Kettős ünnep az Apátságban

2024.08.27. 17:19

A Pannonhalmi Főapátság felszentelésének jubileumát ünnepelték - Fotók

A Szent Márton tiszteletére épült szerzetestemplom felszentelésének 800. évfordulója alkalmából tartottak kedden ünnepséget a Pannonhalmi Főapátságban. A bazilikában, az 1224-es eseményt celebráló püspökök utódai, Marton Zsolt váci, Viliam Judák nyitrai megyéspüspökök, valamint Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát celebrált ünnepi szentmisét. Az eseményen részt vett, és beszédet mondott dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök is.

Ollári Gergely

Fotó: Csapo Balazs

A rendezvény előtt a Pannonhalmi Főapátság barokk dísztermében Hortobágyi T. Cirill a köztársasági elnöktől vehette át a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjét. A főapát, a keresztény értékeket példaadó módon közvetítő szerzetesi és szerzetes-elöljárói szolgálata, több mint három évtizedes oktató-nevelő tevékenysége elismeréseként részesült a rangos magyar állami kitüntetésben. 

SULYOK Tamás; HORTOBÁGYI T. Cirill pannonhalmi főapátság
Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) átadja a Magyar Érdemrend parancsoki keresztje polgári tagozata kitüntetést Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapátnak a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikája középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulója alkalmából rendezett szentmise előtt 2024. augusztus 27-én. 
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A szentmisét követően bemutatták a Magyar Nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” emlékérméjét is.

A Magyar Nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. augusztus 28-án a világörökség részét képező Főapátság szerzetestemploma középkori újjáépítésének és felszentelésének 800., valamint a Főapátság nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulója alkalmából. 
Fotó: Csapó Balázs

Sulyok Tamás: Magyarország erkölcsi talapzatát a kereszténység jelenti

Az ünnepi szentmise az egyházi méltóságok, a szerzetesközösség tagjai, a meghívott egyházi vendégek előtt kezdődött a bazilikában. Az eseményre az ország több pontjáról érkeztek egyházi képviselők, mellettük államtitkárok, miniszterek, polgármesterek is a bencés közösséggel ünnepeltek a jubileumon. Marton Zsolt váci megyéspüspök szentbeszédében arra utalt: nem találunk még egy olyan templomot hazánkban, mely egyedülálló módon, és különös szépségében, ily épségben fennmaradt volna, a magyar történelem viharaiban, a bencés szerzetesközösség szívében.

Az eseményen dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök hangsúlyozta: Magyarország erkölcsi talapzatát a kereszténység jelenti, a következetesen megtartott krisztusi tanítás.

Pannonhalma egyszerre született a magyar állammal, az apátság története együtt íródott a nemzettel. A bazilika túlélte évszázadok pusztító viharait, ezzel megmutatta, rendíthetetlen, sziklaszilárd alapokra építették. Pusztította tűzvész, utána felújították. Fenyegették tatár hadak, később végvárként használták a katonák. II. József feloszlatta itt a rendet, másfél évtizeddel később már tanító rendként tekinthettünk rá. Pannonhalmának ma is fontos szerepe van abban, hogy hazánkban a kereszténység megmaradjon, hogy a következő nemzedékek megtartsák hitüket, keresztény magyar önazonosságukat. Egy olyan hely, ahol ezer éve a béke nyelvén beszélnek

 –fogalmazott.
Az államfő hozzátette: Ha az M1-es autópályán halad az ember, de nem ide tart, akkor is ide tekint. Nem mehetünk csak úgy el mellette, újra fel kell keresnünk. 

A bencés rend fegyelmet követel, de szabadságot ad, pontos tiszta fogalmakkal dolgozik. Ez a rend az, ami az örök értékekhez kapcsol.

Emlékpénzen a főapátság

A szentmisét követően került sor a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár teremkönyvtárában, a Magyar Nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” emlékérmének a bemutatására. Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatójának köszöntője után, dr. Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, és dr. Horváth Marcell a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója szólt a jelenlévőkhöz.
A pannonhalmi szerzetestemplom középkori újjáépítésének és felszentelésének 800. évfordulója, valamint a főapátság nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulója alkalmából a főapátság nevével fémjelzett, bronzpatinázott színesfém emlékérmet bocsát ki szerdai nappal a Magyar Nemzeti Bank. 

  • A 3000 forint névértékkel bíró érmét Bitó Balázs iparművész tervezte. 
  • A korlátozott tízezer darabos példányszámban megjelenő egyedi fizetőeszköz a nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat 11. eleme. 
  • A különleges érme előlapján a főapátság alapítólevelekének egy részlete, míg hátlapján a bencés épületegyüttes és annak környezete látható. 

A bemutatón kiemelték: az éremből unikális arany próbaveretet is készítettek, ami hazánk és Ferenc pápa ajándéka is lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában