Közgyűlés

5 órája

A soproni közgyűlés megtartotta a ciklus utolsó ülését – Fotók

A nyári szünetet követően csütörtökön tartotta meg Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete a ciklus utolsó közgyűlését. Rendes és rendkívüli ülést is tartottak.

Papp Fanni

A csütörtöki közgyűlésen két titkos szavazást is tartottak, ahol Mágel Ágost képviselő is leadta a voksát. Fotó: Máthé Daniella

A csütörtöki közgyűlésen a döntéshozók elsőként Virágh Natália Anna humánszolgáltatási osztályvezetőt választották meg az önkormányzati óvodák pedagógus teljesítményértékeléshez kapcsolódó fenntartói képviselőnek. Feladata az óvoda igazgatókat a vezetők értékelési szempontrendszere szerint értékelni az új oviKRÉTA rendszerben. Majd a városvezetés megszavazta több alapítvány támogatását: az Alternatívák Alapítvány 585 ezer forintos támogatásban részesül, amelyből az alapítvány a feladatellátási céljainak magasabb színtű megvalósítását szeretné finanszírozni. Továbbá a Values Silvarium Alapítvány 100 ezer forintos támogatást kap, hogy dr. Béldi Ferenc egyetemi docens számára emléktáblát állítsanak, illetve az Idősek Európai Háza Alapítvány 432 ezer forintot kap, amelyet a GYIK Rendezvényházban megrendezendő Idősek Világnapi Kulturális Program terembérlésére fordítanak.

A képviselő-testület elfogadta, hogy bővítsék a városi térfigyelő kamerarendszerét. Jelenleg 51 darab közterületi kamera működik Sopronban, amelynek köszönhetően a város bevezető útjai, fontos közlekedési csomópontjai és a köznevelési intézményeknek egy része jobban ellenőrizhetővé vált. A Soproni Rendőrkapitánysággal közös tervezet szerint további 6 darab térfigyelő kamerát helyeznének ki:

  • Pláza parkoló környezete
  • Aranyhegyi parkoló környezete
  • Gyermek- és Ifjúsági Központ (GYIK) parkoló környezete
  • Teleki Pál utca - Faraktár utca - IV. László király utca kereszteződése
  • Patak utca - Uszoda utca - Bécsi út kereszteződése
  • Fapiac - Kőfaragó tér - Magyar utca - Fraknói utca kereszteződése

Módosították a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet, ami azzal egészült ki, hogy az építési munkák idejére kötelező a közterület felől a városképi követelményeket kielégítő kerítést, és a gyalogos forgalom biztonsága érdekében védőtetővel ellátott átjárót felállítani. Új közterületet neveztek el a Pihenőkereszt közelében, ami Mágel Ágost önkormányzati képviselő javaslatára Kisvakond utca lett. Továbbá a rendes ülésen tájékoztatót tartottak az 50 százalékot el nem érő önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokról. 

Megszavazták a Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-nek és a Sopron Városmarketing Kft.-be történő beolvadását. Továbbá utólagosan jóváhagyták a hulladékgazdálkodási tárgyú szerződést. A közgyűlés zárt ajtók mögött döntött a településképi kötelezési eljárásban hozott végzéssel szemben benyújtott fellebbezésekről.

A képviselő-testület ezúttal is tartott rendkívüli közgyűlést, amely zárt üléssel indul, ahol a településképi kötelezési eljárásban hozott végzéssel szemben benyújtott fellebbezésről hoztak döntést. Módosították a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel történő megkötésekről és a vonatkozó támogatási szerződéseket, amelyek a TOP Plusz felhívással összefüggő konzorciumi együttműködési megállapodás alapján jöttek létre. Mindez azért történt, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel konzorciumot hozzon létre az önkormányzat, melynek keretében a Kisvárkerületi forgalomcsillapító övezet bővítése történik meg a Hűség kúttól az Ógabona térig. Továbbá megtörténik a Balfi út teljes körű felújítása is az elkerülő út és a Híd utca között.

Az önkormányzat tulajdonosi döntéseket hozott a Sport Club Futball Kft.-vel és a Soproni Városfejlesztés Kft.-vel kapcsolatban. Előbbi cég esetében a városvezetés nem élt a tulajdonrész elővásárlási jogával. A Soproni Városfejlesztés Kft. esetében pedig megválasztották Tóth Kálmánt a felügyelőbizottságába október 1. és december 31. közötti időre. Továbbá elfogadták a "Sopron Megyei Jogú Város Külterület, Brennbergbánya, Görbehalom, Ó-Hermes, Új-Hermes és Balf városrészek Szabályozási Tervéről és Helyi Építési Szabályzatáról", valamint a "Virágvölgy és környéke Szabályozási Tervéről és Helyi Építési Szabályzatáról" szóló önkormányzati rendeleteket módosítását. A képviselő-testület megszavazta a 2024. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet módosítását is.

A rendkívüli közgyűlés végeztével Tóth Éva, a Fidesz frakcióvezetője köszönetet mondott a választó polgároknak és az önkormányzati képviselőknek, dolgozóknak az elmúlt öt évért, Sass László pedig befejezve képviselői munkáját elköszönt a társaitól.

 

Az új soproni önkormányzat alakuló ülése hamarosan esedékes lesz. Az új képviselő-testület Fidesz frakciójában történnek változások: Sass László távozik a képviselő-testületből, helyére Dóra Györggyel kerül, akihez a 7. számú egyéni választókerület tartozik majd. Mellette az egyéni választókerület feladatait továbbra is Filep Márk, Magas Ádám, Csiszár Szabolcs és Simon István alpolgármesterek, Tóth Éva, Péli Nikoletta, Pongráczné Várnai Mária, Juhász Adrienn, Abdai Zsolt, Mágel Ágost és Stöckert Tamás látja el. A kompenzációs listájára került: Holpár Csaba (MKKP), Horváth Gábor (Mi Hazánk), Jakál Adrienn (Párbeszéd - Zöldek, DK), Kónyi-Kiss Gáborné (Momentum), Sovány Endre (Momentum).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában