Útfelújítások

2020.06.03. 17:08

3,9 milliárd a győri utakra – Megújuló utcák, csomópontok listája + látványtervek, videó

A győri önkormányzati utak üzemeltetésére és felújítására 3,9 milliárd forint jut idén.

D. Pusztai Andrea

A város útkezelő szervezetének kerete a februárban elfogadott költségvetésben még 4,6 milliárdos tételként szerepelt, ebből azonban – a koronavírussal kapcsolatosan hozott intézkedések következtében várható adóbevétel-csökkenés miatt – 725 millió forintot zárolni kellett. Szerdán délután sajtótájékoztatón mutatták be a tervezett munkálatokat.

 

Dr. Dézsi Csaba András polgármester, Szeles Szabolcs alpolgármester és Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője beszélt a tervekről. Mint elhangzott, már látszanak a közműcserék nyomai a Sió utcában, idén teljesen megújul ez az utca. Hosszú előkészítés után hozzáfognak a Mayer Lajos utca rekonstrukciójához. Amint befejeződik az ivóvízvezeték cseréje, elkezdődik az útépítés a Körtöltés utcától 150 méter hosszan. A munka a további szakaszon a következő években folytatódhat.

Tavaly elkezdődött a Szabolcska utca aszfaltrétegének cseréje, idén elérik a munkálatok a balettiskola előtti szakaszt a Téglavető utca és a Mester utca között.

Gyárvárosban, a Külső Árpád úton közösen dolgoznak az útkezelők a Pannon-Vízzel. A szolgáltató kicseréli az elöregedett ivóvíz- és szennyvízvezetékeket, aztán helyreállítja a burkolatalapot. A közlekedők új szegélyekkel, aszfaltozott útburkolattal, járdával kapják vissza az utcát.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy a Bárka utca (régi nevén Új Bácsai út) Szabadrév és Hattyú utcák közötti részén lakók régóta és joggal panaszkodnak a zajra. Jó hír, hogy elkezdődött a zajvédő fal tervezése a hiányzó szakaszokon. Várhatóan nyáron kerülnek a hatóság elé a dokumentációk, ahol ha rábólintanak, ősszel meg is kezdődhet a munka. A források függvényében valósul meg az első ütem.

A sokat kritizált Szövetség utcai átépítés során három éve épített zajvédő falat is átépítik a Bácsai út 2. számú társasháznál, a tömör fal felső elemeit plexis panelekre cserélik.

Sáráson elkezdődött a szennyvízvezeték és az útépítés tervezése, erről korábban a Kisalföld is beszámolt. Ősszel folytatódik a korábban megkezdett szennyvízhálózat építése a Nőszirom, Csillagfürt, Csipkerózsa, Kövirózsa és Vanília utcákban. Ezzel együtt megszűnhet a por a legforgalmasabb utcákban, heteken belül bitumenes felületi bevonatot kap a Hortenzia és az Írisz utca.

Gyárvárosban hozzáfognak, hogy előkészítsék az Ipar út–Balassi Bálint utcai kereszteződés jelzőlámpával történő átalakítását.

Több új gyalogátkelőhely létesül idén a városban: a Szent László út–Sárkereki úti kereszteződésben, a Hegyalja út–Újkut utcai csomópontban, valamint a Budai úton, a Szeszgyár utcai lakótelepnél.

A prioritási lista végén szereplő utcák közül is többre jut pénz idén, köztük külterületi, kiskertes, hétvégi házas övezetekben lévő szakaszokra, ahol egyre nagyobb igény mutatkozik a murvás utak javítására, pormentesítésére.

A tervezési feladatok közül a sajtótájékoztatón szót érdemelt a Damjanich utca oly módon történő felújítása, amely a platánfákat is megóvja, valamint tervezőasztalon vannak már a Kuopio parkba tervezett parkolólemez rajzai is.

Az éves költségvetésből kell jutnia a felújítások, beruházások mellett 758 kilométer hosszú önkormányzati úthálózat (bel- és külterület) üzemeltetésére, fenntartására is. Ide tartozik a kisebb felületű út- és járdaszakaszok felújítása, javítása, a kátyúzás, a jelzőlámpák, beléptetőrendszerek, hidak üzemeltetése, de ebből fizeti a város a közvilágítási áram díját, a rendszerhasználati díjat, továbbá a közel 28 ezer négyzetméter felületű útburkolati jelek újrafestését, a jelzőtáblák karbantartását, cseréjét, újak elhelyezését.

Az idén megújuló utcák, csomópontok:

Sajtótájékoztatón mutatták be az idei terveket.
Fotó: Fotó: Csapó Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában