A példa nélküli ügy hátteréről először nyilatkoztak

2021.01.08. 19:33

Megszólalt a darnózseli darabolós gyilkosság két nyomozója

Életünk egyik legemlékezetesebb gyilkossági ügyeként élték meg ezt

kisalfold.hu

Vidákovich Gábor alezredes és Lóth András őrnagy

Forrás: Zsaru magazin

Fotó: Szabó, Rendőrség

Lapunk is végigkísérte annak a horrorgyilkosságnak az ügyét, amely 6 éven át húzódott, mire végül tavaly pont került a végére: N. Jánost több alkalommal is felmentették, majd elítélték, volt házi őrizetben és letartóztásban is, mire 2020 októberében a Kúria mondta ki a végső ítéletet: 21 év fegyház.

Vidákovich Gábor alezredesnek, és Lóth András őrnagynak komoly szerepe volt abban, hogy az öt bírói fórumot is megjárt eljárásban végül 21 év fegyházra ítélték a feleségét előre megfontolt szándékkal megölő, majd feldaraboló férfit. A Zsaru Magazinnak beszéltek először a darabolós gyilkosság nyomozásának hátteréről.

Vidákovich Gábor alezredes és Lóth András őrnagy
Fotó: Zsaru magazin

Judit 2014. május 27-én, kedden tűnt el. Először eltűnési ügyben indított eljárást a rendőrség. Három nappal később pedig az előzmények ismeretében már a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya is bekapcsolódott az ügybe – idézte fel a lapnak a nyomozás előzményeit Vidákovich Gábor alezredes, a rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója.

A Zsaru Magazinnak arról beszéltek, hogy az ügy első heteiben N. János gyors egymásutánban két különböző alibiről beszélt a rendőröknek, aztán mondott még egy harmadik verziót is. Pénteken Lóth Andrásnak még azt részletezte, hogy egy férjes asszonnyal volt, majd hétfőn Vidákovich Gábornak már arról kezdett beszélni, hogy a felesége eltűnése időpontjában egy kamionos haverjával seftelt. Feketeárut vett, és ezt nem akarja a vallomásában elmondani. Hiába győzködte az alezredes, hogy egy ember eltűnésénél nincs komolyabb dolog. Ha nem tesz vallomást, ő marad az első számú gyanúsított.

N. János friss sérüléseire figyeltek fel

– Közben feltűnt nekünk, hogy friss sérülések voltak a férfin – emlékezik Lóth őrnagy. – A kis­ujja eltört, a lábán horzsolásokat láttunk. Az első perctől kezdve azt gondoltuk, hogy ezeket a sérüléseket akkor szerezhette, amikor végzett a feleségével. Mi az első perctől kezdve arra gondoltunk, hogy a rendelőnél, szemtől szemben támadta meg Juditot a férfi. Feltehetőleg megfojtotta, a nő pedig próbálta lefejteni nyakáról az ujjait, és közben rugdalta a lábát, csak ez lehet a magyarázata a férfi sérüléseinek.

Hatalmas áttörés történt a nyomozásban, amikor jelentkezett egy szemtanú. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság rengeteget dolgozott az ügyben, ennek köszönhetően az egyik kollégánál jelentkezett egy férfi. Ő arról számolt be, hogy látta N. Jánost csütörtök dél körül a darnózseli réten egy zsákból valamit kiszórni – mesélték a lapnak. Erről a Kisalföld is beszámolt, igaz akkor az értesüléseinket nem erősítette meg a rendőrség. Ezt követően vonultak ki a helyszínre.

– Ami nagyon megmaradt bennem, az, ahogy az egyik kis darabot a kezembe fogtam. Azonnal felismertem, hogy egy emberi bőrmaradványt tartok a kezemben. Judit ujjbegyének a bőrét – idézte fel a lapnak Vidákovich Gábor.

https://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovar-es-kornyeke/emberoles-darnozselin-szakertok-elott-a-nyomok-foto-4541398/

Miután a szakértő kimondta, a darnózseli réten N. János feleségének a földi maradványait találták meg, a férfit emberölés gyanúja miatt ­Vidákovich Gábor alezredes hallgatta ki. A férfi a kihallgatása alatt olyannyira izzadt, hogy a nadrágját, de a cipőjét is teljesen átizzadta – emlékezett vissza az alezredes. Aki az erről a kihallgatásról készült jegyzőkönyvet elolvassa, az látja, hogy mint a vízfolyás, úgy hazudott – mondta a Zsaru Magazinnak. Amihez Lóth András őrnagy azt tette hozzá, hogy volt egy jegyzőkönyv, amit a végén már nem volt hajlandó aláírni. – Akkor már teljesen kikészült. A poligráfvizsgálatot is akkor tagadta meg. Elvesztette a fonalat, már színlelni sem akarta, hogy megpróbál velünk együttműködni – idézte fel az őrnagy.

Egy évig semmilyen információt nem adott a nyomozásról a rendőrség. Feltehetőleg azért, mert a férfi végig tagadta a bűnösségét. Akkor a közvélemény azonban már azt gondolhatta, hogy közel van a nyomozás lezárása.

Összesen öt bírói tanács tárgyalta az ügyet. Kétszer a halálok hiánya miatt felmentő ítélet született. Közben N. János szabadlábra került. Egészen a legutóbbi időkig úgy tűnt, hogy a férfit emberölésért sosem ítélik el. Nem így történt. Az ötödikként ítélkező Kúria a bizonyítékok zárt láncolata alapján arra jutott, hogy az asszonyt megölték.

– Életünk egyik legemlékezetesebb gyilkossági ügyeként éltük meg ezt akkor – mondta a lapnak Vidákovich alezredes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában