Iskolapélda kampány

2024.09.02. 09:28

Iskolakezdés - Fokozott balesetveszély az utakon

Reggel először szólalt meg a tanórára hívó csengő az új tanévben. Több ezer iskolás kelt újra útra a vármegyében is, sokan szüleikkel, aminek köszönhetően a forgalom is rendkívül megélénkült, különösen a városokban. A biztonságos közlekedés jegyében a rendőrség elindította új Iskolapélda kampányát.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Közel 1400 gyermek sérült meg tavaly közlekedési balesetben hazánkban. Közülük, több mint ezren, még általános iskolások voltak. Fontos kiemelni, hogy a rendőrség adatai szerint a fiatalok legtöbb esetben nem okozói, hanem elszenvedői voltak a balesetnek. Szerencsére az esetek többségében, csak könnyebb sérüléseket szenvedtek a gyerekek, azonban 152 alkalom volt, amikor súlyos sérülésekkel kellett ellátni őket, 8-an fiatalt pedig sosem ért haza.

Az iskolakezdés hirtelen váltás a nyári szünet után, az első hónap különösen nehéz hiszen újra meg kell szokni a korán kelést és ki kell alakítani a reggeli rutint. Ez idő alatt nem ritka a kapkodás és a sietség, ami az utakon fokozott balesetveszélyt jelent.

A rendőrség arra is felhívta a közlekedők figyelmét, hogy a gyerekek másként gondolkodnak, mint a felnőttek. Életkorukból adódóan máshogy látják a világot, más dolgokat tartanak fontosnak vagy érdekesnek. Ennek köszönhetően közlekedés közben is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egy tárgy vagy esemény. Ekkor biztonságérzetük teljesen megszűnhet, a külvilágot kizárva pedig minden külső inger nélkül maradnak.

A szülők számára jó tanács, hogy ha a gyermek egyedül jár iskolába, először közösen járják be az oda vezető utat és gyakorolják be a biztonságos közlekedést.

Az első napokban érdemes közösen bejárni az útvonalat az iskoláig.
Fotó: Csapó Balázs

 Kerékpáros vagy rolleres közlekedés esetén, csak akkor járjon önállóan a fiatal, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és már van rutinja az önálló közlekedésben.

A gyermekbiztonsági rendszerek, mint biztonsági öv, ülésmagasító, használata kapcsán javuló tendencia figyelhető meg, de még 10-ből 1 gyermek még mindig védtelenül utazik az autóban.

Az iskolakezdés első napjaiban a rendőrség és a polgárőrség is fokozott jelenléttel képviselteti magát az oktatási intézmények környékén.
Fotó: Csapó Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában