Életút

2024.09.07. 09:30

A 206 éves Mosonmagyaróvári akadémia első zafír diplomása – a 101 esztendős dr. Bercsényi Miklós 80 éve végzett

A huszadik század vérzivataros időszakában, 1944-ben végezte el felsőfokú tanulmányait a Mezőgazdasági Főiskolán dr. Bercsényi Miklós, aki pénteken elsőként vehette át a 206 éves mosonmagyaróvári karon zafír diplomáját. A most 101 éves gazdász az utolsó szigorlatokat már katonaruhában tette le, az orosz fogságból 1946-ban szabadult. Nem csak szép korával, hanem mindennapi életútjával is kitűnt.

Mészely Réka

Dr. Tóth Tamás dékán a zafír okleveles dr. Bercsényi Miklóssal

Fotó: Mészely Réka

Régi hagyomány a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán, hogy a tanévnyitó ünnepségen a tanulmányaikat kezdő gazdászhallgatók előtt adják át a díszokleveleket, az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek, életútjukkal is példát kívánva állítani a tanulmányaikat most kezdők elé.

Régi hagyomány az egyetemen, hogy a tanévnyitó ünnepségen a tanulmányaikat kezdő gazdászhallgatók előtt adják át a díszokleveleket, az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek, köztük a 80 éve végzett dr. Bercsényi Miklósnak.
Régi hagyomány az egyetemen, hogy a tanévnyitó ünnepségen a tanulmányaikat kezdő gazdászhallgatók előtt adják át a díszokleveleket, az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek, köztük a 80 éve végzett dr. Bercsényi Miklósnak. 
Fotó: Mészely Réka

Különleges alkalom, hogy egy zafír diplomást is köszönthettek a pénteki ünnepi kari tanácsülésen: a nyolcvan éve végzett dr. Bercsényi Miklóst. 

Az 1923. március 21-én született dr. Bercsényi Miklós a Mezőgazdasági Főiskolán 1944-ben szerzett oklevelet. Vérzivataros idők voltak ezek, s az egykori óvári hallgató már az utolsó szigorlatokat katonaruhában tette le. Az orosz fogságot is megjárta, ahonnan 1946-ban szabadult. 

A zafir diplomás életútja sem mindennapi. 1947-től gazdasági felügyelőként tevékenykedett Balassagyarmaton. 1951-ben szabotázs vádjával bebörtönözték, másfél évet kőbányában, egy évet egy rabgazdaságban töltött, 1993-ban rehabilitálták. Szabadulás után 1959-ig főagronómus volt a Léhi Állami Gazdaságban. 1960-tól 1985-ig az Állami Gazdaságok Országos Központjában kiemelt mérnök, majd főosztályvezető beosztásokban dolgozott. Közben 1971-től négy évig volt FAO szakértő Yemenben, létrehozta és vezette a Tihama sivatagban telepített kísérleti gazdaságot. 1985-től nyugdíjasként állást vállalt egy német-osztrák cégnél mint kelet-európai igazgató, ahol 1996-ig dolgozott. 

Miklós bácsi számos kitüntetés és elismerés birtokosa, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, a Queen’s Award és a Goldene Verdienstkreuz tulajdonosa. Kétszer nősült, négy gyermeke született. 

A 101 éves gazdász 1944-ben diplomázott.
A 101 éves gazdász 1944-ben diplomázott. 
Fotó: Mészely Réka

Dr. Tóth Tamás dékán elsőként köszönthette a díszoklevelesek sorában, és elsőként a 206 éves akadémia történetében zafir diplomásként is. Ugyanis még 80 éve végzett gazdásznak nem tudtak eddig gratulálni  az óvári karon. Dr. Bercsényi Miklósnak ezúton is további szép éveket kívánunk, a jó egészség mellett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában