Aki elhagyja helyszínt, súlyos következményekre számíthat

2 órája

Telefonhívás vagy börtön? Drasztikusan emelkedett a cserbenhagyásos esetek száma

Drasztikusan emelkedett a balesetek száma, ahol elmulasztották a segítségnyújtást az utóbbi egy évben Győr-Moson-Sopronban. Tavaly ilyenkor még az egy tucatot sem érte el a számuk idén pedig már a majdnem kétszer annyi esettel szembesült a rendőrség, ahol a vétkes el hagyta a helyszínt és cserbenhagyás történt.

Dániel Viktória

A helyszínen meghalt az a kerékpáros, akit júliusban gázolt el egy autós az 1-es főutat és Ikrényt összekötő úton, Ikrény közelében. Az elkövető nem csupán a helyszínt hagyta el, de a rendőrség elől is bujkált, a felelősségvállalás elől azonban nem menekülhetett. Augusztus 30-án fogták el a rendőrök. Az elmúlt hónapban is két hasonló cserbenhagyásos eset történt, ott szerencsére nem lett tragédia, de a felelősök mindkét esetben sorsára hagyták a szabályosan közlekedő áldozatokat. Szeptember elsején a győri Szövetség utcában egy rolleres és utasa a forgalommal szemben haladt és összeütközött egy kerékpárossal, néhány nappal később győri városházánál egy sofőr a zebrán ütött el egy gyalogost.

cserbenhagyás
Cserbenhagyás: közel két hónapig bujkált a rendőrség elől az a férfi aki  Ikrény közelében elgázolt egy kerékpárost, aki a balesetben életét vesztette.
Forrás: police.hu

Egyetlen hívással elkerülhetjük a cserbenhagyást

A tapasztalataink szerint a lelkiismerete elől egyetlen cserben hagyó sem menekülhet – mondta el Csuka Krisztián rendőr főhadnagy a Győri Rendőrkapitányság Közlekedési Osztály alosztályvezetője. 

  • Egyetlen telefonhívással eleget tehetünk a segítségnyújtási kötelezettségünknek 
  • A törvény nem várja el az újraélesztést vagy egyéb orvosi szintű segítségnyújtást 
  • Ugyanakkor a 112-t hívni jogi és emberi kötelezettség is

Az utas is felelős

Csuka Krisztián rendőr főhadnagy kiemelte bár a köznyelvben a segítségnyújtás elmulasztását és a cserbenhagyást gyakran szinonimaként használjuk jogilag két külön kategóriát jelentenek.

– Segítségnyújtás elmulasztásáról akkor van szó, ha az eset során az egyik fél láthatóan megsérül és a másik fél nem hív segítséget.

 Fontos kiemelni, hogy gépjárműveknél az utasokra is érvényes a segítségnyújtási kötelezettség.

Ha nem teszik meg, kisebb mértékben, de nekik is felelniük kell. Cserbenhagyásról pedig olyan esetekben beszélünk, amikor a sérülés veszélye fennállt, de az illető ennek ellenére elhagyta a helyszínt. Például ha két autó túl közel megy egymáshoz és az egyik visszapillantó tükre betöri a másik jármű ablakát feltételezni kell, hogy annak vezetője vagy utasa megsérülhet.

Több év börtön járhat érte

A főhadnagy hozzátette a segítségnyújtást elmulasztók legtöbb esetben azzal védekeznek, hogy bepánikoltak és ezért hagyták el a helyszínt. Fontos azonban emlékezni arra, hogy bármelyikünk lehet áldozat is.

– Volt olyan eset, amikor életet mentett, hogy a baleset okozója időben hívta a 112-t.

A törvény szerint, akár két év börtön büntettessél is sújtható az, aki elhagyja a helyszínt. Ez három évre emelkedik, ha a sérült életét veszti a segítségnyújtás elmulasztása miatt.

– Vannak esetek, amikor maga a sérült utasítja vissza, hogy segítséget hívjanak. Ilyenkor is tárcsázzuk a 112-t, előfordulnak esetek, amikor nem látszanak külsérelmi nyomok és csak órákkal később derül ki, hogy az illetőnek belső vérzése volt. A sérült általában nincs belátási képessége 100 százalékos birtokában, különösen igaz ez, ha fiatalkorú az érintett. Ha a sértett időközben elhagyja a helyszínt mondjuk el a kiérkező mentőknek, hogy mi történt.

A bíróság is elkerülhető

A felelősségvállalás azért is különösen hasznos, ugyanis könnyebb sérülések esetén a felek moderátoron keresztül is rendezhetik az esetet, ilyenkor az elkövető bocsánatot kér és megállapodnak egy elfogadható kárpótlásban, ami lehet pénz vagy egyéb segítség nyújtás is. Ilyenkor a feleknek nem kell részt venniük a hosszadalmas bírósági eljáráson az okozónak pedig nem lesz priusza, nem kerül be a rendőrségi nyilvántartásba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában