Opera a szabadban

2024.07.04. 13:38

Már zajlanak az Aida próbái a Szentmargitbányai Kőfejtőben

A 2024-es nyári szezonban Giuseppe Verdi remekművét, az Aida-t tűzik műsorra a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. Verdi időtlennek számító klasszikusa a fáraók Egyiptomába kalauzolják el a nagyközönség. A próbák már javában zajlanak, a premier július 10-én lesz.

Bódvai Ildikó

A megkezdődtek a helyszíni próbák, ahol Daniel Serafin intendást a produkció alkotói avatták be a produkció részleteibe. Az előadás visszarepít az egykori Egyiptomba.

Forrás: esterhazy.at

Az idei nyár új produkciója a különleges játszóhely 25. évada. Daniel Serafin, a Szentmargitbányai Kőfejtő operajátékainak intendánsa örömét fejezte ki, hogy megkezdődtek a helyszíni próbák. Mint mondta, az egész csapat lázasan készül a premierre. Az előadást, amire a határ magyar oldaláról is sok látogatót várnak, július 10. és augusztus 24. között láthatja a nagyközönség. Portálunk korábban a produkció előkészületeiről is beszámolt. 

A csodás díszletben Giuseppe Palella jelmezeit viselik az énekesek és a statiszták. 
Forrás: esterhazy.at

Giuseppe Verdi Aida-ja felejthetetlen fülbemászó dallamaival és izgalmas szerelmi történetével az operairodalom egyik legkedveltebb és leggyakrabban játszott darabja. A rendezéssel ismét a Thaddeus Strassberger és Giuseppe Palella párost bízták meg, akik a 2021-es Turandot előadást vitték nagy sikerrel színre. Az ázsiai hangulatvilág után most a fáraók Egyiptomába kalauzolnak. 

„Szeretnénk egy olyan élménydús produkciót létrehozni, amilyet még a kőfejtő sikerekben bővelkedő története során sem nagyon láthatott a nagyérdemű”- mondta a rendező és díszlettervező Thaddeus Strassberger. Szenzációs látványt nyújtanak például a szokatlan méretű és ilyen léptékben még nem alkalmazott vízeffektek. A jelmeztervező, Giuseppe Palella is kiemelte, hogy az Aida produkciójával szeretnék túlszárnyalni a Turandot előadásán szerzett élményeket. Hozzátette, most a jelmezek még részletgazdagabbak és a színpadkép is nagyobb és sokkal összetettebb. Mindehhez társulnak a tűz- és vízeffektek, és még sok más meglepetés vár a nézőkre. Pompás és látványos tömeg- és kaszkadőrjelenetek váltják a költői, bensőséges pillanatokat, miközben a népek közötti konfliktus hátterében szemtanúi lehetünk az etióp hercegnő, Aida és az egyiptomi hadseregparancsnok, Radamesz megható és egyben tragikus szerelmi történetének. 

A PIEDRA Fesztiválzenekar Iván López-Reynoso karmesterrel az élén a garancia a minőségre. A 34 éves, nemzetközi hírnévnek örvendő művész rendszeresen dolgozik a Philharmonia Zürich, az Orquesta Sinfonica de Madrid és a Mexikói Nemzeti Szimfonikus Zenekarral. Irányítása alatt olyan nemzetközileg elismert énekesek, mint Leah Crocetto, Jorge Puerta, Raehann Bryce-Davis és Nagy Zoltán kápráztatják el a közönséget.

A közönség ókori Egyiptomba repítéséről a bécsi Winter Artservice társulata gondoskodik. Összesen 470 000 darab csavart, valamint 5,2 tonna gipszet és festéket használtak fel, ezen felül mintegy 6800 robot- és számítógép-vezérelt gépi munkaórát fordítottak a díszlet gyártására. A díszlet különleges eleme egy hatalmas, a kőbánya sziklás tájába milliméteres pontossággal illeszkedő szarkofág. A két és fél busznyi hosszúságával a templom fölött átívelő elem elhelyezéséhez hatalmas darukra és óriási precizitásra volt szükség. Az előadás titkos sztárja azonban már most egy hatalmas, mozgatható és számtalan meglepetést ígérő arany elefánt. 

A közönséget az ókori Egyiptomba repítik a produkció alkotói.
Forrás: esterhazy.at

„A produkciónkat az Egyiptomot jelképező elemekre építettük, így például a homok csillogására, a Nílus tiszta, türkiz színű vízére, az éjjel fellobbanó, a lenyűgöző látványt nyújtó piramisokat megvilágító tűzre, a fáraó szarkofágját díszítő, értékes drágakövekre. Az alkotás folyamatában bennünket inspiráló vizuális elemek sora meglehetősen hosszú. Célunk, hogy a produkcióban bemutathassuk e páratlan, a kultúrában és történelemben oly gazdag ország iránt érzett rajongásunkat.”- nyilatkozta Giuseppe Palella, akinek csodás jelmezeit viselik az énekesek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában