A győri Kovács Margit-iskola felsősei adnak elő kétórás cirkuszi produkciót pénteken – Fotók, videó

Nem volt még Magyarországon ilyen: egy győri általános iskola diákjai négy nap alatt felkészültek a cirkusz művészeinek segítségével egy cirkuszi mutatványra, amelyet ma előadnak a közönségnek.

Gyurina Zsolt

Egyensúlyozóművészek, lámaidomárok - 110 fellépő gyermek tanul sokat, szerez sikerélményt, kovácsolódik közösséggé még inkább.

Fotó: Molcsányi Máté

Bohócok, zsonglőrök, akrobaták gyakorolnak, pónik és lámaidomárok, ló hátán zsokék ügetnek körbe, légtornászok, kötéltáncok. A meglepetés az, hogy a szóban forgó cirkuszi előadók a győri Kovács Margit iskola felsős diákjai. Nézzük, miről van szó.

Ausztriában, Németországban már működik az a különleges cirkuszprojekt, amelyet a győri Kovács Margit-iskola igazgatónője, Domanyik Szilárd Lászlóné hozott Magyarországra a töltéstavai Kimba Park segítségével. Az általános iskola 110 felső osztályos tanulója ugyanis azt vállalta, hogy hétfőtől csütörtökig, azaz alig négy nap alatt felkészül egy cirkuszi produkcióra, amelyet a hét végén, pénteken előbb egy főpróbán ad ellő, majd délután a töltéstavai Kimba Parkban bemutat a nagyközönségnek, a szülőknek, hozzátartozóknak.

A tanmenetben is szerepel

Néhány éve a ruszti, ausztriai testvériskolánk hívott meg a cirkuszprojektjük bemutatójára. Ott láthattam, hogy a gyermekek az első naptól kezdve az általuk választott műsorszámra készülhettek cirkusztrénerek segítségével, majd bemutathatják tudásukat. Ezt akartam bevezetni nálunk is

 - nyilatkozta a lapnak Domanyik Szilárd Lászlóné. Mint mondta, sok előnye van a projektnek: az egyik, hogy a gyermekek annyira figyelnek, mint talán az órán sem. Az oktatás angolul és német folyik, hiszen a Kimba Park cirkuszművészei külföldiek - ez is plusz ad a különleges gyakorláshoz, mintegy idegen nyelvi hét is. 

Természetesen a mi nyelvtanáraink is jelen vannak. Teljesítménykényszer nélkül tapasztalhatják meg, hogy mennyire fontos az ő részvételük a közösben, hogy képesek a fegyelmezett munkára, amely eredményre vezet.


Végül a Kimba Parknak vetette fel az együttműködés ötletét, ők pedig vevők voltak. Külföldön ez egy drága projekt, de a Kovács Margit iskolának mint bevezető intézménynek nem kerül pénzbe. Naponta három és fél, négy órát gyakorolnak a gyermekek. Azokra is részt vesznek benne, akik nem lépnek fel, mondta az igazgatónő: ők rajzórán például cirkuszi sátrat terveznek, matematikán sátorral számolnak, vagy jelmezt, fizikán, hogy miért nem áll bele a fakír hátába a szög. 

A tanmenetben ezen a héten a cirkusz benne szerepel, fejezte be Domanyik Szilárd Lászlóné.


Ha bohóc lehetnék, folytatnám

- Azért tetszik a bohóckodás, mert szerintem jól néznek ki és sok mindent kiadhatok magamból. Ha bohóc lehetnék, akár később is folytatnám, profi szinten. Ki leszek sminkelve, jól nézek ki majd - mondta Áron, aki a hetedik osztályba jár.

Egymásra figyelnek, kikapcsolódnak

Schneller Anna kilencedik generációs cirkuszfamília tagja, a Kimba Park menedzsere, aki zsonglőrként dolgozott évtizedekig. amit csinálnak, új dolog a cirkusz életében. Még gyermekeket sosem tanítottak.

Nagyon rövid az idő, a gyermekeket négy-öt nap alatt megtanítani nem lehet, de minimális betekintést nyerhetnek a cirkusz világába. nagyon más és nagyon jó: csapatmunka, másra kell figyelniük, mint az osztályban ülve. A zsonglőrködés terápiás hatásai már ismertek, figyelemzavaros gyermekeknek kifejezetten ajánlatos. Nagy mentális koncentrációt igényel, mégis kikapcsol. Talán érdemes lenne folytatni a most elkezdett együttműködést, máshol is gondolkodhatnak hasonlóban az országban. Most ingyen adjuk a helyszínt, energiánk, időnket.

Nem veszélyesek a mutatványok 

Körülbelül tíz mester foglalkozik a gyermekekkel, felerészben az iskolában, felerészben a Kimba Parkban, ahol a pónikkal állatokkal találkozhatnak a tanulók. Nem veszélyes egyetlen mutatvány sem, erre természetesen nagyon vigyáznak- a légtornászok csak kevéssel a talaj fölött sétálnak a kötélen. Az egykori zsonglőr úgy látja, sok a tehetséges gyermek, akik két nap alatta is sokat fejlődtek, például a légtornászok vagy a bohócok között. Megesik, hogy a kevésbé jó tanuló diák ezúttal szerez sok-sok plusz sikerélményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában