17. intézmény az országban

6 órája

Áldozatsegítő Központ nyílt Győrben - fotók, videó

Megnyílt csütörtökön Győrben az Áldozatsegítő Központ a Corvin utcában. Ez már a 17. az országban. A projekt kiemelt célja, hogy az áldozatok közül minél többen ismeretet szerezzenek a lehetőségekről és minél többen forduljanak a központokhoz segítségért.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára az átadón közölte, hogy az áldozatok 20-25 százaléka, vagyis minden negyedik-ötödik ember jut el az áldozatsegítő központokba. Ezzel az aránnyal azonban nem elégedettek. - A kormány célja az, hogy a rendőrség munkájával csökkenjen a bűnözés, az IM közreműködésével pedig növekedjen azoknak az aránya, akik igénybe veszik az áldozatsegítő központok munkáját.

Eddig Szombathely látta el a feladatokat

A miniszterhelyettes felidézte, hogy a győri központ megnyitása előtt a vármegyei segítést a szombathelyi áldozatsegítő központ látta el. A kalkulációk szerint a győri központ a jövőben akár 1500-2000 áldozatot is gondozni tud majd. - Fontos, ne csak az áldozatok, hanem azok is forduljanak segítségért a központokhoz, akik sértettek vagy hozzátartozók - tette hozzá.

Király Nóra, az IM áldozatsegítő központok kommunikációjáért felelős miniszteri megbízottja azt emelte ki, hogy a minisztérium célul tűzte ki évekkel korábban, hogy megerősíti az áldozatsegítő rendszert, aminek részeként minden vármegyében áldozatsegítő központot hoznak létre.

Együttműködési megállapodások

A cél az, hogy az áldozatok a lakóhelyükhöz a lehető legközelebb tudjanak segítséget kérni – mondta.

A munka folyamatos, az ország teljes lefedettségéig már csak 2-3 központot kell megnyitni. Király Nóra beszélt arról is, hogy a központokban összetett szolgáltatást nyújtanak, legyen szó pszichológiai, jogi segítségnyújtásról, vagy a kormányhivataloknak köszönhetően pénzügyi segítségről. A hatékony munka érdekében az IM több mint 150 együttműködési megállapodást kötött már kormányhivatalokkal, szervezetekkel, állami cégekkel, a rendőrséggel és az egyházakkal. 

Tovább kell élni az életet

A bűncselekmények áldozatait segíteni kell, és fontos szerepet kell vállalni abban, hogy az áldozatok bátran forduljanak a központokhoz. A cél, hogy az áldozattá vált emberek normálisan tudják tovább élni az életüket

 - hangoztatták.

A kormányhivatalokban működő áldozatsegítő szolgálatok elsősorban hatósági eszközökkel segítik az áldozatokat. Azonnali pénzügyi segítségnyújtással, állami kárenyhítéssel, vagy áldozati státusz igazolásával.

Az Áldozatsegítő Szolgálat olyan személyek támogatására jött létre, akik akár közvetlenül, akár közvetett módon, valamely bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés áldozataivá váltak. Az Áldozatsegítő Szolgálat célja, hogy az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához segítséget nyújtson.

Ha nincs lehetősége személyesen felkeresni valamely szolgálatot, az ingyenes hívható Áldozatsegítő Vonalon tudnak segíteni Önnek:

+36-80-225-225

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában