Két harang

2024.07.17. 12:19

Helyére került a győri bencés templom huszártornya - Fotók, videó

Lassan, méltóságteljesen emelkedett a magasba a Széchenyi térről a győri bencés templom huszártornyának két darabja, hogy átsuhanva az épület teteje felett végleges helyére kerüljön a templom tetőszerkezetének felújítása közben. A szerda reggeli szélcsendes időt kihasználva a toronydaru precíz munkáját több érdeklődő kísérte figyelemmel a földről.

Barki Andrea

Fotó: Molcsányi Máté

Mint már beszámoltunk róla, a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom barokk huszártornyát sajnos az 1938-ban elbontották, de korabeli fényképek, valamint a megmaradt eredeti kovácsoltvas kereszt felhasználásával az a 3H Építésziroda építészei el tudták készíteni a szinte hű állapotot idéző torony terveit.
A torony szerkezete zártszelvényből készült, amit felöltöztettek rovar és gombaölőszerrel kezelt fával, majd titáncink lemezzel burkolta az agárdi Németh Zoltán díszműbádogos. A huszártorony egyetlen eredeti része a kereszt. Hogy a 400 éves kovácsoltvas keresztet meg tudják őrizni, a kovácsoltvas szegecsek újra lettek kovácsolva, tüzihorganyozás után pedig olyan festékkel lett lefestve, ami bírja az időjárás viszontagságait.

Két részletben került a helyére a torony. Először a harangszéket emelték fel, amelyben két harang található. 

Az első világháborúban a templom harangjait hadi célokra lefoglalták. Száz évvel később egy összefogásnak köszönhetően összegyűlt a pénz új harangokra. A négy tervezett harang helyett hatot öntettek Innsbruckban, a Grassmayr harangöntödében, ezeket a Szentatya, Ferenc pápa meg is áldott Rómában, a Vatikánban a győri küldöttség körében. A hatból négy harangot 2016-ban a templom nyugati tornyába emeltek be, a két kisebb harang pedig várta, hogy a helyére kerülhessen. Ma a Szent Maurus tiszteletére szentelt, 170 kilogrammos e hangon szóló harang, valamint a Szent Placidus tiszteletére szentelt 100 kilogrammos g hangon szóló harang is a huszártoronnyal együtt a helyére került. 

Másodszor pedig a toronyfedés emelkedett a magasba, így mintegy 8, 5 méter magas lesz a torony, ami a földön még óriásnak tűnt két darabban is, de a magasba emelkedve egyre apróbbá vált.

A huszártoronyban egy időkapszulát is elhelyeztek a felemelést megelőző nap, amelyben többek között a Kisalföld újság keddi számát is elhelyezték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában