Árvíz 2024

2 órája

Tetőzés után apad már a Lajta – Fotók

A szükségtározó megnyitása nélkül 300 centinél tetőzhetett volna a Lajta, ám így 286 centinél tetőzött csütörtökön és lassú apadásnak indult. A vízügy továbbra is figyeli a töltéseket.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A Lajta főmedrében a hegyeshalmi térségben már szemmel jól látható az apadás, a bal-parti csatornán még lassabb ennek az üteme. A szükségtározónál is jártunk, mely igazi madárparadicsommá alakult, kócsagok, szürke gémek köröznek fölötte, táplálék után kutatva. Tegnaphoz képest, amikor megkezdték a főmederbe a visszavezetést, csökkent ott is a vízszint. 

Csütörtökön este 286 centivel tetőzött a Lajta, és megkezdődött az apadása

 – tudtuk meg Szegi Attilától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőhelyettesétől, megjegyezve, hogy míg a Lajta főmederben ütemesebb a vízszint csökkenése, a bal-parti csatornán lassúbb az apadás. A szakember arról is beszélt, hogy a szükségtározó megnyitása nélkül a 286 helyett 300 centi fölött tetőzött volna a folyó, így mintegy húsz centit tudtak "nyerni". Az már látszik, hogy második szükségtározóra nincs igény, és a csapadékelőrejelzés is ezt mutatja, nem várható nagyobb utánpótlás. 

Szegi Attila arra is rámutatott, hogy a torkolati műnek nem csak arra van hatása, hogy Győrnél alacsonyabban tetőzik a vízszint – várhatóan vasárnap 620 centivel, hanem magára a Lajtára is. A Mosoni-Dunát most a Lajta duzzasztja, az árvíz távozni tud. 

– A töltéseket továbbra is figyeljük. A III. fok fennmarad, sőt a Lajtán a rendkívüli készültség. A buzgárokat igyekszünk elfogni. A homokzsákok nemcsak a megelőzésre szolgálnak, hanem a rendkívüli jelenségek, mint a buzgárok elfogására is – mutatott rá még a szóvivő.

A hegyeshalmi szakaszt végigjárva láthattuk, hogy a vízügyes kollégák folyamatosan figyelik a töltést. Néhány helyen kiszökött a víz, homokzsákokat sok helyen láttunk. 

"A Lajta folyó Mosonmagyaróvár belvízi szakaszán tegnap este 285 cm-rel tetőzött, elmaradva a várt értéktől. A Katasztrófavédelem és a Vízügy munkatársai az érintett ingatlantulajdonok megvédése érdekében szivattyúzással igyekeznek elhárítani a belvíz okozta károkat." – közölte Árvay István mosonmagyaróvári polgármester pénteken közösségi oldalán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában