Javaslat

2 órája

Érkezik a 13. havi nyugdíj - Megéri megvárni a következő évet a nyugdíjba vonulással

Győr-Moson-Sopronban mintegy 120 ezren részesülnek nyugdíjban. Most érdemes nyugdíjba menni vagy jövőre? A szakértők választ adtak a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos, fontos kérdésre.

Kisalföld.hu

2025 februárjában érkezik a 13. havi nyugdíj, melynek összege a rendes nyugdíjéval egyezik meg, ugyanakkor nem mindenkinek jár a kifizetés, csak azok kaphatják meg, akik a megelőző év december 31-ig nyugdíjba vonultak és januárban is jogosultak a nyugdíjra - hívta fel a figyelmet az Index a Pénzcentrum cikke alapján. 

13. havi nyugdíj
A 13. havi nyugdíj 2025-től minden nyugdíjasnak jár. Érdemes azonban megfogadni a szakértők tanácsait is.
Fotó: Pesti Tamás / Forrás: MW archív

A hatályos jogszabályos értelmében azok számíthatnak a 13. havi nyugdíjra, akik a megelőző év december 31-ig nyugdíjba vonultak, és januárban is jogosultak a nyugdíjra, vagyis ha valaki január 1-jén nyugdíjba vonul, nem számíthat a 13. havi kifizetésre, de az év eleji és az évközi nyugdíjemelésekre sem. 

13. havi nyugdíj: a szakértők tanácsa

Megéri tehát megvárni a következő évet a nyugdíjba vonulással, mivel hosszú távon a valorizációs szorzó emelése többet számíthat, mint a plusz egy 13. havi nyugdíj és az emelések, javasolják a nyugdíjszakértők (A valorizáció a pénznem megváltozása vagy a pénz értékének csökkenése által okozott veszteségeknek kiegyenlítésére alkalmazott hivatalos pénzügyi intézkedés- a szerk). 

A valorizációs szorzók idén 14,2%-kal emelkednek. A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 2024 januárjában, a nyugdíjemelést követően átlagosan 211 819 forintot kaptak teljes ellátásként (a fő és a kiegészítő ellátás együttes összege), 11%-kal többet, mint az előző évben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában