kisalfold.hu videó

2024.08.10. 06:05

Itt vannak már – Célba ért Patrik és szamara Mosonmagyaróváron - fotók, videó

Minden eddiginél többen várták és kísérték el az utolsó kilométeren Koszonits Patrikot és szamarát, Fannit. A 19 éves fiatalember Füles nevű csacsijával július 4-én startolt el Ásotthalomról és pénteken este érkezett meg a célba: a magyaróvári sétálóutcába.

Mészely Réka

Koszonits Patrikot szamarával sokan várták Mosonmagyaróváron

Fotó: Kerekes István

Nem mindennapi kalandba vágott Koszonits Patrik: a mosonmagyaróvári kötődési fiatalember Ásotthalomból indulva – ahol most családjával él – szamarával elindult gyalogosan a Lajta-parti városba. Fő célja, hogy a vállalásával egy szamárrezervátumot hozzon létre Ásotthalmon, erre gyűjt támogatást. Vágóhídról szeretne szamarakat menteni, otthont adna nekik, illetve a Spanyolországban, Olaszországban már népszerű szamárturizmust vezetné be itthon. 

Ott vagyunk már? névre keresztelt kaland során már többször találkoztunk Patrikkal. A fiatalember útját nagyon sokan követik, és az utolsó kilométerhez is egy nagyobb tömeg csatlakozott. 

Az utam során mindenhol voltak érdeklődők, főként a gyerekek, gyermekes családok és az idősebbek voltak kíváncsiak ránk

– mesélte a Wittmann parkból a Magyar utca felé tartva Patrik. Mint mondta, egy esetben szállt meg ismerősöknél a több száz kilométeres gyaloglás során, egyébként idegenek látták vendégül. Ebből is tanult.

– Sokkal nyitottabb lettem. Megtapasztaltam, hogy milyen jók és kedvesek az emberek – osztotta meg velünk a 19 éves fiú, aki mint mondta, elfáradt az út során, s a péntek esti buli után pihenni szeretni, átgondolni a vele történteket. 

Édesapja, Koszonits Tibor bátorította a nagy kalandra, s mindvégig mellette állt.

– Szülőként sokat aggódtam Patrikért, főként amikor már a Dunántúlon jártak, mert tudtam, hogy ha bajba kerülnek, nem tudok olyan gyorsan odaérni neki segíteni – árulta el Tibor, aki még mosonmagyaróvári lakosként is mindig új ötletekkel állt elő. Ő is arról beszélt, hogy sok támadást kaptak, hogy kínozzák az állatot, ezért Győr után döntöttek úgy, hogy Fülest Fannira cserélik. Egyébként Fülessel az apuka legyalogolta az elmaradt kilométereket Ásotthalomnál, amiket itt már Fanninak kellett megtennie. 

Az utóbbi napokban társult Patrikhoz és Fannihoz Banka Roland A szamaras zarándok című könyv szerzője. 

Patrik korábban megkeresett és tanácsokat kért, mire figyeljen a szamaras kalandja során. Akkor nem hittem, hogy komolyan is gondolja. Aztán olvastam, hogy mégiscsak nekivágott az útnak. Dunaszigeten csatlakoztam hozzá

– vette át a szót Roland, aki a tanári pályát hagyta hátra egy szabadabb életért. Ő az a fiatalember, aki magyar népdalokkal kereste meg Spanyolországban a szamárra valót, s haza gyalogolt az állattal – mely azóta már sajnos nem él. Azóta drótszamárra váltott, éppen Stuttgártban járt Patrik indulásakor.

– A szamár szent állat: meghallgat a nagy füleivel. Patrikkal, aki akár fiam is lehetne, nagyon egymásra hangolódtunk, közös hullámhosszon voltunk – tette hozzá Banka Roland, aki már második könyvét írja, benne csacsis sztorikkal és reméli, hogy az ásotthalmi szamárrezervátum első lakóját majd maga keresztelheti el. 

Patrikékat az egyik Magyar utcai vendéglátóhelynél is sokan várták, pezsgővel, frissítővel és sokan Fanninak is finomságokkal készültek.

A Szigetközi Állatvédő Liga és a Sissi Spánielmentő Egyesület képviselői is megjelentek, támogatva Patrik állati jó buliját, amiből Pisti, a feketeerdői kecske sem maradt ki. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában