Fiatalokat vonzanak

2024.08.02. 10:32

Csornán támogatják az első lakás megvásárlását

A csornai önkormányzat támogatja azokat a fiatal családokat, melyek a városban kívánnak letelepedni és első lakásukat Csornán vásárolják meg. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen volt szó az ezzel foglalkozó rendeletről.

Cs. Kovács Attila

Örömteli pillanat: támogatási szerződés aláírása a csornai városházán.

Forrás: Csorna közösségi oldala

Módosította a csornai képviselő-testület a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásával foglalkozó rendeletét. A testületi ülésre készült előterjesztésből kiderül, hogy emelkedett az egy főre jutó jövedelemhatár mértéke, így több család is igénybe veheti a segítséget. 

A fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásáról 2016-ban hozott döntést a képviselő-testület. Időközben többször is módosult a rendelet, többször is emelték a támogatás összegét. Előbb 500 ezer, majd 700 ezer forintra. A testület feltételként többek között a támogatott kérelmezők egy főre eső havi jövedelmét is meghatározta, 150 ezer, később 250 ezer forintban. Azért emelték meg a határt, hogy az önkormányzat minél több családot tudjon támogatni a lakáshoz jutásban. 

A rendelet megalkotásakor csupán a csornai lakhellyel rendelkező fiatalok élhettek ezzel az egyszeri támogatással, ma már más településről Csornán letelepedni kívánó fiatal házasok is igénybe vehetik. 

Az előterjesztésben olvasható, hogy a hazai bérek jelentős emelkedése indokolta a jövedelemhatár újbóli módosítását, hogy a kedvező folyamatok ne szűkítsék a helyi letelepedési támogatás igénybe vevőinek körét. 2016-ban hat, 2017-ben kettő, 2018-ban hat, 2019-ben kettő, 2020-ban huszonnégy, 2021-ben tizenkettő, 2023-ban négy család részesült támogatásban, idén eddig hárman kaptak segítséget. 

A képviselő-testület most úgy döntött, hogy a kérelmező családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem mértéke 300 ezer forint is lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában