Hagyomány és innováció

3 órája

121 éves a Tejkutató: bemutatták az új épületkomplexumot Mosonmagyaróváron - fotók

A több, mint 120 éves Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyfeleit és üzleti partnereit találkozóra várta a mosonmagyaróvári, Csiszár József utcai új épületkomplexumába. A sajtó számára is bemutatták azt MTKI Kft. új laboratóriumait, a kísérleti és gyártóüzemet és a kereskedelmi raktárközpontot.

Mészely Réka

Számos élelmiszerünk története indul a megújult mosonmagyaróvári kutatóintézet falai közül, köztük több tucatnyi sajté is. A felvételen Pozsgai Dávid és Szafner Gábor az itt fejlesztett sajtokkal. Fotó: Kerekes István

Több mint tizenöt éve fogalmazta meg dr. Unger András korábbi igazgató, hogy az akkor már évszázados korát is meghaladó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet kinőtte alapításkori épületét, ezért a továbbfejlődés zálogaként újat kellene építeni. 2010-ben vásárolták meg a Halászi út melletti 1,2 hektáros területet, 2015-ben kezdődött meg a tervezés és 2023 januárjában vehették át a használatbavételi engedélyt. 

A tej értékes alapélelmiszer

– Az 1903-ban történt megalapításkori alapértékek és célok a mai napig meghatározzák munkásságunkat. A tej olyan értékes alapélelmiszer, fontos táplálékforrás, mely mindenkor meghatározó szerepet játszott és játszik az emberiség élelmezésében – emelte ki a partnertalálkozó keretében dr. Kocsis Róbert, az MTKI Kft. ügyvezetője.

Fotó: Kerekes István

Hangsúlyozta: a tej és annak feldolgozásával kapcsolatos ismeretanyag folyamatos bővülésével a lehetőségeik is szélesednek. Az MTKI Kft. ma már aktívan tevékenykedik a hús-, a sütő-, a kozmetikaiparban, de az egészséges életmód fenntartása céljából termékeket fejlesztő gyártók irányában is, továbbá a gyógyszeriparban és a takarmány előállítás területén is. 

Többre képes Tejkutató

– A mindennapi életben csak Tejkutatónak nevezett MTKI Kft. már messze többre képes. Nálunk működik Magyarország második legnagyobb élelmiszeripari vizsgáló laboratóriuma közel kétszáz akkreditált vizsgálati módszerrel. Alapvetően szolgáltató intézet vagyunk, különös tekintettel a gazdaságos és hatékony termelés biztosítására, az élelmiszerbiztonság érdekében végzett laboratóriumi vizsgálatokra. Ezen kívül felelősen követjük a klímaváltozással kapcsolatos és a jogszabályi környezet megváltozásából eredő kihívásokat – hívta még fel a figyelmet az igazgató.

Arról is beszélt, hogy az intézet sok területen megelőzte a korát, így a laktózmentes tejtermékek széles körének receptúráját írta le az intézet még a múlt században, vagy a pozitív élettani hatást mutató baktériumokat, melyeket ma probiotikumoknak nevezünk. 

Fotó: Kerekes István

– Büszke a város erre az intézményére – mondta köszöntőjében Árvay István mosonmagyaróvári polgármester, aki szerint ez az új épület új dimenziókat nyit a kutatás-fejlesztésben.

A partnertalálkozón a színes műsorelemekkel tarkított programok mellett lehetőség nyílt a szakmai, üzleti kapcsolatok építésére is, továbbá bemutatták az 1550 négyzetméteres laboratóriumot, melyben analitikai és mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek, a kereskedelmi raktárat, a tejfeldolgozó üzemet, mely a közelmúltban élelmiszergyártói engedélyt is kapott. Megfelelő munkakörnyezetet alakítottak ki az irodai munkát végző kollégák számára is. 

Magas minőségű sajtokkal a piacon

A mosonmagyaróvári MTKI Kft. munkatársai az elmúlt években közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztak ki, amelyekből több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll többek között az USA-ban, Argentínában és Írországban. Az MTKI Kft. jövőbeli céljai között szerepel a kereskedelmi portfólió és az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok körének bővítése, a kísérleti üzemben zajló terméktesztek és termékreceptúrák kidolgozása. Mindemellett, az élelmiszer-előállítói engedély birtokában magas minőségű sajtokkal is meg kívánnak jelenni a piacon. A komplex szolgáltatási körrel – amely felöleli az alapanyag minősítésétől kezdve a teljes termék- és gyártásfejlesztési folyamatot az élelmiszer forgalomképességének minősítéséig bezárólag – az MTKI Kft. tovább erősítheti piacvezető szerepét a tejipari kutatások terén.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában