Tavaly 1 idén 527 eset

2024.09.07. 07:54

Szamárköhögés, nyugat-nílusi láz, kanyaró - Ritka betegségek Győr-Moson-Sopronban

Több ritka betegség is felütötte a fejét a megyében. A legriasztóbb adatokat a szamárköhögés mutatja, idén már 527 esetet regisztráltak országosan, míg tavaly azonos időszakban mindössze egyetlen egyet. Az elmúlt hetekben két Győr-Moson-Sopronban tartózkodó személyt diagnosztizáltak kanyaróval. Egy ember pedig az egzotikus és veszélyes nyugat-nílusi lázat kapta el derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adataiból.

Dániel Viktória

Fotó: Mediaworks Archívum

A szamárköhögés gyanú bejelentések a főváros mellett 15 vármegyéből is érkeztek Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti  Központba. Az elmúlt év egyetlen esetéhez képest ugrásszerűen növekedett a megbetegedések száma jelenleg 527. 

A megbetegedéssel kapcsolatban megkérdeztük dr. Schmidt Pétert győri gyermekgyógyász főorvos, házi gyermekorvost.

– Az elmúlt hetek, hónapok információ szerint emelkedett az esetszám. A szamárköhögéssel kapcsolatban fontos leszögeznünk, hogy hazánkban 1954-óta oltják a gyermekeket a betegség ellen. A szigorú oltási rendszernek köszönhetően Magyarországon ritkán fordul elő a megbetegedés, a Szerbiából, Romániából és egyéb országokból érkező be nem oltott személyek azonban behurcolhatják a betegséget. Ennek fő tünetei a láz, az orrfolyás, a hányás, szövődményként felléphet tüdőgyulladás is. A betegség jellegzetessége a kutyaugatás szerű fullasztó köhögés, ami csak lassan 2-3 hét alatt szűnik meg.

Dr. Schmidt Péter elmondta saját körzetében még nem találkozott a megbetegedéssel, de kollégái már találkoztak esetekkel.

A gyermekek négy oltást kapnak kötelezően. Az elsőt 2 hónapos korukban, addig azonban védtelenek a betegséggel szemben. Azonban létezik egy új oltás típus amit a 3. trimeszterben lévő kismamáknak lehet beadni, így a pici védett lesz a kötelező oltások beadásáig. Az időskorú veszélyezettet embereknek, akik gyermekként még nem kapták meg a védőoltást mindenképpen ajánlott most kérni a háziorvosuktól. Emellett a megelőzés jegyében figyeljünk a kontakt személyekkel való távolságtartásra és a kézmosásra. A tisztifőorvos még nem rendelete el, de elképzelhető újabb maszkviselés is. Ha a szülők gyermekén tapasztalja a tüneteket azonnal forduljon orvoshoz.

Két másik ritka betegség előfordulásáról is hírt adott a  Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti  Központ. A 35. héten két oltatlan, román állampolgárságú,  Győr-Moson-Sopron vármegyében lévő személy regisztráltak kanyaróval, amit a klinikai tesztek is alátámasztottak. A fertőződés körülményeinek tisztázás érdekében vizsgálatot indítottak.

Egy személyt pedig nyugat nílusi-lázzal diagnosztizáltak vármegyénkben. Az esetszámok évről évre emelkednek, idén már 30 főt regisztráltak, augusztus 19.–augusztus 25. között 11 főt. A betegek átlagéletkora 64,5 év  96,6 százalékuk idegrendszeri tünetekkel kerültek kórházba. 

A nyugat -nílusi lázat többnyire ember- és madárvár kedvelő szúnyogok terjesztik. 

A lappangási idő átlagosan 2-14 nap, de az esetek 80 százalékában a fertőzött személy tünetmentes marad. A tünetekkel járó megbetegedések többsége csupán lázzal, fejfájással, izom-ízületi fájdalmakkal, ritkán émelygéssel, hányással, hasmenéssel, köhögéssel, torokfájással jár. Az idegrendszeri tünetek ritkák, de a gyermekek, 50 év felettiek és valamely alapbetegségben szenvedők esetében nagyobb a kockázata a súlyos kimenetelnek, derül ki a  Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti  Központ tájékoztatójából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában