Női kosárlabda

2024.06.26. 09:27

Darazsak – A magyar kosárlabdának is új utat mutatnának a soproniak – videó

A női kosárlabda amatőr NB I Piros csoportját megnyerő soproni csapat vállalja az élvonalat. Mindez azt jelenti, hogy a Sopron Basket mellett a Darazsak Sportakadémia is az NB I-ben indul, így két soproni csapata lesz a városnak.

Szabó Gábor

Mint arról már beszámoltunk, Darazsak Sportakadémia néven az NB I-ben szerepel ősztől a másodosztályt – hivatalos néven az amatőr női NB I Piros csoportját – megnyerő Sportdarázs-SMAFC. Az biztos, kemény fába vágja fejszéjét a soproni klubvezetés, de mint azt Czukorné Hollós Anna szakmai igazgató elmondta: mindig is szerettek új utakat keresni, innovatívak, előremutatók lenni. Ezzel a döntéssel is ezt szeretnék erősíteni.

Darazsak
A Soproni Darazsak szakmai igazgatója, Czukorné Hollós Anna is tudja, kemény fába vágták a fejszét a fiatal csapattal.
Fotó: Soproni Darazsak

„A Piros csoport megnyerése hatalmas siker volt, de hasonlónak tartjuk a junior korosztály ezüstérmét, mely kiélezett körülmények között született meg az A döntőben. Természetesen minden eredménynek, minden bajnoki címnek, minden országos döntőbe jutásnak örülünk, de igazán mérvadóak éppen az ebben a korcsoportban elért sikerek, hiszen ez a két sorozat az, amelyik a felnőttbajnokság előszobájának számítanak, és ezeket a bajnokságokat használjuk arra, hogy a fiatalok és a Sopron Basket közötti óriás lépcsőt áthidaljuk” – kezdte a vezető, aki hozzátette: nagyon sok szempontból megvizsgálták a lehetőségeket, így megalapozott döntés született.

„A középtávú tervekben szerepelt egy ilyen kimenetel, hiszen a saját tehetségeink is nőnek fel, az akadémiára beiskolázott tehetségek is haladnak előre, szükségük van a további fejlődésre.

Azt mindenképpen hangsúlyozzuk, hogy a legutóbbi szezonban kilenc sportakadémista jutott szóhoz a Sopron Basketben, de mivel a csapat újra kilép a nemzetközi porondra, így most négy sportakadémista tud a csapatban szerepet vállalni, Varga Alíz, Sitku Zsuzsanna, Toman Dóra és Salamon Réka.

A klub szezon végén kihirdetett keretéből pedig kerülnek át játékosok a sportakadémiára. Lehet, hogy még egy év a Piros csoportban érettebbé tette volna a lányokat az élvonalra, de az élet nem ilyen forgatókönyvet írt. Nyilván oka van annak, hogy megnyertük a bajnokságot, ez elég erős indok volt arra, hogy a feljutás mellett tegyük le a voksunkat” – folytatta Czukorné Hollós Anna, aki kollégáival elsősorban a sajátnevelésű játékosokban gondolkodik.

A Darazsak játékoskeretét később hirdetik ki

„Ezt is alaposan átrágtuk, végül arra jutottunk, az eddig általunk nevelt és az ide beiskolázott tehetségek fejlődését, felnőtt játékossá válást kell elsősorban segítenünk, éppen ezért megpróbáljuk akadémiai korosztályos csapattal elérni a céljainkat.

A tizennégy tagú keretben mindenki huszonhárom év alatti, tizenketten pedig húsz év alattiak. Belső posztra ugyanakkor igazolnunk kell játékost, két fiatal szerbet, az egyikük már idén is a csapatot erősítette, a másik most csatlakozik majd hozzánk.

Hogy pontosan kik alkotják majd a csapatot, később jelentjük be, de azt még elárulhatom, hogy a szakmai stáb Srdjan Radulovic vezetésével marad” – mondta a szakmai vezető, aki a célokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: Török Zoltánnal, a Sopron Basket ügyvezetőjével közösen felvázolták a játékosok és a családok előtt, hogy rendkívül nehéz év vár a lányokra – elsősorban lelkileg, mentálisan –, de a szakmai stáb és a menedzsment is teljes mellszélességgel a csapat mögött áll, támogatja a játékosokat abban, hogy ezen az úton végigmenjenek.

„Biztosan lesz, aki nehezebben alkalmazkodik, olyan is, aki könnyebben, hullámzó lesz a fejlődése a fiataloknak, emiatt komoly háttérmunkára lesz szükség, hogy végül mindenkinek a pályafutása kedvező ívet fusson be, de állunk az újabb kihívás elé. Bízunk benne, hogy ezzel az új projekttel nemcsak a soproni, hanem a magyar kosárlabdának is a segítségére leszünk, ez motivál most bennünket” – mondta végezetül Czukorné Hollós Anna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában