Szakemberhiány

2023.06.16. 12:54

Az ellátások újraindításán dolgoznak a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban

Azon dolgozunk, hogy több ellátás is újraindulhasson akár már júliustól – hangsúlyozta a Kisalföld érdeklődésére dr. Takler Ágnes, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház–Rendelőintézet főigazgatója.

Mészely Réka

Dr. Takler Ágnes főigazgató főorvos, Csonti Róbert ápolási igazgató és Nagy Beatrix informatikai vezető a Karolina Kórház ügyeiről beszél. Fotó: Kerekes István

Március elsejétől több ellátást korlátoztak vagy szüneteltettek a mosonmagyaróvári kórházban. Ezek újraindításán dolgozik az intézmény vezetése, a részletekről a Kisalföldnek dr. Takler Ágnes főigazgató főorvos számolt be. A lakosság és a helyi politika részéről is nagy a várakozás a megnyugtató válaszokra, a jelentős szakemberhiány azonban továbbra is kihívás.

Több lakossági fórumot, aláírásgyűjtést, tüntetést és fehérszalag-mozgalmat is szerveztek a Karolina Kórház javára, melyért kiállt Nagy István országgyűlési képviselő, a mosonmagyaróvári és a környékbeli önkormányzatok is. Milyen eredménye volt ennek? Milyen ellátások vannak most, és mit tudnak helyreállítani? Ezekkel a kérdésekkel fordultunk a mosonmagyaróvári intézmény vezetéséhez. 

– A mosonmagyaróvári Karolina Kórház–Rendelőintézetben március 1-jétől sajnos több fekvőbetegosztály működését kellett korlátozni vagy szüneteltetni szakemberhiány miatt – kezdte beszélgetésünket dr. Takler Ágnes főigazgató. 

Kiemelte: a kórház vezetése az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium és a mosonmagyaróvári önkormányzat támogatásával folyamatosan azon dolgozik, hogy a szünetelő ellátásokat újra tudják működtetni. 

Sürgősségi osztály újra 

– Márciustól a krónikus belgyógyászati osztály teljes ágykapacitással, 53 ággyal újraindult és fogadja a krónikus ellátásra szoruló betegeket. Áprilisban a sürgősségi betegellátási hellyé visszaminősített ellátást ismét osztályos szinten, 4 ágyon sikerült újraindítani. Itt fontos kiemelni, hogy óriási a terheltség a földrajzi helyzetből is adódóan ezen az osztályon: tavaly 16 ezer esetszám volt – hangsúlyozta a főigazgató. 

Dr. Takler Ágnes főigazgatói teendői mellett a diagnosztikai ellátásban is aktívan részt vesz. Fotó: Kerekes István

Vasárnap még nincs nőgyógyászati ügyelet 

Természetesen a szülészetről is érdeklődtünk. Májustól a gyermekgyógyászat és a szülészet-nőgyógyászat vasárnap reggel 8 óráig működik annak érdekében, hogy az újszülötteket és kismamákat mentesítsék a megyei intézménybe történő átszállítás okozta esetleges szövődmények, illetve a megyei intézményt és a mentőszolgálatot a többletfeladatok végzése alól. Jelenleg hétfőn 8 órától csütörtökön 24 óráig történik aktív szülészeti és nőgyógyászati ellátás. A gyermekgyógyászok a városi háziorvosi ügyelet munkáját kisegítik azzal, hogy alapellátási szinten ellátják a bekerülő gyermekeket. 

– Az aneszteziológiai ellátás ismét folyamatosan biztosított a hét minden napján 24 órában, ezáltal támogatva a sürgősségi betegosztályon megjelenő kritikus állapotú betegek gyógyítását. Június elsejétől a mozgásszervi rehabilitációs osztály ismét 27 ágyon teljes kihasználtsággal működik – sorolta tovább a főorvos, aki főigazgatói teendői mellett a diagnosztikai ellátásban is aktívan részt vesz. Áprilistól mind a szűrő jellegű, mind a panaszos betegek kivizsgálása, mammográfia és ultrahang- diagnosztika keretén belül nagyszámú beteget fogad. 

– A megnövekedett igény miatt a tüdőszűrést a hét minden napján biztosítjuk a várólisták csökkentéséért – szögezte le Takler doktornő. 
A kórházvezetés kéri a lakosságot, hogy a korábban lefoglalt vizsgálati időpontot ha már nem szándékoznak igénybe venni, mondják le – ezzel segítve más páciensek ellátáshoz való korábbi hozzáférését. 

Több ágy a belgyógyászaton 

Mint még megtudtuk, a menedzsment ősztől a belgyógyászati osztály ágyszámának növelését, valamint az egynapos sebészeti ellátás újraindítását tervezi. 

– Szeretnénk megköszönni a vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház és a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet által a sürgősségi betegellátó osztályunkra delegált kollégák munkáját – zárta gondolatait az intézményvezető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában