. Az oklevelet Szeles Szabolcs alpolgármester vette át.

Forrás: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Titokszobában születik a jövő

Kevés olyan félnapos konferencia van, ahol annyi fontos információ hangzik el, mint amennyit megtudtunk a ledizzók cseréjében kulcsszerepet játszó Cyeb cégcsoport budakalászi rendezvényén. Szebeni Márton ügyvezető igazgató szellemesen vázolta a kialakult helyzetet. Azzal kezdte: amikor egy energiakereskedő cég a felhasznált energiamennyiség csökkentéséről beszél, az olyan, mintha egy hentes a vegán étkezés mellett agitálna. Az ügyvezető szerint persze törvényben is előírt kötelezettségük az energiahatékonyság növelése, s ennek érdekében a Cyeb nemcsak az izzócseréket vállalta magára, hanem a megtermelt energia tárolására használt lítiumakkumulátorok után saját titokszobájukban már születik a jövő, vagyis polimer alapú akkumulátoros megoldásokat kísérleteznek ki együtt a bostoni műegyetemmel. (Ezt egyébként a sajtónak, és a ledprogramban részt vevő települések vezetőinek is megmutatták.)

Lantos Csaba energiaügyi miniszter is meglepő kijelentéssel kezdte az előadását: nem azért léptünk ki a kőkorszakból, mert elfogyott a kő. Ezzel arra utalt, hogy a globális felmelegedés veszélyének a kényszerében is jelentősen mérsékelni kell az üvegháztartási hatást. A megújuló karbonmentes energiaforrások felé kell fordulni. Ma még nem tudjuk pontosan, hogy a polimer, vagy a zöldhidrogén lesz a jövő, de mielőbb lépni kell, hiszen jelenleg 80 százalékban fosszilis energiát használ a világ, főként a fejlődő országok.

Napelem-forradalom van az országban

Magyarország a saját konzervatív zöldpolitikáját folytatta – hangsúlyozta a szakminiszter. Ennek egyik pillére a Paks 1 atomerőmű működése legalább 2052-ig, de lehet, hogy 2057-ig történő meghosszabbítása. Közben épül a Paks 2 is. Ez a két alaperőmű adja Magyarország stabilitását. Lantos Csaba bejelentette: ezek mellett létrejöhetnek jóval kisebb erőművek is.
A hazai energiabiztonság másik pillére a megújuló energiaforrások felhasználása. Napelem-forradalom zajlik.  Annyi naperőmű van, hogy a napelem képes megtermelni a pillanatnyilag szükséges energiát az országban. Szükség van tehát megfelelő, korszerű energiatárolóra, és exportálunk is. Az energiaárak kilengése miatt továbbra is szükség lesz rezsivédelemre – hangsúlyozta.

Visszatérve a ledcserére, annak lényegét többen is úgy fogalmazták meg: segítettük egymást a nehéz helyzetben. Sok város felismerte ezt a lehetőséget. Kiderült az is: a Cyeb tavaly októbertől szállít Győrnek gázt.

A konferencián sok fontos információ hangzott el a jövőnket meghatározó energiapolitikáról.
Forrás: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Győr folytatja az együttműködést az energiahatékonyságért

Meixner István, a kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgatója egészen attraktív előadásában elmondta: az ingyenes izzócserére 530 település szerződött le, s eddig összesen 1 millió 754 ezer ledizzót osztottak ki a lakosságnak. Átlagosan egy háztartás 13–15 izzót használ. A ledcsere 27 százalékkal csökkentette a fogyasztást. Az összmegtakarítás 58 millió kilowatt.
A Cyeb a ledcserében élen járó hat települést a zöldbajnokok elismerésben részesítette.

A legkiválóbbak közé került Győr alpolgármestere, Szeles Szabolcs vette át az oklevelet.

Rendkívüli megtiszteltetés volt részt venni a ledcsereprogramban – kezdte köszönőbeszédét Szeles Szabolcs. – Amikor dr. Dézsi Csaba András polgármester úrral megkezdtük a közös munkát, pár héttel voltunk a világ¬járvány előtt. Sok területen ért bennünket kihívás, rengeteg volt a dolgunk. Azzal szembesültünk, hogy a zöldterületnek a gondolati magvai sem voltak elvetve. Első lépésként megalakítottuk a környezetvédelmi bizottságot, amit számos más lépés követett. A teljesség igénye nélkül: babaligetet hoztunk létre, fásítottunk, klímastratégiát fogadtunk el, s egy, Magyarországon egyedülálló rendezvényt honosítottunk meg, a Győri Klíma Expót, melyen határainkon túl élő testvérvárosaink is részt vesznek. Amikor tudomásunkra jutott a ledcsereprogram, eldöntöttük, hogy csatlakozunk hozzá. Sőt, a programra egy nagy energetikai kampányt építettünk fel, a korszerű izzókat a polgármester úr és az alpolgármesterek ünnepélyes körülmények között adták át az olimpiai sportcsarnokban, ahol minden alkalommal sorban álltak az emberek, akik megértették a program fontosságát. Nyitottak vagyunk folytatni az együttműködést.

Erre pedig lesz lehetőség, hiszen a Cyeb vezetői és munkatársai számos innovatív megoldáson és energiahatékonysági rendszer fejlesztésén dolgoznak. Többek között a közvilágítás korszerűsítésében is ígértek segítséget. Olyan lámpákat ajánlanak, amelyeknek az ára kevesebb, mint öt éven belül megtérül. Energiahatékony, szabályozható a fényereje. A korszerű lámpák a jelenlegi közvilágítás energiafelhasználásának a 60–70 százalékával működnek.

A konferencia végén a zöldbajnokok között a cég kisorsolt egy hatmillió forintos díjat. A szerencse is Győrnek kedvezett.

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában