Anyagi gondok

2024.06.27. 07:42

Bajban vannak a keresőkutyás segítők

Havi 15–20 hívást kapnak a keresőkutyások, de már üzemanyagra se futja

Dániel Viktória

Többen köszönhetik saját vagy szeretteik életét a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány gyors helytállásának. A segítők most maguk is bajba kerültek. Két évtizednyi önkéntes munka után veszélyben az alapítvány működése.

A szolgálat a törökországi földrengésnél is segített felkutatni a romok alá szorult embereket. 

Kulcsár Józseffel, az alapítvány vezetőjével már több ízben készítettünk riportot. Jön a hívás az eltűnt személyről és ők indulnak. Nem számít, hogy hajnali két óra van, nem számít, hogy esik az eső vagy fagypont körüli a hőmérséklet. Többórás gázolás és keresés a terepen, a magas fűben a társszervekkel, és mindezért semmit nem kérnek. Az egyesület Győr-Moson-Sopronban és a környező vármegyékben is segít, de volt, amikor az ország távolabbi végeibe is mentek, ha hívták őket. A törökországi földrengésnél szintén ott voltak és keresték a romok alá szorult embereket. Az elmúlt másfél év azonban nem volt könnyű a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítványnak.

– Havonta 15–20 megkeresés érkezik hozzánk a rendőrségtől és a lakosságtól. De az utóbbi másfél, két hónapban már nem tudtunk ezeknek eleget tenni – mondta szomorúan Kulcsár József. – A benzinárak annyira megemelkedtek, hogy nem tudjuk megtankolni az autóinkat. Több Győr-Moson-Sopron vármegyei felkérést vissza kellett mondanunk. Nonprofit szervezetként a korábbi években támogatásokból és pályázati pénzekből tudtuk előteremteni a működéshez szükséges anyagiakat. Viszont tavaly és idén is sikertelenül zárultak a pályázataink. Sajnos több társszervezetnél is hasonló a helyzet. Néhány cég rendszeresen támogat minket, de ez az összeg jelenleg csak 2–3 havi költségünket fedezi. Egy 22 és egy 28 éves járművel igyekeztünk eljutni a helyszínekre, de most már ezeket sem tudjuk megtankolni. A vonulások mellett a kutyákkal szinte napi szinten kell tréningezni, amihez szükséges, hogy valós szituációkat szimuláljunk. Ehhez szintén szükségünk van a gépjárművekre. 

Az alapítvány 12 éve működik együtt a rendőrséggel, idén is egyeztettek a közös munkáról. A nehézségek ellenére nem szeretnék feladni, jelenleg is négy kölyökkutya kiképzésén dolgoznak. 

DSC_7064
Az alapítványnak jelenleg négy éles helyzetben bevethető és négy kiképzés alatt álló kutyája van. A képen Kulcsár József. 
Fotó: Csapó Balázs

– Jelenleg négy kutyavezető és további egészségügyis személyek az egyesület tagjai. Négy bevethető kutyánk közül három személykereső, egy pedig terület- és nyomkereső. Emellett négy fiatal eb kiképzése is folyamatban van. Ketten várhatóan egy év múlva készen állnak a bevetésre, a másik kettőnek még kell 3 év, hogy éles helyzetben megállják a helyüket. Őket ez idő alatt is visszük terepre és hívásokhoz, hogy szokják a különböző helyzeteket és tapasztalatot szerezzenek – tette hozzá Kulcsár József. 

Támogatás

Az egyesület számlaszáma: 10400810-50526753-57801000. A közlemény rovatban az „adomány” szót kérik feltüntetni. E-mail-címük: [email protected] 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában