Árhullám

2 órája

Figyelmeztetnek a szakemberek: hatalmas terhelés alatt a kisalföldi gátak, senki ne menjen a védekezés helyszíneire!

Halad lefelé a Dunán az árhullám, közleményünk megjelenésekor Lábatlan térségében jár a folyó tetőzése. A gátakat most extrém terhelés éri, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyesek szerepe és szaktudása most döntő fontosságú. A legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket, ezért a vízügy a lakosság józan belátását és együttműködését kéri - írta közleményében az OVF.

Kisalföld.hu

A ciklon távozott a térségből, megszűnt a csapadék a vízgyűjtőkön, amennyi pedig még a jövő hét közepén valószínű, már nem lesz hatással az árhullámra.

A Duna hazai szakaszán zajlik a lassú apadás, egyre lejjebb lévő településeknél tetőzik a folyó: csütörtök délelőtt még Nagybajcsnál, este Gönyűnél, péntek hajnalban pedig már Komáromnál érte el a csúcspontot az ottani vízállás. (Nagybajcsnál egyébként már több mint 20 cm-t apadt azóta a folyó, és a következő napokban is folytatódik ez a tendencia.) Jelenleg Lábatlan térségében van tetőzés.

Itthon várhatóan a III. fokot szinte mindenhol meghaladja majd a Dunán levonuló ár legmagasabb vízszintje a helyi vízmércékén. Esztergomban előreláthatólag pénteken napközben, Nagymarosnál pedig éjszaka tetőzik a folyó. A vízállás Budapesten csütörtök éjjel meghaladta a III. fok szintjét, a tetőzés a fővárosban szombaton napközben várható a III. fok szintje fölött, 830-840 cm körül.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrött a III. fokozat szintje feletti tetőzésre lehet számítani a jövő hét elején.

A Lajtán a szükségtározó megnyitásának köszönhetően Mosonmagyaróvárnál csütörtök éjszaka 286 cm-en, a valaha mért legmagasabb vízállástól, vagyis LNV-től kb. 30 centiméterrel alacsonyabban volt tetőzés.

A lassú és tartós áradás miatt most kapják a legnagyobb terhelést a gátak a Dunakanyarban! Az ideiglenes védműveknek akkora nyomást kell kibírniuk, hogy bármikor előfordulhatnak váratlan jelenségek, mint a csurgás, vagy a buzgár, amelyek veszélyeztetik a töltések stabilitását. A vízügyesek szaktudása most döntő fontosságú: állandó őrszolgálatot látnak el, és azonnal beavatkoznak, ha rendellenességet látnak. 

Ezért ismét nyomatékosan kérjük a lakosságot, hogy ne bámészkodjanak a védekezés helyszínein, mert akadályozzák a munkát és veszélybe sodorják a gátakat, az ott dolgozókat – és mindannyiunkat!

Adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformot! Az Árvíz Vonal telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért – pl. tetőzések aktuális helye – hívják! Homokzsáktöltő önkéntesekre már nincs szükség, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni. Köszönjük a lakosság együttműködését és a sajtó korrekt tájékoztatását!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában