Klímabarát projekt Ipari Parkban

2 órája

Giga beruházás fejeződött be az energiatárolás területén Győrben – fotók

Új mérföldkő az időjárásfüggő energia felhasználásában. Az ALTEO 9 új Győrben telepített akkumulátoros konténere közel 20 százalékkal növeli a jelenleg Magyarországon működő energiatároló összkapacitást.

Kisalföld.hu

Október 4-én megkezdte működését az ALTEO új 8MW/16MWh névleges kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolója a győri ipari parkban.

Fotó: Krizsan Csaba

Bemutatták az Alteo eddigi legnagyobb akkumulátoros villamosenergia-tárolóját a Győri Ipari Parkban. A 9 akkumulátor konténer 1 134 akkumulátormodulból épül fel, a rendszer 8MW teljesítményű, és 16MWh névleges kapacitású. Emellett készül egy 6 Megawatt villamos teljesítményű gázmotor is.

 A beruházás teljes mértékben a cég önerejéből valósul meg.

Az ünnepélyes átadón Suppan Gergely makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a beruházás kiemelt jelentőségű, mert mind hazánkban mind pedig a kontinensen folyamatos diskurzus folyik arról, hogyan hat az ipar energiaéhsége Európa gazdaságára. Hangsúlyozta: a Draghi jelentés is arra mutat rá, hogy az olcsó, megbízható, helyben termelt és zöld energia nélkül az európai versenyképesség nem képes dinamikus maradni.

–A fejlesztés révén még nagyobb mértékben tudunk hozzájárulni az országos az energiaigény ingadozásának kiegyensúlyozásához, illetve az időjárásfüggő villamosenergia-termelő kapacitások hatékony integrációjához, előmozdítva a klímabarát energetikai megoldások használatát – mondta el ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. elnök-vezérigazgatója az átadóeseményen. 

A beruházást üdvözölte Pintér Bence, Győr polgármestere is. Köszöntőjében hangsúlyozta Győr és az ország javát is szolgálja a beruházás.

Az ilyen energiabiztonságot szolgáló projektek nélkül a megújulók forradalma megbicsaklana.

A vállalat eddig három helyen létesített hasonló energiatárolót, Zuglóban, Kazincbarcikán és a legnagyobbat most Győrben. Ezzel a Magyarországon működő energiatárolók összkapacitásának mintegy 40 százalékát a cég biztosítja.

Az új győri létesítmény abból a szempontól is egyedi, hogy három különböző technológia  (az új akkumulátoros tároló, a mellette hamarosan üzembe álló gázmotor, valamint az ALTEO bőnyi szélerőműve) közös ponton csatlakozik az országos villamosenergia-hálózathoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában