Bűnüldözés

3 órája

Példás felderítés nyomán csípték el a jánossomorjai trafikot kiraboló férfit

Szeptember 15-én a déli órában sötét ruházatú, átlagos testmagasságú, kapucnis férfi lépett az egyik jánossomorjai Nemzeti Dohányboltba, és tapétavágóval fenyegetőzve a bevételt követelte. Hatjegyű összeget zsákmányolt, és sietve távozott. Példás felderítés nyomán bukkantak a rendőrök az elkövető nyomára.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

Fotó: Robson90

Példás felderítés helyszíne volt Jánossomorja. Az esetről a Zsaru Magazin számolt be. 

Hatjegyű összeget zsákmányolt a trafikból

Szeptember 15-én 12:45-kor sötét ruházatú, átlagos testmagasságú, kapucnis férfi lépett az egyik jánossomorjai Nemzeti Dohányboltba, és tapétavágóval fenyegetőzve a bevételt követelte. Hatjegyű összeget zsákmányolt, és sietve távozott. A kisegítő alkalmazott sokkot kapott, szerencsére hamarosan megérkezett a váltása, aki bejelentést tett a rendőrségre, és a gépezet beindult.

A bűnügyi készenléti szolgálatot ellátó őrnagynak nemcsak az ugrott be a biztonsági kamera homályos képe láttán, hogy a priuszos N. Imre (35) a trafikrablás feltételezett elkövetője, hanem az is, hogy a körzeti megbízott tudhatja, a kisváros melyik ingatlanjában lehet az enesei férfi, és ott is volt.

Egy pillanat műve volt

– Azon a vasárnapon a Felderítő Alosztályt vezető Picherné Posta Klára őrnagy volt a bűnügyi készenlétes, ő ment ki a helyszínre Kustán Ottó alezredessel, a Bűnügyi Osztály kiemelt főnyomozójával – vázolta Babos László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vezetője. – A trafik fiatal eladónője személyleírást adott az elkövetőről, az elsőként odaérkező járőr pedig biztonsági kamerákat kutatott a környéken, és öt házzal arrébb talált is egyet, amely értékelhető felvételt tartalmazott. Bár a kollegáim ekkor még nem tudták, arra ment-e az elkövető, a körzeti megbízott fel tudta venni a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, és hamarosan a birtokukban volt a felvétel, ami telitalálatnak bizonyult.

Meglátni, felismerni és következtetni egy pillanat műve volt.

– A két másodperces felvétel kissé homályos, a testarányain kívül tulajdonképpen csak a kamera előtt tempósan áthaladó férfi orrának formáját lehet rajta kivenni, de a nyomozónő ebből is rögtön tudta, N. Imréről van szó, sőt, az is beugrott neki, hogy a körzeti megbízott tudhatja, a kisvároson belül hol lehet az illető ideiglenes tartózkodási helye – folytatta az alezredes a kriminológiai tankönyvbe illő történetet. 

– Gellén Sándor főtörzszászlós, Jánossomorja körzeti megbízottja augusztus végén figyelt fel egy párra, akik órák óta ücsörögtek egy személyautóban a város dél-nyugati, külterületi részén egy szántóföld közelében. Igazoltatta őket, és a gépjárművet is átvizsgálta, amelyről utasai azt mondták, lerobbant, ezért egy közeli panzióban töltik az éjszakát. A főtörzszászlós bűnmegelőzési szándékkal írt jelentést az intézkedésről, ami után Picherné Posta Klára megjegyezte: „ezek szerint kiengedték.” N. Imrével szemben ugyanis korábban vagyonellenes bűncselekmények miatt indult eljárás, és a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélte. Az őrnagy asszony a közösségi médiában is körülnézett, hogy megbizonyosodjon róla, változtatott-e a kinézetén, és ennek volt köszönhető, hogy a biztonsági kamera homályos felvételén rögtön felismerte, illetve, hogy beugrott neki, amikor augusztus végén a körzeti megbízott igazoltatta, és jánossomorjai tartózkodási helye felől érdeklődött, akkor megnevezett egy közeli panziót. Miután a kmb. emlékezett a vendégház nevére, az őrnagy asszony odatelefonált, és átküldte a tulajdonosnak a biztonsági kamera felvételéből kikockázott fotót, azzal a kéréssel, hogy felismeri-e a rajta látható személyt, mire ő azt válaszolta: „Hogyne ismerném. Itt van egy nővel a hatos szobában.”

A bíróság elrendelte letartóztatását

Ezek után Picherné Posta Klára, Kustán Ottó és Gellén Sándor leparkoltak a panzió közelében, először kívülről vették szemügyre a kétszintes épületet, majd bementek, és bekopogtak a hatos szobába.

– Egy nő nyitott ajtót, és közölte, a partnere nincs ott, de a háttérben látni lehetett, hogy a teraszajtó, amely az imént még zárt állapotban volt, immár nyitva van, ezért a nyomozók leszaladtak az intézmény térkövezett belső udvarára, és 16:08-kor rábukkantak N. Imrére, aki a kültéri kemence mögé bújt. Az előállítását követő első kihallgatásán még mindent tagadott, utána viszont elismerte a bűncselekmény elkövetését, és a kutatás során a zsákmányolt összeg egy része is előkerült. Őrizetbe vétele megtörtént, és a bíróság elrendelte a letartóztatását – magyarázta Babos László, és hangsúlyozta, ezt az ügyet a klasszikus bűnmegelőzési szűrő- és kutatómunka révén sikerült pár óra alatt felderíteni. 

– Mondhatni, elébe mentünk a szerencsének, hiszen azt csak sejteni lehetett, hogy megint ugyanabban a panzióban fog megszállni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában