Motosport

2024.08.29. 15:19

Görbe Soma már ezen a hétvégén bajnoki címet ünnepelhet

Nürburgringen nagy bravúrra készülnek a H-Moto UNI Győr Team motorosai az IDM hatodik fordulójában.

Kisalföld.hu

Görbe Soma már a hétvégén felérhet a csúcsra.

Fotó: Racing Passion Photography - Damon Teerink

Az immár 13 éves múltra visszatekintő H-Moto UNI Győr Team versenyzője, a 23 éve ellenére már rengeteg nemzetközi rutinnal rendelkező Kovács Bálint ezúttal a Nürburgringen célozza meg a dobogót az IDM Superbike kategóriájában. Csapattársa, Görbe Soma ugyanakkor már fel is teheti a koronát az idei szezonjára, ha ismételten megnyeri mindkét futamot a Superstock 1000-ben, akkor megszerzi a kategória bajnoki címét.

Tavaly rendkívül sikeres esztendőt tudhatott magáénak a H-Moto UNI Győr Team: a rendkívül erős német bajnokságban (IDM) Kovács Bálint abszolút újoncként egy gyári BMW nyergében összetettben a 8. helyen végzett a világbajnoki erősségű Superbike kategóriában. 2024-ben ezt az eredményét túl akarja szárnyalni, amire jó esélye is van, hiszen az egyik kedvenc pályáján, Oscherslebenben Bálint végre megszerezte az első IDM-es pódiumait, miután kétszer is a harmadik helyen végzett.

A 23 éves motoros ezúttal az általa egyáltalán nem ismert nürburgringi pályán folytatja idei szereplését az IDM 6. versenyhétvégéjén. Bálint a világ egyik legerősebb bajnokságának királykategóriájában a nyolcadik helyen áll összetettben, az eddig megszerzett 82 pontjával, és ha a hétvégén esetleg meg tudná ismételni az Oscherslebenben elért dupla dobogóját, bizony összetettben is odaérhetne év végéig a TOP5-be.

„Bármilyen hihetetlenül hangzik, de még egyszer sem versenyezhettem ezen a pályán, igaz, 2017-ben a Suzuki Cupban már végigmentem az akkori motorommal a bokszutcán, ám a pályára már nem engedtek fel, mert nem töltöttem még be a tizenhatodik életévemet. Mindez nem jelenti azt, hogy teljesen ismeretlen lesz az aszfaltcsík, ugyanis on-board videókkal alaposan felkészültem erre a hétvégére is. Pályán is gyakoroltam a nagymotorommal, ami rengeteget jelent egy ilyen kemény verseny előtt. Várom már a hétvégét, és bízom abban, hogy a lehető leghamarabb elsajátítom a pálya nyomvonalát, és fel tudom majd venni az időmérőig a megfelelő tempót is. Természetesen a minimális célom, hogy ott legyek a top tízben, de hiszem, hogy képes lehetek ennél jobb eredményre is” – fogalmazott Kovács Bálint.

Kovács Bálint bízik a jó szereplésben.
Fotó: Racing Passion Photography - Damon Teerink

Görbe Soma viszont amennyiben ott folytatja, ahol az első három versenyhétvégén abbahagyta – hat versenyből hat győzelemnél tart –, akkor a 18 éves fiatalember rögtön az első IDM-es szezonjában már augusztus végére a Superstock 1000 bajnokának vallhatja magát. Igaz, ehhez újra dupláznia kellene, ami az előzmények ismeretében nem lehetetlen feladat Somának. A H-Moto UNI Győr Team versenyzője ugyanis a szezon ezen szakaszában már 51 ponttal(!) vezet a holland Ricardo Brink előtt.

„Na, most tényleg egy olyan pályán fogok versenyezni, amelyet talán életemben, ha egyszer láttam. Kívülről. Persze most, amikor már fél szemmel az összetettet is figyelem, elismerem, nem rossz úgy egy ilyen helyszínre látogatnom, amelynek maximum a hírét hallottam. Mindenesetre én mindig nyitott vagyok az új pályákra. Nem mondom azt, hogy lehetetlen vállalkozás az eddigi menetelésem folytatása, de előbb legyek ott, tegyek meg pár kört ahhoz, hogy láthassam, mire lehetek itt képes” – fogalmazott Görbe Soma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában