Mexikói túra negyven évvel ezelőtt

2024.07.08. 10:19

Verebes 1984-ben az ETO-ról: Úgy fénylünk a magyar futball egén, mint a nap

Papp Győző

A nexikói Azték-stadionban. Hátsó sor, balról: Győrfi, Verebes, Szániel, Szijártó, Csonka, Hajszán, Preszeller, Szentes, Judik, Stark. Első sor: Hannich, Szepessy, Magyar

A nyolcvanas években kétszer bajnoki címet szerző Rába ETO 1984 július végén háromhetes mexikói túrára utazhatott. A zöld-fehérek Zürichen át New Yorkon keresztül érkeztek meg Mexikóvárosba. Csillag Imre menedzser szervezte az utat és sajtóinformációk szerint a győri klub huszonötezer dollárt kapott a részvételért. 
A csapatvezető Szániel János ügyvezető elnökön kívül Verebes József vezetőedző, Győrfi László edző, dr. Povázsán József orvos és 19 futballista kapott helyet az utazó keretben: Mészáros Ferenc, Kovács László, Csonka Gyula, Hlagyvik Gábor, Mile Sándor, Magyar Lajos, Szijártó László, Kurucz Ádám, Szepesi László, Vági János, Turbék István, Lakatos Ferenc, Judik Péter, Szabó Ottó, Szentes Lázár és Stark Csaba. Válogatottbeli elfoglaltsága miatt Mexikóvárosban csatlakozott a csapathoz a klub három játékosa, Hannich Péter, Hajszán Gyula és Preszeller Tamás.

Ketten különböző okok miatt hiányoztak a küldöttségből. Burcsa Győző a hivatalos indoklás szerint az esetleges külföldi szerződése miatt nem utazott el a csapattal, végül távozott, de három évnyi szünet után a Videotonba tért vissza. Az azon a nyáron a Rábával készülő Kardos József helyett pedig csak a hátvéd ETO-mezes fotója érkezett meg Mexikóba a csapatról szóló műsorfüzetbe. Az Újpesti Dózsa válogatott játékosát ugyanis a szocialista sportirányítás nem engedte Győrbe igazolni, a lila-fehéreknél kellett folytatnia a pályafutását.

Győrfi László masszőr is volt
- Józsa Zoli bácsi, a csapatunk régi gyúrója akkoriban ment nyugdíjba, az újat, Búza Misit pedig nem hozták ki Mexikóba. Verebes mester kérésére inkább még egy futballista, Lakatos Feri utazott velünk, aki aztán a betegsége miatt nem tudott játszani. Masszőr híján így minden játékost Győrfi Laci bácsinak kellett legyúrni. Mi, játékosok persze kaptunk az alkalmon és rendszeresen ott feküdtünk nála a gyúrópadon... Többen ugratták is, ha fiatalabb korában kezdi a masszőrködést, többre vihette volna, mint edzőként. Őt sem kellett félteni, Mexikóból hazatérve az itthoni edzéseken alaposan megtorolta rajtunk a zrikákat - mesélte annak idején Szepessy László, a csapat csatára.
Az első meccs helyszíne Tampico  volt - a fociőrült város több dalszerzőt is megihletett, közülük Gene Roland 1945-ben komponált nótája vált világhírűvé. 
Nagy kánikula, igen magas páratartalom fogadta a győrieket, akik a 40 fokos melegben a szünetben még 1-0-ra vezettek, ám a második félidőre nagyon visszaestek és a Tampico 2-1-re győzött. 
Szániel János anno így emlékezett: - Délben, rekkenő hőségben játszottunk, a  körülmények számunkra nem voltak kedvezőek. Salakos volt a pálya, a játékosok el is voltak keseredve. Az volt a megállapodás, hogy az ellenfelek mindig meccs előtt kifizetik nekünk a túra előtt kialkudott összeget. Itt közölték velünk, hogy csak a játék után kapjuk meg a  pénzünket. Mondtam, ez nem lesz jó, ameddig nem fizettek, melegíteni sem engedtem ki a csapatot. A későbbi meccseink közül csak a mexikói válogatott ellen és Guadalajarában futballoztunk este, a többin mindig a legnagyobb melegben léptünk pályára.

Tisztes helytállás a mexikói válogatott ellen
A túra legrangosabb meccsét a hazai válogatott ellen játszotta az ETO és a televízió is közvetítette. Mexikóvárosban az Azték-stadionban a nemzeti csapat 4-3-ra nyert, a szünetben 3-3 volt az állás. Különösen az első félidő hozott színvonalas, élvezetes, gólokban gazdag játékot. Az ETO közönségsikert aratott, de több szerencsével eredményesebben zárhatta volna a találkozót - három gólt ugyanis pontrúgásból kapott a csapat.

Tomas Boy,  a mexikói válogatott legjobbja volt.


Szepessy László  így emlékezett a meccsre:
- A mexikói válogatott házigazdaként már a két évvel későbbi világbajnokságra készült. Nagyon jó csapatuk volt. Azért is hívták meg a minket, hogy ismerkedjenek a közép-európai játékstílussal. A túrán ezen az összecsapáson futballoztunk a legjobban, két góllal is vezettünk. Kovács Laci, a kapusunk aztán két bal oldali beadást elnézett, valószínű, megtréfálta a ritka levegőben szálló labda. Ebből kaptunk kettőt. A helyére később Mészáros Bubu állt be a kapuba. Sajnos kikaptunk, ám a meccs után a hazai kapitány, Bora Milutinovic így is gratulált a játékunkhoz.
A mexikói válogatott erejére jellemző, hogy 1984 augusztusában a Népstadionban a magyar csapatot 2-0-ra győzte le, a győriek közül Hannich és Hajszán ezen a meccsen is játszott.
Két súlyos és egy kevésbé vészes vereség következett utána a túrán. Érdekesség, hogy a Mexikói junior válogatott elleni meccset Irapuatóban játszották, ahol két évvel később a világbajnokságon esett meg a magyarokkal a Szovjetunió elleni csúfos 6-0. 
Guadalajarában győzött a hazai csapat, itt mégis dicséret illette a zöld-fehéreket, mert jól játszottak. A szünetig 0-0 volt az eredmény, de Judikot a 43. percben kiállította a játékvezető. Ettől kezdve tíz emberrel küzdött az ETO és a végén ki is kapott. A hatodik, záró összecsapáson a Nezka ellen 3-3 született.


Kirándulás a piramisoknál
Az edzések és mérkőzések mellett az ország nevezetességeivel is igyekezett megismerkedni a Rába ETO csapata. A küldöttség ellátogatott a Nap piramisához, amely Teotihuacanban a Holtak útján található és a harmadik legnagyobb piramis a világon. A mexikói piramisok gyakran szolgáltak emberáldozatok helyszínéül, például a tenochtitlani piramis 1487-es felszentelése alkalmával az aztékok a fennmaradt források szerint négy nap alatt mintegy 80.400 embert gyilkoltak le.
Szepessy László: - Mindenkit lenyűgözött a Nap piramis és Verebes mester mondása is, mi úgy fénylünk  a magyar futball egén, mint a nap...

Kirándulás a piramisoknál. Hátsó sor balról: Verebes, Hajszán, Szániel, Preszeller, Hlagyvik, Csonka, Győrfi, Mészáros, Vági, Judik, Szepessy. Első sor: Szentes, Szijártó, Szabó, Magyar, Turbék, Povázsán dr., Mile, Stark.

Jegyzőkönyvek

1984. július 29. 

Tampico-Rába ETO 2- 1 (0-1)
ETO: Mészáros – Csonka, Judik, Mile, Preszeller – Turbék, Hannich, Stark, Kurucz – Szentes, Hajszán. Csere: Szijártó, Hlagyvik, Magyar, Szepesi, Vági, Szabó.

Gsz.: Turbék.

A Népsportban Szentes jelent meg góllövőként, de Győrfi László edzésnaplója szerint Turbék volt a gólszerző. Mögékerülés után - amit sokat gyakoroltak - a hátvéd 8 méterről kilőtte a hosszú sarkot.

1984. augusztus 2. 

Mexikói válogatott-Rába ETO 4-3 (3-3)
Mexikóváros, Azték-stadion, 40.000/5000/ néző. V.: Urrea. 
Mexikó: Reyes (Larios) - Trejo, Quirarte, Manzo, Chávez (Amador) – Munoz (De los Cobos), Aguirre, Zarza - De la Torre, Boy (Padilla), Negrete (Flores). Szövetségi kapitány: Bora Milutinovic. 
ETO: Kovács (Mészáros) – Csonka, Judik, Mile, Preszeller – Turbék, Hannich, Stark (Magyar), Kurucz (Szabó) – Szentes (Szepessy), Hajszán. 

Gsz.: Boy (12., 74.), Aguirre (21.), De la Torre (44.), ill. Kurucz (10.), Hajszán, Judik.

A magyarországi tudósítások szerint 40.000, a www.cantab.net beszámolója szerint 5000 néző volt. A portál adatai alapján áll rendelkezésre a hazai válogatott összeállítása és mexikói góllövők.
A televízió közvetítette a mérkőzést, amely különösen az első félidőben hozott színvonalas, élvezetes, gólokban és izgalmakban gazdag mérkőzést. Az ETO játéka közönségsikert aratott, de nagyobb odafigyeléssel még eredményesebben zárhatta volna a találkozót (a győri csapat három gólt pontrúgásból kapott). 

1984. augusztus 5. 

Cruz Azul-Rába ETO 4-0 (2-0)

Mexikóváros. 
ETO: Mészáros – Csonka, Judik, Mile, Preszeller (Magyar, 46.) – Kurucz (Szabó,30.), Turbék (Szijártó, 46.), Hannich, Stark (Vági, 46.) – Szentes (Szepessy, 46.), Hajszán.
A tengerszint feletti 2300 méteres magasság alaposan megviselte a csapatot. A Népsportban tévesen jelent meg az összeállítás, ott Kovács is játszott.  

1984. augusztus 7. 

Mexikói junior válogatott-Rába ETO 4-1 (4-0)
Irapuato.
ETO: Mészáros – Turbék (Szijártó, 30.), Hlagyvik, Preszeller – Csonka (Judik, 46.), Mile (Vági, 46.) - Szabó, Hannich, Hajszán – Szentes (Kurucz, 46.), Stark (Szepesi, 46.).

Gsz.: Hajszán.

Guadalajarában, állnak balról: Kurucz, Szentes, Vági, Szijártó, Szabó, Turbék. Ülnek: Mészáros, Hajszán.

1984. augusztus 9. 

FC Guadalajara-Rába ETO 2-0 (0-0)

Guadalajara.
ETO: Mészáros – Csonka, Judik, Mile, Magyar (Hlagyvik. 46.) - Kurucz, Hannich, Preszeller – Szabó, Szentes (Stark, 70.), Hajszán. 
Kiállítva: Judik (43.).

1984. augusztus 12.

Nezka-Rába ETO 3-3 (3-1)

Mexikóváros, 2000 néző. 

ETO: Mészáros – Csonka (Szijártó, 65.), Judik, Hlagyvik, Preszeller (Magyar, 46.) - Kurucz (Turbék, 46.), Hannich, Mile (Szentes, 46.) - Szabó, Stark, Vági. 
Gsz.: Stark (28.), Hannich (63.), Szabó (74.). 
NS-ben Szijártó nem szerepel. 

A túra záró mérkőzésén értékes döntetlent ért el az ETO az első osztályú csapat ellen. A tervezett egyesült államokbeli szereplés elmaradt, így a csapat augusztus 14-én hazaindult Mexikóból.  

 


 
 






 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában