kisalfold.hu videó

2023.06.02. 13:18

Többszáz fehér galamb viszi a béke óhaját Győrből szerte a világba - Fotók, videó

A Nemzeti Összetartozás Napja péntek délelőtti győri ünnepségén az országzászló-emlékműnél fehér galambokkal üzentek a résztvevők: legyen béke! Ünnepi beszéde után az első madarat Dézsi Csaba András polgármester engedte útjára, majd győri diákok küldték el gondolataikat az elcsatolt magyar területekre visszaröptetett madarakkal.

Barki Andrea

A győri diákok küldték el gondolataikat az elcsatolt magyar területekre visszaröptetett madarakkal.

Fotó: Csapó Balázs

– Ma a nemzeti összetartozást ünnepeljük. De mit jelent ez a nap – tette fel a kérdést Dézsi Csaba András polgármester. – Ez a nap évtizedeken keresztül nemzeti gyásznap volt, a trianoni békediktátum napja. Bár nem ezen a napon van, de ma tartjuk az ünnepséget. Orvosként többször szembesültem azzal, amikor a családból valaki elmegy, akkor jövünk rá, mennyire hiányzik. Arra is rájönnek a család tagjai, mennyire fontosak azok, akik megmaradtak és mennyire fontos az összetartozás. Egy nép sokkal nagyobb mint egy család, egy nemzet, több, mint egy ország. Ezt Trianon, 1920 óta pontosan tudjuk. Miért beszélünk a nemzeti összetartozás napjáról? Azért, mert egy nép életében, fennmaradásában bár nagyon fontos a múlt, még fontosabb a jövő, amit az határoz meg, hogy egy nemzet tagjai –  bár elválasztják egymástól a mesterségesen meghúzott országhatárok –, mennyire számíthatnak egymásra, hogyan gondolkodnak együtt a világ sorsáról. Ez az összetartozás szolgálja egy nemzet fennmaradását – szögezte le a polgármester, aki arra is emlékeztetett, mi mindent veszítettünk a határok átrajzolásával, majd leszögezte: Magyarország még mindig van, és a több mint 15 milliós magyar nép még mindig összetart. Amikor háború dúl a szomszédban, akkor arra is kell gondolni, hogy ott magyarok is meghalnak. Mint mondta, azonnali fegyverszünetre, béketárgyalásokra lenne szükség.

– Nagyon fontos, hogy ne búslakodjunk a múlton, hanem tekintsünk a jelen tapasztalatai alapján a jövőbe, és mi magyarok fogjunk össze, ne csak ezen a napon, hanem nap mint nap törekedjünk arra, hogy egységben éljen a nemzet. Ez a megmaradás záloga. Ennek egyik jeleként galambokat engedünk el győri fiatalok üzenetével. A galamb a békét jelképezi, az pedig hogy visszaküldjük őket az egykori magyar területekre, jelképezi az öszetartozást. Az üzenet az, hogy hallgassanak el a fegyverek és ünnepelje a béke magasztos csendje népeink összetartozását!

Az ünnepi műsor és koszorúzás után a galambok hazafelé vették az irányt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában