Három ház maradt gáz nélkül

3 órája

Az MVM válaszolt kérdéseinkre - Jelentős gázszivárgás volt a győri Köztelek utcában, júniusban már jelezték az ellenőrzést

Komoly gázszivárgást mértek a szakemberek a győri Köztelek utca három házában. Az életveszélyes helyzetet azonnal meg kellett szüntetni, ezért azonnal kizárták a három tömböt a rendszerből - tudtuk meg a munkálatokat végző MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt.-től.

Dániel Viktória

Egyelőre nem tudni, hogy mikor kapcsolhatják vissza a gázt a győri utcában. Fotó: Csapó Balázs

A hétvégén kezdődött a Köztelek utca kálváriája. Ahogy arról tegnap részletesebben beszámoltunk több tucat lakás maradt gáz nélkül, így a lakók se főzni, se fürdeni nem tudnak napok óta. Győr polgármestere már a társasház kezelő vezérigazgatóját is felkereste az ügy kapcsán. A helyzet különösen elkeserítő, senki nem tudja, hogy napok, hetek vagy hónapok múlva kapcsolják vissza a gázt az épületben.

A szolgáltató válaszol

Portálunk megkeresésére a munkálatokat végző  MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. közölte, hogy  Győrben, a Köztelek utcában a gázelosztó-vezeték cseréjét végzik. 

"A társaságunk tulajdonában és üzemeltetésében lévő újonnan épített gázelosztó vezetékek és a társasházak csatlakozó vezetékeinek átkötési munkálatai előtt jogszabályi előírások alapján a csatlakozó vezetékeken tömörség-ellenőrzést végzünk. 

Az ellenőrzések során a Köztelek utca 6., 8. és 13. szám alatt lévő társasházaknál jelentős mértékű gázszivárgást mértek szakembereink a csatlakozó vezeték épületen belüli részén.

 Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet megszüntetése érdekében társaságunk az érintett három lépcsőházban szünetelteti a gázszolgáltatást.

Már júniusban szóltak

MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. hangsúlyozta, hogy a társasház és a felhasználók tulajdonában lévő gázkészülékek és fogyasztói vezetékek, köztük a Köztelek utcai esetben érintett csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések megfelelő felülvizsgálata, karbantartása és üzemképes, biztonságos állapotban tartása az ingatlantulajdonos(ok) feladata. A javítási munkákat is a tulajdonosnak kell elvégeztetnie saját rendszerén.

Társaságunk szakemberei 2024. júniusában felhívták a Köztelek utcai társasház-kezelők figyelmét a várható tömörség vizsgálatokra, és kérték, hogy a csatlakozó vezetékek ellenőrzését, szükség szerinti javítását végezzék el. 

A tájékoztatás a társasház teendőit is tartalmazza - tette hozzá az MVM.

Természetesen az is megkérdeztük, hogy mikor indíthatják újra a gázt a szigeti utcában? Az MVM sajtóügyelete úgy válaszolt, hogy "amint a javítás megtörtént és a csatlakozó vezetéken sikerült megszüntetni a gázszivárgást, sikeres nyomáspróbát követően munkatársaink haladéktalanul helyreállítják a szolgáltatást".

 

Tanács minden felhasználónak: Minden ügyfelünknek javasolják, hogy saját maguk és mások biztonsága érdekében rendszeresen ellenőriztessék gázkészülékeiket, gázvezetékeiket, kéményüket szakemberrel. A szabályosan kivitelezett és szakszerűen karbantartott berendezések biztonságosan használhatók, hatásfokuk és élettartamuk is megnövelhető.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában