Motorsport

10 órája

Bajnok lett a győriek motorosa

Kovács Bálint és Görbe Soma számára is befejeződött a versenysorozat. Utóbbi bajnoki címet ünnepelhetett.

Kisalföld.hu

Görbe Soma már bajnokként indult, egy második helyet szerzett, a második futamot ugyan megnyerte, de kizárták.

Fotó: Racing Passion Photography - Damon Teerink

A H-Moto UNI Győr Team versenyzője, Kovács Bálint ismételten bebizonyította, hogy az IDM legszűkebb elitjéhez tartozik. Az idei szezon utolsó állomásán, Hockenheimben a gyári BMW nyergében ismét az élmezőnyben végzett – az első futamon a 8., míg a másodikon a 6. helyen intették le –, így megszerzett 117 pontjával összetettben a 8. helyen végzett a világbajnoki erősségű Superbike kategóriában. Görbe Soma már bajnokként érkezett a szezonzáróra a Pro Superstock 1000-ben, ahol előbb második lett, majd megnyerte ugyan a második futamot, de utólag kizárták.

Tavaly a rendkívül erős német bajnokságban (IDM) Kovács Bálint abszolút újoncként egy gyári BMW nyergében összetettben a 8. helyen végzett a világbajnoki erősségű Superbike kategóriában. Idén egyik kedvenc pályáján, Oscherslebenben Bálint végre megszerezte az első IDM-es pódiumait, miután kétszer is a harmadik helyen végzett. Viszont kétszer nullázott az idény során, így a zárófutamokon maximum arra volt esélye, hogy több szerzett ponttal ugyan, de megismételje a 2023-as eredményét.

A 23 éves motoros ezúttal az általa ismert hockenheimi pályán zárta le idei szereplését. Kovács a világ egyik legerősebb bajnokságának királykategóriájában a 6. rajthelyet szerezte meg az időmérőn, majd a futamokon remekül szerepelve előbb a 8. lett, majd a másodikon még ezen a helyen is tudott javítani és hatodikként zárt. Az újabb két top 10-es eredményének köszönhetően pedig összetettben megtartotta a nyolcadik helyet, és a tavalyi 100 pontja helyett idén már 117 egységgel zárta az idényt.

„Úgy gondoltam, zárásként akár komolyabb eredmény is összejöhet Hockenheimben. Az első versenyen nem teljesen úgy alakult a rajtom, de nagy küzdelem után a nyolcadik helyen végeztem. A második viszont annál jobb volt. A rajt után közel motoroztam a harmadik helyezetthez, de végül már nem maradt annyi hátsó tapadásom, hogy a dobogóért vívott csatába beleszóljak. A tavalyi tanulóév után az Alpha Van Zon BMW csapata újfent bizalmat szavazott nekem és folytattuk a közös munkát. Véleményem szerint ez teljesen másik nyolcadik hely, mint a tavalyi, hiszen rengeteget erősödött a bajnokság. A két nullázásom nem tett jót a pontjaimnak, de azokból is tanultam, és küzdöttem az utolsókig” – fogalmazott Kovács Bálint.

Kovács Bálint több pontot szerzett, mint tavaly, de ugyanúgy nyolcadik lett.
Fotó: Racing Passion Photography - Damon Teerink

Egészen elképesztő bravúrt hajtott végre Görbe Soma, aki idén először állt rajthoz a világ legerősebb bajnokságának tartott német IDM-ben. A Northen Talent Cup sorozat 2020-as szezonjában bajnoki címet szerző motoros pontosan ott folytatja az idei szezon utolsó versenyhétvégéjén, Hockenheimben a versenyzést, ahol az első négy versenyhétvégén abbahagyta. Igaz, ezúttal „csak” a második helyet szerezte meg az időmérőn, és az első futamon is ugyanebben a pozícióban hozta be a motorját. A második, vasárnapi futamon viszont elsőként intették le, így sokáig úgy nézett ki, futamgyőzelemmel zárja a szezont. Azonban a motor utólagos technikai ellenőrzésekor derült ki, hogy egy kilóval könnyebb az előírt minimumsúlynál, így Görbe Somát kizárták a futamból. Ennek ellenére a megszerezhető 250 pontból 215-öt megszerezve fölényesen megszerezte a kategória összetett bajnoki címét.

„A szabadedzésen egy motorhiba miatt az első edzésen mindössze négy kört tudtam megtenni, majd a második tréningen már sikerült a második helyet megszerezni, igaz, menet közben összeszedtem egy hosszú körös büntetést, amit a verseny első három körében kellett letöltenem. Ezzel eldőlt a sorsom, a második hellyel kihoztam a maximumot ebből a futamból. A kizárás miatt csalódott vagyok, mert ezzel a motorral versenyeztem végig a szezont, és minden időmérő és minden futam után megfelelő volt a súlya. Semmin sem változtattunk, de természetesen a döntést elfogadtam, bár nem értek vele egyet. A bajnokságot megnyertem, aminek nagyon örülök és hàlàval tartozom mindazoknak, akik végig hittek bennem” – fogalmazott Görbe Soma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában