Különlegességek

2 órája

Szüreti Napok - A 4S Street Sopronban mesél a bornak

Elkezdődött pénteken Sopron egyik legnagyobb ünnepe, a Szüreti Napok, melynek hagyománya több évtizedes múltra tekint vissza. A háromnapos mulatságnak immáron negyedik alkalommal ad otthont a páratlan szépségű Erzsébet-kert, ahol az látogatók családi programoknak, széles körben ismert hazai zenei fellépők koncertjeinek és sokszínű néptáncbemutatóknak lehetnek szem-és fültanúi.

Papp Fanni

A több évtizedes múltra visszatekintő Soproni Szüreti Napok a város egyik leghangulatosabb szabadtéri rendezvénye, ahol közel húsz borászat kínálja a Soproni Borvidék legfinomabb borait. A szüret megkezdéséhez kapcsolódóan bemutatják a tájegység ízvilágát, borkínálatát és több pincészetnek már az első zamatos és friss újborát is meg lehet kóstolni. A fesztivált immár negyedik alkalommal a város emblematikus helyszínén, az Erzsébet-kertben tartják zenei és gyermek programokkal, kézműves vásárral.

Megnyitották a Szüreti Napokat

A programsorozat hagyományosan péntek délután néptáncműsorral, majd Molnár Ákos, a Soproni borvidék hegyközségi elnöke és Farkas Ciprián polgármester ünnepi köszöntőjével és a jelképes látványpréseléssel vette kezdetét. Farkas Ciprián köszöntő beszédében hangsúlyozta, Sopronban a bor a kultúra része. 

- Az önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy a soproni bor ügyét azt megfelelően szolgálja és támogassa. A városban két nagyszabású rendezvénnyel, a Borünneppel és a Szüreti Napokkal lehetőség biztosítunk arra a borászoknak, hogy bemutatkozzanak. Így kívánjuk közhíré tenni, hogy a soproni bor jó, és a legjobb Kékfrankos az a Soproni Borvidéken terem - hangsúlyozta a polgármester.

Az est folyamán megtelt élettel az Erzsébet-kert, ahol a műsorok egy részének a zenepavilonja ad helyet, illetve a szervezők felállítottak egy színpadot is. Még előbbi helyszínen pénteken a Kávészünet zenekar 19 órától a vers szerelmeseinek kedveskedik, hiszen klasszikus és kortárs költők műveit öltöztették modern zenei köntösbe. A színpadon pedig 20.30-tól a 4S Street lép fel, akiknek olyan slágereik csendülhetnek fel, mint a Mesélnék a bornak című dal.

A Roll Pincészet több évtizede képviseli magát a Soproni Szüreti Napokon. A borászat kínálatát Harcz Márton és Homály Gábor kóstolta meg. Fotó: Szalay Károly

Étel és ital kínálat 

A szüreti napokon a bort tisztán üvegpohárba töltik a borászok, ennek ára a helyszínen 1500 forint, amelyet vissza lehet váltani az üvegpohár-ponton. Fröccsöt vagy egyéb italt az Erzsébet-kertben szintén megvásárolható szalamandrapohárból lehet fogyasztani, melynek 600 forint az ára. Ezek szintén visszaválthatóak a Szalamandrapontban. A visszaváltott üveg- és szalamandrapoharakat szakszerűen elmossák, hogy egy következő rendezvényen újra használhatóak legyenek. Nem kell minden italvásárláskor új poharat venni, a megvásárolt pohár végig használható, sőt otthonról is vihet magával mindenki üveg- vagy repoharat. A borok fajtája széles körben elérhetőek, amelynek deciliterét egységáron 700 forintért kínálják. Emellett az italkínálatban szerepelnek sörkülönlegességek és pezsgő bár, és olyan alkoholmentes frissítők, mint szörpök, limonádé, bubitea és üdítők. A Szüreti Napokon a gasztronómiai kínálatból sincs hiány, hiszen több vendéglátóegységnél is találhatnak fogukra valót azok, akik megéheznének a mulatság során. Van többek között lángos és langalló, sült ételek, erdélyi kürtöskalács, vattacukor, gofri és churros.

A Szüreti Napokon immáron több évtizede képviselteti magát a Roll Pincészet, amelynek tulajdonosai szívvel-lélekkel készítik a boraikat.

Családi borászat vagyunk, és a kezdetekor, 1983-ban szőlészettel kezdtünk el foglalkozni kis területen. Idővel elkezdtük fejlődni több területtel, és egy borászattá nőtte ki magát a vállalkozásunk. Soproni pinceként fontos számunkra a Szüreti Napok, amelyen évtizedek óta részt veszünk. A tapasztalataim szerint sokan szeretnek minket, és nem csak a helyiek. Sokan visszatérnek hozzánk, és ugye háznál van termelői borkimérésünk is, így fesztiválok után többen felkeresnek minket

 - osztotta meg gondolatait Roll Péterné, a Roll Pincészet tulajdonosa.

A borünnepen a soproni Lions Club is képviselteti magát, melynek tagjaitól péntektől vasárnapig jelképes adományért tombola szelvények kérhetők a klub sátránál (Bözsi Büfé mellett), a nyertes szelvények ajándékra válthatók. A klub a teljes bevételt a soproni vakok és gyengénlátók segítésére és jótékonysági programjaira fordítja.

 Emellett a Soproni Borünnephez hasonlóan a Magyar Posta standjánál ismét lehetőség lesz szombaton és vasárnap limitált példányszámú képeslapon üzenni. Belföldi címzés esetén mind a képeslap, mind a bélyeg a Szüreti Napok állják. A faházat - a tavalyi évhez hasonlóan - az óriás mamutfenyőhöz közelebbi bejáratnál (a színpadtól nézve az óriás mamutfenyő mögött) találják meg az érdeklődők. Érdemes mihamarabb felkeresni a standot, hiszen a készlet véges!

A szombati és vasárnapi program - A szombati nap gólyalábas produkcióval kezdődik 10 órakor, majd 11 óra után érkezik az Ej, mi a kő! - családi interaktív koncert. A Szüreti Napok keretében rendezik meg a sakk kupát szombaton 10 és 14 óra között. A zenepavilonban 14 órától jön a CinemaSense, soproni zenekar. Majd 16 órától Biro Eszter kvintett formációval érkezik, akik igazi örömzenével várják a közönséget. Biró Eszter formációjának kortárs szerzeményei bőven lehetőséget adnak a kísérletezésre és improvizációkra ebben az énekhangra, fúvós és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára megálmodott különleges programban. A színpadon 17.30-kor lép fel a 24 fős tánckarból és 5 tagú népi zenekarból álló folklór formáció, a Duna Művészegyüttes. Kora este a bemelegített rekeszizmokra is szükségetek lesz, hiszen egy fergetegesnek ígérkező előadást hoz a Szomszédnéni Produkciós Iroda. A Szüreti Napok résztvevői este felcsavarhatják a szőnyeget, ugyanis Sopronba érkezik a legendás Fenyő Miklós. Végül az estet  Continental Showband zárja a napot.

A vasárnap Kardos-Horváth János gyermekkoncertjével indul a zenepavilonban 10 órakor, majd pedig a legkisebbeket 11 órától kreatív foglalkozással várják a legkisebbeket a festőkuckóban. Az Erzsébet-kertet 17 órától beragyogja Radics Gigi az élőzenekaros nagy koncerttel, akinek nevéhez a fiatal kora ellenére már arany- és platinalemezek fűződnek. A naplementében hangulatos akusztikus koncertet ad Járai Márk, akit a Halott Pénz énekeseként ismerte meg az egész ország, azonban mostanra a karcos hangú énekes szólóban is az egyik legkedveltebb "egyszálgitáros" előadóvá nőtte ki magát. Végül a 2024-es Szüreti Napok a Balkán Fanatik koncertjével ér véget, akik 20.30 órától lépnek fel a színpadon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában