Szakmai nap

2 órája

40 évvel ezelőtt alapították a Soproni Egyetem Központi Levéltárát

Idén ünnepli a Soproni Egyetem Központi Levéltára az alapításának 40. évfordulóját, melynek alkalmából szakmai napot tartottak kedden a Ligneumban "Felsőoktatási levéltárak fejlődése, jelene és jövője" címmel, amely kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

Az erdészeti és faipari egyetem levéltárát 1984. szeptemberében alapították, amely országosan a harmadik Felsőoktatási levéltári részlege volt, s hivatalosan is elnyerte a szaklevéltári jogállást. Küldetése, hogy összegyűjtse, rendezze és kutathatóvá tegye a Soproni Egyetemen (és annak jogelőd intézményeiben) keletkezett iratanyagokat, valamint az oktatók, kutatók személyes hagyatékait annak érdekében, hogy azok fennmaradjanak az utókor számára és segítsék a tudományos kutatásokat. A levéltár alapításának 40. évfordulója alkalmából rendeztek szakmai napot a Ligneumban, ahol házigazdaként dr. Pásztor Enikő oktatási rektorhelyettes és Sági Éva, a Soproni Egyetem Központi Levéltár vezetője köszöntötte a jelenlévőket.

levéltár
Szakmai napot tartottak a Soproni Egyetemen, hogy a levéltár alapításának évfordulóját ünnepeljék meg. Fotó: Máthé Daniella

- Több szempontból fontos, hogy egy egyetemnek legyen levéltára. Egyrészt a történeti múlt őrzése miatt, másrészt, ha ismerjük a múltunkat, akkor az identitásunk egy részét is ismerjük. Továbbá nem csak a múltat őrizzük, hanem a jelen értékeit is próbáljuk megmenteni a jövő számára. Évtizedeken, s évszázadokon és nemzedékeken átölelő hivatása a levéltáraknak, hogy mentse az értékeket, a történeteket és az identitást - mondta el Sági Éva. Hozzátette, nagyrészt az egykori egyetemi könyvtár főigazgatójának és a rektornak köszönhető, hogy negyven évvel ezelőtt létrehozták a szaklevéltárat.

Különös jelentősége van a soproni levéltárnak

- Köztudott, hogy a Soproni Egyetem története Selmecbányáról indult, s az eredeti helyszín számos megpróbáltatáson ment keresztül a megszállások és a trianoni területek elcsatolása miatt. Ráadásul a története jó darabon közös a miskolci egyetemmel, így a soproni levéltárnak különös jelentősége van - hangsúlyozta Vajda Tamás, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség elnöke. - A Soproni Egyetem Központi Levéltára rendkívül aktív tagja a Magyar Felsőoktatási Levéltár Szövetségének is, ugyanis az elmúlt években több alkalommal adott otthont vándorgyűléseknek. Továbbá a szövetség elnökségének állandó soproni tagja is van - tette hozzá.

A szakmai napon az ünneplés mellett Bényei Balázs István, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsosa, valamint Vajda Tamás tartott előadást, amelyekben áttekintették a levéltárak aktuális helyzetét, de a jövőbe is tekintettek. A délután folyamán pedig kerekasztal-beszélgetést tartottak.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában