Lerakták az alapkövét

2021.09.10. 13:20

1,3 milliárd forintból újul meg a 100 éves iskola Harkán

A Soproni Tankerületi Központ által fenntartott iskolahálózat egyik legkorszerűbb iskolája lesz a harkai Pantzer Gertrud Általános Iskola, ami mintegy 1 milliárd 350 millió forintból újul meg – hangzott el a tegnapi ünnepélyes alapkőletételen.

Papp Fanni

20210909. Harka iskola alapkőletétel. Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Forrás: Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

A harkai Pantzer Gertrud Általános Iskola európai uniós és kormány által biztosított forrásból újul meg teljes egészében, valamint egy 450 négyzet- méteres tornateremmel is bővül. A kor elvárásainak megfelelően napelemekkel látják el az épületet, amelyek a tervek szerint biztosítják az energia- szükségletét. Mindezek mellett kialakítanak egy korszerű étkezőt, és teljesen átalakítják a régi tantermeket. A helyiségek új nyílászárókat, épületgépészeti elemeket és burkolatokat kapnak.

Duschanek Péter, Harka polgármestere elmondta, a községben ekkora volumenű beruházás még nem valósult meg, mint a közel 100 éves iskolaépület mostani átalakítása.

– Gyakorlatilag egy új iskola épül fel, melynek kedvezményezettjei elsősorban az itt élő gyerekek és az intézményben dolgozó pedagógusok, munkatársak lesznek. A fejlesztés végeztével a Soproni Tankerületi Központ által fenntartott iskolahálózat egyik legkorszerűbb intézménye lesz a harkai – mondta el a csütörtöki alapkőletételnél Marek János, a tankerület igazgatója.

Barcza Attila országgyűlési képviselő kiemelte, a beruházás végeztével a gyermekek egy modern környezetben vehetnek részt a minőségi oktatásban.

– Ez a fejlesztés is azt mutatja, hogy a települések megtartóerejét szeretnénk növelni. Az a célunk, hogy minden család helyben boldogulhasson, és a gyermekek is helyben tanulhassanak – fűzte hozzá.

Időkapszulát helyezett el az alapkő alatt Duschanek Péter, Harka polgármestere, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója és Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatósági elnöke.
Fotó: Szalay Károly / Kisalföld

Az épületegyüttes a jelenlegi 160 tanuló befogadásához képest 50 százalékkal több, azaz 240 gyermek számára biztosít majd modern oktatási környezetet. Mivel a nyolc évfolyamon nyolc osztállyal működő iskola a fejlesztést követően több helyi gyermeket tud befogadni, az osztályok száma 10–12-re is bővülhet. Amennyiben így lesz, a pedagógusok létszáma a jelenlegi 17-ről 20–22-re nőhet. Marek János arról is beszélt, hogy a beruházás indulásával egyidejűleg a tantestület egésze vállalta, hogy egy új módszertani felkészítő projektben vesznek részt. Ennek a módszernek a fókuszában a csapatmunka és a kooperáció áll, s az új intézményben ennek szellemében kezdődik majd az oktatás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában