kisalfold.hu videó

2024.07.24. 07:36

Hatalmas és mézédes az idei görögdinnye, Győr-Moson-Sopronban is erős a szezon - fotók, videó

Ízben és mennyiségben is erős az idei dinnyeszezon. A kevés csapadéknak köszönhetően a betegségek is elkerülik a termést. A görög- mellett a sárga- és a mézdinnye is kelendő.

Kisalföld.hu

Felvételünkön Szabó Tamás, Péter és Balázs, akik a szezon végéig mindennap kóstolják a friss győrladaméri dinnyét. Fotó: Molcsányi Máté

A rekkenő hőségben nincs is kellemesebb hűsítő finomság, mint egy nagy szelet hideg, mézédes dinnye. A győrladaméri Szigetközi Szabó Kertészetbe is sorban érkeznek a vásárlók. A pulton hatalmas sötétzöld dinnyék terpeszkednek. – Sok és szép formás a dinnye az idén. A csapadékszegény időnek köszönhetően a gombabetegségek is elkerülik a gyümölcsöt – mondták el a Szabó testvérek, Balázs és Péter, a kertészet vezetői. – Az ország délebbi tájain előrébb járnak a szezonban, július végére valószínűleg már be is takarítják a termés nagy részét. Mi is több szakaszban ültettünk, de a szeptemberi Lőrinc-napig nem valószínű, hogy kitartunk.

– Körülbelül augusztus 20-ig tarthat majd a mi szezonunk, utána már erősen kérdéses, hogy meddig lesz dinnyénk. Abban reménykedünk, hogy a szezon második felében kicsit feljebb mennek a termelői árak, mert jelenleg a nagyáruházak akciói nagyon alacsonyan tartják őket – folytatták a Szabó testvérek. 

A Szigetközi Szabó Kertészetben a klasszikus görög- mellett sokan keresik a cantaloupe típusú sárgadinnyét és a fehér belsejű cukordinnyét is. Később pedig a kevésbé ismert fajtát, a Piel de Sapót is megkóstolhatják majd a vásárlók. 

A dinnye kiválasztásának technikája sokszor még családokon belül is vitákat generál. Ahogy a dinnyeszezon elkezdődik, sok helyen olvashatunk arról, hogy miként válasszunk érett dinnyét. Mi megkérdeztük a termesztőket, ők mit tanácsolnak. 

– A dinnye több jelét is mutatja az érésnek: a lombozat és a termés színe, valamint mintázata megváltozik, a kocsánnyal szemben lévő kacs elszárad, és az érett dinnyére jellemző mélyen kongó hang is jelzi a betakarítás elérkeztét. A minőségi dinnyét termelők csak a teljesen érett, kifogástalan formájú és küllemű dinnyét takarítják be. Több félrevezető információ kering arról, hogy miként válasszunk érett dinnyét. Tévedés, hogy az a dinnye érett, aminek már elszáradt a szára, hiszen a dinnyét zöld szárral takarítjuk be. A száraz szár arról árulkodik, hogy a dinnyét már több mint egy hete betakarították. A dinnye mérete és alakja fajtajelleg, nem ezen múlik a minősége. Vásárlásnál inkább arra figyeljünk, hogy a méretéhez képest nehéz legyen a dinnye. Érdemes kopogtatni is, bár ehhez azért kis gyakorlat is szükséges. Vegyük kézbe a dinnyét, és a másik kezünkkel ütögessük meg. Ha tompán puffogó hangot hallunk, akkor az túlérett példány lehet, húsa már nem roppanós. Sokan szokták a sárga foltot figyelni, ez valóban árulkodó, de nem minden esetben alakul ki a termésen. Foltos, puha héjú vagy deformált dinnyéket se válasszunk. A legjobb, ha olyan kiskereskedőtől vagy termelőtől vásárolunk, akiben megbízunk, nekik érdekük, hogy finom gyümölcsöt adjanak el, hogy a vásárló visszatérjen hozzájuk. 

Rozsicsné Czimzer Rita minden héten Győrzámolyról érkezik dinnyéért. Fotó: Molcsányi Máté

– Amióta megnyitottak, minden évben itt Ladaméron veszem a dinnyét. Hetente kétszer jövök, nagyon finom édes, megéri az árát – mondta el Meggyes Józsefné. 
Rozsicsné Czimzer Rita hetente egy-két alkalommal jön, általában 10–12 kiló közötti dinnyét visz haza Győrzámolyra. 

– A család nagyon szereti, különösen a párom. A görög- mellett mindig megkóstoljuk a cukor- és a sárgadinnyét is. 

Sopronban öt helyen állnak a Békési Mézédes Dinnye standjai, ahol valóban ízletes és óriási gyümölcsöket kínálnak. – Erős az idei szezon, a meleg miatt idén hatalmas dinnyék teremtek, amelyek mézédesek. A legtöbb gyümölcsöt a visszatérő vendégeink viszik el, akik a méretes termések miatt általában csak fél dinnyéket választanak, de sok külföldi vendégünk is rendszeresen visszajár. Nemcsak görögdinnyét árusítunk, hanem van sárgadinnyénk is, aminek szintén kiváló szezonja van, de azt kevesebben szeretik – osztotta meg tapasztalatait Nyikos Jenő. 

Hozzátette, a Békés vármegyei Medgyesegyházáról érkező görögdinnye kilója 500 forint, de árulnak még sárgadinnyét is, 700 forintért kilónként, illetve kukoricát 300 forintos darabáron. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában