3 aranytábla

3 órája

Három új név az emléktáblán - A világháborús fronton harcoló és a nemzetőröket segítő vitézek emlékére

Három új vitézi emléktáblát avattak az I.-II. világháborús és ’56-os hősöknek állított kopjafánál Győrben a Bem téren. Az eseményen részt vettek az érintettek rokonai is.

Dániel Viktória

Vitéz Czapáry Jenő Gyula, vitéz Baboth Béla, vitéz Kiss-Surányi Csilla. Három név, három aranyszín táblácskán emléket állítva az utókornak. A kopjafát és a hozzá tartozó emléktáblákat 2014-ben állították a hősök emlékére, azóta minden évben megkoszorúzzák, sőt innét indul a város egyik népszerű diák sport eseménye a Győri Staféta is.

Három vitéz emléktáblát helyeztek el a Bemtéren. A Magyar Nemzetőrség „Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének tagjai mellett a rokonok is részt vettek az eseményen.
Három emléktáblát helyeztek el a Bem téren. A Magyar Nemzetőrség „Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének tagjai mellett a rokonok is részt vettek az eseményen.
Fotó: Molcsányi Máté

Alezredes tett a sportrepülésért

Az emlékhelyet a Magyar Nemzetőrség „Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetség gondozza. Három újabb névtáblát helyeztek el.

– A táblákon azoknak a vitézeknek a nevei olvashatók, akik valamilyen módon kötődnek Győr-Moson-Sopronhoz – mondta el Sir. dr. vitéz Czapáry-Matinevics András nemzetőr altábornagy, elnök-parancsnok, országos parancsnokhelyettes, Észak-Magyarország tartományvezetője, aki egyben az egyik új emléktábla tulajdonosának Vitéz Czapáry Jenő Gyulának a leszármazottja.

– Czapáry Jenő Gyulát(1883-1939) repülős alezredes, tábori pilótát elsők közt avatták vitézzé az első világháborút követően, majd a háborút utáni leszereléseket követően a magyar sportrepülés népszerűsítéséért és fejlesztéséért dolgozott sikeresen.

Három vitéz neve került fel a Bem tári emléktáblára.
Három vitéz neve került fel a Bem téri emléktáblára.
Fotó: Molcsányi Máté

Szibériai fogolytábor

Vitéz Baboth Béla (1919-1999) honvéd alhadnagyról keresztfia emlékezett meg.

– A doni fronton vállalt szerepéért kapta a vitézi címét. Harckocsizóként 13 orosz tankot lőtt ki mielőtt fogságba eset. Először halál hírét kapta a család, majd egy évvel később kiderült életben van, később Szibériába vitték fogoly táborba. Szerény, halk szavú emberként ismertem, tetteiről mások meséltek. Büszke vagyok, hogy a keresztfia lehetek.

Vitéz a közösségért

Vitéz Kiss-Surányi Csillától (1954-2024) néhány napja vett örök búcsút a család és a barátok. Vitézi címét dédapjától örökölte és avatása után rendkívüli lelkesedéssel és odaadással képviselte a nemzetőri feladatokat.

– A vitézek felkutatásában és a jelentkezések kezelésében is aktívan és folyamatosan részt vett, programokat szervezett a nemzetőrség keretein belül. Nagy megtiszteltetés, hogy a neve felkerülhet az emléktáblára – mondta el fia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában