Agrárkutatás

2023.07.05. 12:45

Együttműködés az Erdészeti Ágazati Tudásközpont és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara között - fotók

Az agrárkutatás legújabb eredményeinek megismertetése céljából együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. július 5-én a Soproni Egyetemen.

kisalfold.hu

- A mai megállapodás aláírása hivatalossá teszi a NAK-al már régóta fennálló együttműködésünket. Célunk, hogy az innovációk eredményeit képzések útján juttassuk el a gazdálkodókhoz, ezzel erősítve az agrár szaktanács-adást és tudástranszfert - kezdte dr. László Richárd, az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Mi elsősorban az erdészeti ágazatban, a NAK pedig a mezőgazdálkodás területén tudja ezt megvalósítani. 

- A klímaváltozás miatt elsőrendű kérdés, hogy a megfelelő fafajokat, megfelelő termőhelyekre ültessük. Az erdőgazdálkodásban a növények 50-60-100 évig ugyan azon a termőhelyen élnek, ezért kell előre tekintenünk, megjósolnunk, hogy a klímaváltozást mely fafajok viselik el az adott termőhelyen. Ehhez dolgozott ki az egyetemünk illetve az erdészeti tudományos intézet egy döntéstámogató rendszert. Ezt szeretnénk megismertetni az erdőgazdálkodókkal annak érdekében, hogy a fafaj választásnál megfelelő döntést hozhassanak - tette hozzá.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is hangsúlyozta az információátadás szerepét. Kiemelte, hogy a gazdálkodók gyors és pontos tájékoztatása elsődleges szempont, ezért annak érdekében, hogy a munkát hatékonyabbá és eredményesebbé tegyék számukra minden lehetőséget megragadnak. Hozzátette, hogy mindkét szervezet szempontjából alapvető fontossággal bíró feladat a tájékoztatás és ha ezt jól koordinálják, a szinergiákat kihasználják, sokkal jobban szolgálhatják tagságaik érdekeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában