Ausztriai munka

2024.07.24. 16:25

Kártérítést kapott a jogtalanul elbocsátott magyar munkavállaló

Kilencezer eurós kártérítést ítélt meg a bíróság egy magyar vendéglátó alkalmazottnak. A Felsőőri járásban dolgozó nőt azután bocsátották el, hogy beteget jelentett. Az ügyben a Burgenlandi Munkavállalói Kamara segítségével indult munkaügyi per.

Kisalföld.hu

Forrás: orf.at

A jogvita két évig tartott. A Burgenlandi Munkavállalói Kamarához egy magyarországi pincérnő fordult, akit elbocsátottak, miután betegszabadságra ment. A kamara szerint a nő munkaadója azt rótta fel, hogy alkalmazottja szabadságot szeretett volna kivenni. Ezt viszont nem engedélyeztek neki, ezért inkább beteget jelentett - számolt be az esetről a volksgruppen.orf.at.

Az érintett munkavállaló konkrétan arról tájékoztatta a munkaadóját, hogy egy erősen fertőző vírusos betegség miatt nem tud dolgozni. Ezután viszont felmondták a szerződését, és elbocsátották. A nő a Munkavállalói Kamara  (Arbeiterkammer Burgenland) jogi tanácsadó központjához fordult. Itt egy jogi szakértő ellenőrizte a dokumentumokat. Kiderült, hogy a pincérnő bizonyítani tudta, hogy valóban munkaképtelen volt.

Az ügyben indult munkajogi per nemrég zárult le. Az elsőfokú bíróság a munkavállaló javára döntött, és kötelezte a munkáltatót, hogy fizessen neki több mint 9.000 euró kártérítést. A munkáltató ugyan fellebbezett, és a Bécs-tartományi Fellebbviteli Bírósághoz (Oberlandesgericht Wien) fordult, az ítélet így is jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában