Nem kaptak bizonyítványt

2 órája

Megszűnt a Tudásfa felnőttképző iskola Győrben: fájó leckét kaptak a diákok

Egy olvasónk nagyon meglepő problémával fordult hozzánk. Azt írta, hogy szeptember 4-én kapták a hírt e-mailben, hogy az az esti gimnázium, ahova a gyermeke két éve járt megszűnt, bizonyítványt, amellyel tovább tudnának lépni a diákok, nem kaptak. Mi is történt?

Barki Andrea

A bőnyi Herczigné Vincze Mária fia két évet járt Győrbe a Tudásfa Felnőttoktatási Gimnáziumba, amelyben tandíjat is kellett fizetni. Annak idején azért választották ezt az iskolát, mert ez nem volt semmilyen szakmához kötve és olcsóbb volt, mint a többi elérhető iskola. 

A tanév végén nem kaptak bizonyítványt

Herczigné Vincze Mária a fia továbbtanulásáért aggódott.
Fotó: Molcsányi Máté

– Az iskolába nagyon eltérő korú diákok jártak, többnyire dolgozók. A 26 éves fiam már két évet végzett el. Váratlanul ért bennünket amikor szeptember elején emailben jelentették be, hogy ebben a tanévben nem indul az iskola, ami elég katasztrofális azok számára, akik folytatni szeretnék a tanulmányaikat. Az értesítés az iskola megszűnéséről késői, hiszen alig pár nap maradt arra, hogy másik lehetőséget találjunk. Bizonyítványt eddig nem kaptunk, de nem csak mi, hanem a többi tanuló sem – mondta el kérdésünkre Marika. Értetlenkedve fogadtuk a hírt, hogy a diákok a tanév végén nem kaptak bizonyítványt, de mint a hölgy elmondta, akik letették az érettségi vizsgát, azok sem kapták még meg az azt bizonyító dokumentumot. A tanácstalan és elkeseredett édesanya már sok mindent megpróbált ebben a pár napban, de nem járt sikerrel, ezért lapunkhoz fordult.

Reklamálás után csak sikerült

Az iskola honlapja szerint 14 településen folytattak oktatást, vármegyénkben Győrön kívül Kimlén is. 

Telefonon mi sem tudtuk sokáig elérni az iskolát, ám egy emailünkre végül is válaszolt az igazgató, amelyben jelezte, hogy dolgoznak azon, hogy ha nem is minden településen, de összevontan adjanak időpontot a bizonyítványok átvételére.

 Arra a kérdésünkre, hogy mennyi diákot érint az iskola bezárása, nem kaptunk választ. Szerencsére az ígéret teljesült, Mária fia és társai Győrben át tudták venni a bizonyítványukat. Az is szerencsésen megoldódott, hogy a fiatalembert az egyik győri iskolába végül felvették és tovább folytathatja a tanulást.

Már tavaly problémák voltak az oktatással

Az iskola más tanulói is jelezték, hogy az előző tanévben már valami nem stimmelt az iskolával.

– A 10. osztályt a 2023-2024-es tanévben a győri tagintézményben végeztem el, a diákigazolvány szerint azonban Pápára jártam. A Kréta rendszer folyamatosan küldte az egyeseket és a hiányzásokat. Kaptunk egy emailt, miszerint az iskola anyagi nehézségekkel küzd. Megkértek minden tanulót, hogy lehetőségeink szerint támogassuk az iskolát. Mivel hatalmas volt a felháborodás, másnap a kérést visszavonták. Azután megtudtuk, hogy tulajdonosváltás történt, más névvel tovább fog működni az oktatás. Bizonyítványt nem kaptunk, még egy időpontot sem, amikor átvehetjük. Végül szeptember 4-én, az utolsó pillanatban jött egy üzenet, hogy ebben az évben szünetel a suli. Innen lehet kapkodva iskolát keresni. Több oktatási intézmény sem fogadja el a Tudásfa "előéletet". Most újra 10-es vagyok, veszítettem egy teljes évet. Valamint 40 ezer forintot, mert annyi volt az iskola fenntartási költsége – számolt be Tímea röviden a kálváriájukról.

Hogy mennyi embert érintett az iskola bezárása, arra nem kaptunk választ, csak remélni tudjuk, hogy megoldódott a továbbtanulásuk, köszönhetően a győri iskolák rugalmasságának. A tanulság azonban kézenfekvő: nagyon körültekintően kell felnőttképző iskolát választani, hogy tudást és bizonyítványt is kapjon a teljesítményéért a tanuló. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában