Befektetés

2024.06.27. 07:07

Mosonmagyaróváron álmodott tükrök - 33 millió euróból fejleszt Magyarországon az indiai Motherson Csoport

Az indiai Motherson Csoport 33 millió euró értékben fejleszti magyarországi üzemeit, köztük a mosonmagyaróvári és a mosonszolnoki gyárait. A Lajta-parti városban mérnökségi centrumot hoztak létre, így a tervezéstől a késztermékig itt állíthatják elő a visszapillantó tükröket az autókhoz.

Mészely Réka

15 autógyártó vállalkozásnak készülnek visszapillantó tükrök Mosonmagyaróváron és Mosonszolnokon.

A Motherson Csoport leányvállalati találkozóján jelentették be a napokban, hogy az indiai autóipari alkatrészgyártó cég 33 millió euró értékben bővíti kapacitásait Kecskeméten, Mosonszolnokon, Mosonmagyaróváron és Túrkevén. Hogy milyen fejlesztések zajlanak Győr-Moson-Sopron második legnagyobb foglalkoztatójánál, arról Frey Gergelyt, a Motherson Csoport képviselőjét kérdeztük.

– Mosonmagyaróváron épületbővítés történt: ide hoztuk a mérnökséget, egy mérnökségi centrumot létesítettünk, showroommal, ahol be tudjuk mutatni a termékeinket. Németországból Mosonmagyaróvárra helyezik át a tervező- és projektmérnökséget, így a visszapillantó tükrök már a tervezéstől a késztermékekig itt fognak megszületni. A kamerarendszereket továbbra is Németországban tervezik – tudtuk meg Frey Gergelytől. Kiemelte: a Lajta-parti városban az üzem egy 500 négyzetméteres, kétszintes épülettel bővült, melynek az átadása már megtörtént.

15 autógyártó vállalkozásnak készülnek visszapillantó tükrök Mosonmagyaróváron és Mosonszolnokon.

Arról is beszélt, hogy Mosonszolnokon egy félautomata raktár jön létre. – Eddig Hegyeshalomban béreltünk raktárt. Ám megnőtt az igény a raktározásra, így arról döntöttünk, hogy a mosonszolnoki gyár mellett készüljön egy tízezer négyzetméteres félautomata raktár, ahol robotizált rendszer adja ki a dobozos anyagokat – fogalmazott Frey Gergely. Túrkevén a raktárépületet bővítik, Kecskeméten pedig a gyárat. A mosonmagyaróvári térség legnagyobb foglalkoztatója újból bizakodó, és ezt jelzik a fejlesztések is.

– Indulnak új projektek, ezért is fontosak a bővítéseink. Jelenleg 15 autóipari cégnek vagyunk a beszállítói, gyakorlatilag a koreaiaktól a németeken keresztül a franciákig. Most egyébként egyre nagyobb tendencia, hogy Nyugat-Európából Kelet-Európába költöztetik át az autóipari beszállítók gyártókapacitásaikat, elsősorban a bérköltségek miatt – húzta alá a szakember.

– Kelet-Európában van jövőjük az autóipari beszállítóknak, erre a hullámra fel kell ülnünk – szögezte még le. A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club névadója egyébként a városban és Mosonszolnokon kétezer munkatársat foglalkoztat, Túrkevén ötszázat és Kecskeméten ezret. Az említett fejlesztések és új projektek által további létszámbővítést is terveznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában