kisalfold.hu videó

2024.07.13. 11:55

Két évtizednyi élmény - Kezdetét vette a jubileumi Tízforrás Fesztivál Hegykőn - fotók, videó

Ünnepélyes keretek között nyitották meg hétvégén a jubileumi, huszadik Tízforrás Fesztivált Hegykőn. A rendezvény, mely immár két évtizede hozza össze a kultúra és művészet szerelmeseit, idén is színes programkínálattal várja a látogatókat egészen július 21-ig.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

A Tízforrás Fesztivál nem csupán a régió, hanem az egész ország kulturális életében jelentős szerepet tölt be, rendkívül sokszínű programokat kínálva a könnyűzene, a világ- népzene, valamint a jazz kedvelőinek.

A jubileumi fesztivál megnyitója méltó módon indította el a következő tíz nap eseményeit. Szigethi István polgármester üdvözölte a jelenlévőket, és elmondta, hogy a fesztivál idén is négy településen, Hidegségen, Fertőhomokon, Sarródon és Hegykőn zajlik számos programmal. 

- Büszke vagyok arra, hogy már huszadik alkalommal állhatok itt Önök előtt, és nyithatom meg ezt a rendezvényt. Az idén is igazi fesztivál hangulat várja Önöket, a kiállítástól a kertmoziig minden megtalálható a palettán. Remélem mindannyian jól érzik majd magukat és jó szívvel gondolnak erre a néhány napra - hangsúlyozta beszédében.

Ezzel egyidőben megnyílt az Öreg Iskola emeleti nagytermében egy kortárs művészeti kiállítás is, amely a Horváth & Lukács Galériával húsz éve fennálló különleges együttműködés előtt tiszteleg. A tárlatot Horváth Ágnes, a galéria tulajdonosa nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, hogy azokat a képeket, amelyek a tárlat alapját adják még soha, sehol nem láthatta együtt kiállítva a közönség. Ezt követően bemutatta a képeket, kitérve a művészek munkásságára idézetekkel fűszerezve.

Az első este fénypontja egy látványos szabadtéri koncert volt, melyen az alternatív könnyűzenei színtér egyik ikonikus alakja, Szűcs Krisztián lépett fel.

Hétvégétől számos kiállítás várja az érdeklődőket. Az Öreg Iskola alsó termében szombaton este nyílik meg a Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított tárlat, míg vasárnaptól a Tornácos Házban Csigó Gergely fotóművész 10FORRÁS20 című kiállítása kínál betekintést a fesztivál elmúlt éveinek legemlékezetesebb pillanataiba.

A következő hét is rengeteg lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, hiszen a hegykői Grófkertben található szabadtéri színpad koncertjei és a János bácsi házában tartott kertmozi mellett Hidegségen, a Szent András-templomban a gitáros műfaj előadói lépnek fel, a fertőhomoki Szent Anna-templomban pedig Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza népzenei koncertje várja a közönséget.

A szervezők különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden korosztály megtalálja a számára érdekes programokat, így lehetőség lesz lovaskocsikázásra, madárlesre, kenu- és kerékpártúrára. 

A Tízforrás Fesztivál nemcsak a szórakozásról szól, hanem a közösség építéséről és a helyi értékek bemutatásáról is. Az esemény hozzájárul Hegykő és környéke turisztikai vonzerejének növeléséhez, és lehetőséget biztosít a helyi művészek és kézművesek bemutatkozására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában