Pozsony alternatíva lehet

2024.07.31. 07:21

Reptéri káosz – a késések miatt Győr-Moson-Sopron utazási irodáiban is izzanak a telefonok

Hetek óta aktuális téma a reptereken kialakult káosz. A repülőgép késések miatt vármegyénk utazási irodáiban is izzanak a telefonok. Többek között a globális probléma hátteréről, és a probléma hatásairól kérdeztük térségünk irodáit. Arra is kíváncsiak voltunk mennyire veti vissza az elmúlt hetek történései a légi közlekedést, hogy érdemes-e nyaralásunkhoz más közlekedési eszközt választanunk. Reptéri káosz – számos ok van a háttérben.

Kisalföld.hu

– Próbálnak jól teljesíteni a légitársaságok, de jelenleg nem nagyon tudnak mit tenni –szögezte le kérdésünkre Páli Anikó a győri Prémium Tours Utazási Iroda tulajdonosa, irodavezetője. Mint mondja, több ok van a káosz háttérében: beleértve az utóbbi napok informatikai problémáit, a szárazföldi kiszolgáló személyzet hiányát, és az óriási forgalomnövekedést. A repülőgépek sokat mennek, többszörösét mint egyéb időszakokban a rengeteg utas miatt. Ez magával hozta a számos műszaki meghibásodást is, ami pedig nem engedi felszállni a gépeket. Reptéri káosz – a probléma globális, a tapasztalatok azonban változóak. 

Reptéri káosz – a késések miatt vármegyénk utazási irodáiban is izzanak a telefonok. A kártérítés kérdése sokakat érdekel.
Reptéri káosz – a késések miatt vármegyénk utazási irodáiban is izzanak a telefonok. A kártérítés kérdése sokakat érdekel.

– Nincs elég kapacitás a megnövekedett utasforgalom kiszolgálására. Vármegyénkből is sokan repülnek fapados légitársaságok gépeivel, elsősorban a Törökországba, Spanyolországba, és Görögországba is. A probléma globális, a tapasztalatok azonban változóak – húzta alá az irodavezető

Reptéri káosz – aggódnak az utasok

Páli Anikó a győri Prémium Tours Utazási Iroda tulajdonosa szerint folyamatosan érkeznek a telefonok aggódó utasoktól. Megnyugtatást kérnek elsősorban. 

– Napi szinten utaznak térségünkből külföldre, van akinél nem volt késés, van akinek negyven órát késett a gépe, vagy el sem indult, és olyan is utas is akadt, aki két napot ült a reptéren. 

–A késés mellett a kártérítés kérdése érdekel mindenkit, amit sokan igényelnének. Ilyenkor azonban nem az utazásszervező a felelős, nem is az utazási iroda, hanem a légitársaság –fogalmazott az irodavezető lapunknak, hozzátéve: ők nyolcvan százalékban utazási csomagokat értékesítenek, a főszezonban lévő egyéni repülőjegy foglalásuk szinte elenyésző. 

  • Változó tapasztalatok 
  • Pozsony alternatíva lehet 
  • Népszerűek a buszos utazások

Ősszel jobb lehet a helyzet

Mint mondja: egyelőre csak azok aggódnak, akik most, vagy az augusztusban repülnek. Amint azonban a nyár végén visszaesik majd az utazó forgalom, jobb lehet a helyzet. Egyelőre azok megértőek, akik majd csak szeptemberben, vagy az őszi időszakban készülnek külföldre. Mivel a nyári repülős utak 90 százalékát már tavasszal lefoglalták az emberek, nem hiszem azt, hogy más közlekedési eszközt választanának, és visszalépnének a légi közlekedéstől.

Az egy-két-három napos buszos körutazásokra igény mutatkozik – hangsúlyozta Németh Rudolf.
Az egy-két-három napos buszos körutazásokra igény mutatkozik – hangsúlyozta Németh Rudolf. 
Fotó: Kerekes István

Érdemes Pozsonyt választani

– Sajnos az utóbbi időben nagyon sok járat késik. Tapasztalatom szerint a légi közlekedés színvonala is csökken: korábban feelingje volt a repülős utazásnak, a fapados járatok jelentős térnyerésével azonban ma már ez nem mondható el – hangsúlyozza Németh Rudolf, az egyik mosonmagyaróvári utazási iroda vezetője, aki transzfereket is vállal, így saját maga is átérzi, hogy milyen stresszel járnak a sokszor nem csak néhány órát késő repülőjáratok

Tapasztalata szerint érdemes a hozzánk legközelebb eső Pozsony repterét választani, ahol a szakember úgy véli, korrekt a kiszolgálás és tumultus sincs. 

– A buszos körutak egyre inkább felértékelődnek, és igény is van rájuk: az egy-két-három napos utazások nagyon népszerűek, a repülőutakkal szemben előnyük, hogy sokkal több helyet meg lehet tekinteni, akár útközben is. Mi az Európai Unión belül járunk busszal, nyáron 15-20 utat is szervezünk, de az igazi szezonja ősszel van, illetve advent idején is sokan akarnak kirándulni – emelte ki Németh Rudolf. 

Mint elmondta, például egy római kirándulás során nem csak az olasz fővárost láthatjuk, hanem megállnak Firenzében és Bolognában is. – Ma már a buszok vannak olyan komfortosak és gyorsak, mint egy személyautó, két sofőrrel, többszöri megállással, olyan helyeken állunk meg, ahol több, ingyenes, tiszta toalett is található – fűzte még hozzá az utazásszervező.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában