Tájékoztatás

2 órája

Árvíz 2024 - Megindult az apadás: másodfokra csökkentették Rajkánál az árvízvédelmi készültséget

Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság kiadta pénteki tájékoztatását a térségben levonuló árhullámokról.

Kisalföld.hu

Fotó: Kerekes István

Duna

Alsó- Ausztriában a Duna folyamatosan apadó vízjárást mutat, Dévénynél a tetőzés óta másfél métert csökkent a folyó vízszintje. A Duna magyarországi felső szakaszán a folyó apadásának köszönhetően a Dunaremete – Rajkai árvízvédelmi szakaszon ma 12:00 órától II. fokúra csökkenttük az árvízvédelmi készültséget.

Nagybajcsnál csütörtökön dél körül tetőzött a folyó 858 cm vízállással, 9300 m3/s vízszállítás mellett.

Az Öreg – Duna irányába átadott vízmennyiség 4090 m3/s a péntek reggeli szlovák tájékoztatás szerint éjfélig ezt 2300 m3/s-ra csökkentik.

A Mosoni-Duna torkolati mű zárt állapota miatt a Győr környéki vízszinteket továbbra is a Mosoni-Duna - Lajta és a Rába - Marcal felől érkező vízhozamok alakítják.

Az adatok szerint a torkolati mű felvízi oldalán 123 cm-rel alacsonyabb a vízszint, mint az alvízen, ez az érték a Duna apadása és a Mosoni-Duna emelkedése miatt folyamatosan csökken. A Mosoni – Duna torkolati művet a Duna (alvíz) és a Mosoni-Duna (felvíz) vízszint kiegyenlítődése után előrejelzéseink szerint szombat délután nyitjuk ki.

Győrben a tetőző vízszint ennek következtében 660 – 680 cm körül alakulhat szombaton délelőtt.

A torkolati műtárgy hasonlóan kedvező hatást gyakorol a Mosoni-Dunán Mecsérnél és a Marcalon a Gyirmóti szivattyútelepnél. A mecséri szelvényben 350-370 cm körül, a Gyirmóti szivattyútelep külvízszintnél 450 - 470 cm körül alakulhat a tetőzés vasárnap.

Szombat reggel 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el a Kunszigeti, Abdai, Mecséri, Ikrényi, Rábapatonai, Győr – Likócsi, Győr – Szérűskerti, Mérgesi, és Rábaszentmiklósi gátőrjárásokra.

Komáromnál a Duna a délelőtti órákban tetőzött 790 cm vízállással.

Esztergomnál áradó vízállás mellett 749 cm a vízállás, tetőzésre a péntek esti órákban számítanak.

Lajta

A Lajta ausztriai szakaszán lassú ütemben apad.

Hegyeshalom térségében a Balparti csatornán péntek reggelre további kismértékű vízszint emelkedés tapasztalható, ami a tározóból szabályozottan visszavezetett víz hatása. A tározó már átfolyásos üzemrendben működik.

Főmederben a csütörtök este folyamán megindult az apadás.

Az éjszaka folyamán 286 cm-rel (80 m3/s) tetőzött a folyó ebben a szelvényben. A Mosonmagyaróvár duzzasztó alvízi vízmércén ma reggel 285 cm a vízállás, a délelőtti stagnálás után lassú apadásnak indult a folyó.

Szombat reggelre várható vízállás 270-280 cm.

A péntek reggeli adatok alapján 1403 fő vett rész a tegnapi árvízvédekezésben (vízügyes szakemberek, katasztrófavédelem, honvédség, külső erők).

A több napja tartó magas vízállás következtében egyre több helyen jelennek meg csurgások, fakadóvizek, buzgárok. Ezek észlelésére és a beavatkozások elvégzésére 24 órás vészőrszolgálat működik a töltéseken.

Belvízvédekezés

II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a

  • 01.03. Duna menti belvízvédelmi szakaszon;
  • 01.05. Mosoni – Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon;
  • 01.06 Rábca menti belvízvédelmi szakaszon.

A Kisbodak I., Kisbodak II., Bácsai, Győrzámolyi, Szavai, Börcsi, Győrsövényházi, Tárnokréti II szivattyútelepek éjjel – nappali műszakban működnek. Győrben Vízivárosnál a Pataházi szivárgó mentesíti a lakóházakat a töltésen átszivárgó víztől.

Nőtt az elöntött területek nagysága, ez jelenleg 1512 hektár. A szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség 2,500.000 m3.

A belvízvédekezésben összesen 58 fő vett részt a tegnapi nap folyamán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában