Elismeréseket adtak át

2024.06.27. 15:33

Semmelweis-napi ünnepség a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban – fotók

Semmelweis-napi ünnepséget rendeztek csütörtökön kora délután a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban. Az eseményen jelent volt dr. Jávor László főigazgató, dr. Villányi Balázs orvosigazgató, Limbach Viktor stratégiai igazgató, Csordás Adrienn ápolási igazgató, valamint Komonszky Krisztina gazdasági igazgató.

Ollári Gergely

Az esemény pezsgős koccintással ért véget. Fotó: Nagy Gábor.

Az esemény kezdetén dr. Jávor László főigazgató köszöntötte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta: Semmelweis Ignácot joggal nevezhetjük az „anyák megmentőjének”, forradalmi felfedezéseivel, és kitartó munkájával megváltoztatta a szülészet, és az egészségügy történetét.

– Az ő életműve és példája mindannyiunk számára inspirációként szolgál. Kitartása, elszántsága mindenki számára követendő példa. Sokan szerették volna semmissé tenni a felfedezéseit, mégis az ő igazsága, elkötelezettsége örök érvényű tanulság maradt. A mai nap nem csak a múltra való visszatekintés ünnepe, hanem a magyar egészségügy napja is, mely lehetőséget ad arra, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik a jelenben is hűen követik Semmelweis örökségét – fogalmazott a főigazgató.

Hozzátette: az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája, a mindennapokban sokszor észrevétlen marad. Pedig nélkülük a gyógyítás és a betegek ellátása elképzelhetetlen lenne. Ők azok, akik folyamatosan szembenéznek a kihívásokkal, példát mutatva emberségből, és szakértelemből.

Az eseményen átadták a 2018-ban alapított dr. felpéczi Petz Lajos Életműdíjat, amit idén dr. Tompos Tamás, a Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebészeti Osztály nyugalmazott/nyugállományba vonult, mégis aktívan tovább dolgozó osztályvezető főorvosa kapta meg. A díjazott nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen, egy korábban felvett videóüzenetben köszönte meg kollégái munkáját, és hangsúlyozta: megtisztelve érzi magát.

Dr. Tompos Tamás Fül-orr-gégészetből 1983-ban, audiológiából 1990-ben szakvizsgázott. 2008. február 13-tól 2024. március 1-ig látta el a PAEOK Fül-orr-gégészeti osztályának osztályvezető főorvosi feladatait. Eközben 2012-ben PhD fokozatot szerzett, majd 2013-ban a PTE rektorától címzetes egyetemi docens kinevezést vehetett át. Számos, új műtéti típust vezetett be a kórházban. Elévülhetetlen érdemei vannak az országos hírű otoneurológiai és objektív audiometriai labor megszervezésében, felszerelésében. Aktív előadó hazai kongresszusokon, továbbképzéseken. Fiatalabb kollégáit fáradhatatlanul oktatja a szakma fortélyaira, műtéti technikákra.

Ezután a Nyári László Nívódíjak átadása következett. Az orvosi alrendszer díjazottja idén dr. Luterán Ferenc a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály járóbeteg-szakellátási igazgatóhelyettes osztályvezető főorvosa lett. Az ápolási alrendszerben a díjat Horváthné Nagy Szidónia, az Központi Anaest. és Intenzív Terápiás Osztály egyetemi okleveles ápolója, főnővére kapta. Szintén Nyári László Nívódíjat vehetett át Központi Gyógytorna Szolgálat vezető gyógytornásza, Rigó Attiláné.

A Méhes Károly publikációs díjat Dr. Nyőgér Zoltán, a Traumatológiai, Ortopédiai és Kézsebészeti Szakmacsoport főorvosa kapta.

A Patkós család jóvoltából az idei évben immár 19. alkalommal részesülhetett az intézmény egy arra érdemes munkatársa Patkós Imre Emlékéremben és Oklevélben. Ezt idén dr. Ilonka Orsolya alorvos kapta.

Azután átadták a „Kiváló Munkatárs” díjakat, melyet az orvosi alrendszerben 11 munkatárs, az ápolási alrendszerben pedig húsz kolléga vehetett át. Emellett a stratégiai és a gazdasági részről is két-két munkatársat díjaztak. 
Az orvosi alrendszer díjait kapták: Boda Klaudia biológus, Dr. Dankházi Levente adjunktus, Dr. Dombóvári Adrienn adjunktus, Dr. Erdélyi Franciska rezidens, Dr. Farkasházi Miklós László PhD főorvos, Dr. Király Géza főorvos, Dr. Krekó Imre főorvos, Dr. Németh Dániel szakorvos, Dr. Pekker Gábor alorvos, Dr. Sallai Zsolt főorvos, Dr. Szipőcs Annamária alorvos.
Az ápolási alrendszer díjazottjai: Bors László boncmester, Cseh Andrea felsőfokú végzettségű csecsemő- és gyermekápoló, Dénes Csaba Imre betegkísérő, Farkasdiné Fekete Vilma felsőfokú végzettségű szülésznő, Gáspár-Dorák Zsuzsanna asszisztens, Kende Zoltánné felsőfokú végzettségű ápoló, Kissné Huzina Anna aneszteziológiai szakasszisztens, Kovács Renáta diplomás ápoló, Kövecses-Tóth Éva diplomás ápoló, Ladocsi Anikó vezető dietetikus, Miléder-Horváth Adrienn diplomás ápoló, Ott László Emilné felsőfokú végzettségű ápoló, Prekop Gabriella műtéti szakasszisztens, Puszta Zsuzsanna felsőfokú végzettségű ápoló, Sisa Máténé, Szalainé Tuba Bernadett általános ápoló, Száki Béláné felsőfokú végzettségű asszisztens, Tomolákné Csizmadia Szilvia röntgen szakasszisztens, Tomozi Adrienn orvosírnok, Vargyay Zita felsőfokú végzettségű ápoló.

A Semmelweis nap alkalmából a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara győri szervezete Elismerő Oklevelet ad át minden évben, melyet idén Fehér Gábor, a Pszichiátriai, Mentálhigiénés és Addiktológiai Osztályon dolgozó diplomás ápoló érdemelt ki, kimagasló és példamutató szakmai munkájával. Mint a méltatásban elhangzott: emberséges hozzáállása, tapasztaltsága, megbízhatósága, nagy teherbíró képessége, türelme méltóvá tette, hogy Elismerő Oklevélben részesüljön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában