Megemlékezés

2024.09.06. 16:45

II. ágfalvi csata - Hősökre emlékeztek Sopronban és Ágfalván - fotók

A II. ágfalvi csata 1921. szeptember 8-án zajlott, az első világháborút követő területi rendezések és a nyugat-magyarországi felkelés részeként vonult be a történelembe. A felkelők, akik Sopron és környéke hovatartozásáért harcoltak, sikerrel vették fel a küzdelmet az osztrák csendőrökkel szemben.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

A pénteki megemlékezés a Szent Mihály temetőben, az ütközetben elesett Machatsek Gyula erdőmérnök és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató síremlékeinél kezdődött, ahol a résztvevők csendes főhajtással és koszorúzással tisztelegtek. Az eseményen a városvezetés mellett az egyetem és a Pro Kultúra képviselői is részt vettek.

Azon magyarok előtt tisztelgünk, akik kiküzdötték a soproni népszavazás lehetőségét, megteremtve azt, hogy a saját sorsunkat a kezükbe vegyük több, mint 100 esztendővel ezelőtt. A hazai jogtörténet első népszavazásával megszületett az a döntés, aminek következtében városunk magyar maradhatott, és amelyre a mai napig büszkék vagyunk. Egy olyan történelmi pillanatban adtunk hitet, reményt és jövőképet a magyarságnak, amikor annak talán a legnagyobb szüksége volt rá

 - foglalta össze ünnepi gondolatait Farkas Ciprián, polgármester.

A programsorozat keretében Ágfalván megkoszorúzták Baracsi László, a felkelés első hősi halottjának emlékművét, ezt követően pedig a Ház-hegyen található emléksziklánál elevenítették fel a 103 évvel ezelőtt történteket. Az eseményen először Kovács Ferenc üdvözölte a résztvevőket, majd Pék Zsuzsanna, a település polgármestere mondott beszédet.

- Az ágfalvi csata nem csupán helyi történelem, hanem az egész nemzet számára fontos üzenetet közvetít. Az akkori felkelők bátorsága és kitartása arra emlékeztet, hogy a nemzeti összefogás és a közös célokért folytatott küzdelem időtálló értékek, amelyek ma is ugyanolyan jelentőséggel bírnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában