Árvíz 2024

1 órája

Óriási zsilipkapuk védik Győrt – Fotók

Pénteken majdnem másfél méter volt a szintkülönbség a Mosoni-Duna és a Duna között a véneki torkolati műtárgy zsilipkapuinak két oldalán. Az előrejelzések alapján vasárnap érheti el az apadó Duna szintje a torkolati műtárgy felvízszintjét amikor is a zsilip nyitása megtörténhet.

Gyurina Zsolt

Ekkor, így is közel 60-70 centiméterrel kisebb tetőző vízállás várható a Győrben, mint amit a Duna visszatámasztó hatása okozott volna akkor amikor az tetőzőtt 858 cm-es nagybajcsi vízállás mellett. A műtárgy nyitását követően a Duna apadásával a Mosoni-Duna folyón is megkezdőik a vízszint csökkenése.

Szombathelyi László mutatja a vízszint különbségét. 
Fotó: Molcsányi Máté

- Jelenleg 145 centiméter volt a különbség a Duna és a Mosoni-Duna vízszintje között, ennyivel magasabb jelenleg a Duna - nyilatkozta a Kisalföldnek pénteken délelőtt a véneki zsilipkapunál Szombathelyi László, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kirendeltségirányítója. Jelenleg most 779 centiméter a vízállás a torkolati műtárgy alvizén. A Véneki torkolati műtárgy 12 méter széles nyílásai (hajózsilip és a 2 db vízszintszabályozó nyílás) valamint a 2,5 méter széles halátjárója is zárva van. A Duna tetőzésének idejében a vízszintkülönbség meghaladta a 2 métert is, azonban a Duna lassú apadásának és a Lajta árhullám megérkezésének köszönhetően ez a szintkülönbség folyamatosan csökken, azaz a torkolati műtárgy nyitásáig további, lassú vízszintemelkedés várható a Mosoni-Dunán. 

A Mosoni-Duna  több folyó befogadója, mint például  a Lajtáé, a Rábáé és a Rábcáé. Ezek vize mind a torkolati műtárgynál gyűlik össze. A vízszint lassan emelkedik, de  mire ki tudjuk nyitni a műtárgyat - a két folyó vízszintjének kiegyenlítődésekor -, várhatóan így is 60-70 centiméterrel csökkenteni tudjuk a Győrben tetőző árvizet. Az előrejelzések alapján  vasárnap tudjuk nyitni a kapukat, és ahogy a Nagy-Duna apad, megkezdődhet az apadás a Mosoni-Dunán is.

A műtárgy hatása messze érvényesül: a 2013-as árvízkor a Duna egészen Ásványráró-Hédervár térségéig visszaduzzasztotta a Mosoni-Dunát. A szakember azt is kifejtette, hogy azzal, hogy tudnak csökkenteni a Győrben tetőző árvízen, sok védekezési költséget is meg tudnak spórolni. A műtárgy fő feladata a szélsőséges helyzetek kezelése. A lesüllyedt kis- és középvízszintek visszaemelése valamint a nagyobb Dunai árhullámok kizárása a Mosoni-Duna folyóból.

 

A vízügy közölte: a ciklon távozott a térségből, megszűnt a csapadék a vízgyűjtőkön, amennyi pedig még a jövő hét közepén valószínű, már nem lesz hatással az árhullámra. A Duna hazai szakaszán zajlik a lassú apadás, egyre lejjebb lévő településeknél tetőzik a folyó: tegnap délelőtt még Nagybajcsnál, este Gönyűnél, ma hajnalban pedig már Komáromnál érte el a csúcspontot az ottani vízállás. (Nagybajcsnál egyébként már több mint 20 cm-t apadt azóta a folyó, és a következő napokban is folytatódik ez a tendencia.) Jelenleg Lábatlan térségében van tetőzés. Itthon várhatóan a III. fokot szinte mindenhol meghaladja majd a Dunán levonuló ár legmagasabb vízszintje a helyi vízmércékén. Esztergomban előreláthatólag ma napközben, Nagymarosnál pedig éjszaka tetőzik a folyó. A vízállás Budapesten ma éjjel meghaladta a III. fok szintjét, a tetőzés a fővárosban szombaton napközben várható a III. fok szintje fölött, 830-840 cm körül. A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrött a III. fokozat szintje feletti tetőzésre lehet számítani a jövő hét elején. 

A Lajtán a szükségtározó megnyitásának köszönhetően Mosonmagyaróvárnál éjszaka 286 cm-en, a valaha mért legmagasabb vízállástól, vagyis LNV-től kb. 30 centiméterrel alacsonyabban volt tetőzés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában