Környezetszépítő verseny

2024.10.14. 07:50

A legszebb kert Győrben – Fotókon mutatjuk tíz év munkájának a csodás eredményét

Cseri Attila nyerte a Virágos Városunk Győr környezetszépítő verseny családi ház kategóriáját. Kertjét a Kisalföldnek is megmutatta.

Gyurina Zsolt

Cseri Attila kertje a legszebb lett Győrben.

Fotó: Molcsányi Máté

Álomvilág 600-700 négyzetméter

Cseri Attila nyerte a Virágos Városunk Győr környezetszépítő verseny családi ház kategóriáját. A győztes a Kisalföldnek elmondta, hogy tizenegy éve vették házukat Kismegyeren, egy panellakásból költöztek oda feleségével és két gyermekükkel. A telek mérete ezer négyzetméter, ebből a gondozott kert 600-700 négyzetméter.

Cseri Attila kertje, a Virágos Városunk Győr környezetszépítő verseny családi ház kategóriájának győztese.
Cseri Attila kertje, a Virágos Városunk Győr környezetszépítő verseny családi ház kategóriájának győztese.
Fotó: Molcsányi Máté

Mindig szerettem volna tevékenykedni egy kertben, szerettem volna egy konyhakertet is, csak a legszükségesebbekkel, hogy legyen friss zöldség és gyümölcs

 - tekintett vissza arra Cseri Attila, miként sikerült kialakítani azt az otthont, amely méltán győzött a környezetszépítő versenyen. – Kellett tíz év, mire nagyjából kialakult a kert képe. A mai napig gyűjtöm a tippeket szakáruházak eladóitól, szaklapokból. Figyelünk a fenntarthatóságra, vagyis komposztálunk, ágat darálunk, mulcsozunk.

40-50 növény a kertben 

Cseri Attila, a Virágos Városunk Győr környezetszépítő verseny családi ház kategóriájának győztese kifejtette, hogy igyekezett úgy alakítani a kertet, hogy kevesebb erőt vegyen el a gondozása a munka mellett, vagyis a betegségekre kevésbé fogékony fajokat ültetett, vagy éppen olyanokat, amelyek jobban tűrik a szárazságot, kevésbé kell öntözni őket. Bár van fúrt kútja és telepített öntözőrendszert is. Volt persze pár zsákutca, néhány növényt át kellett ültetni, mert kiderült, hogy az eredeti helyét nem szereti. Nemrégiben elkészült egy kerti tó is az udvar végébe, ez most az ékessége az egésznek. 

– Leginkább egyedül dolgoztam rajta, kiástam és elhordtam a földet, vízkezelő rendszert telepítettem bele, szűrőt. Nagy fáradtságot jelentett, de megérte, mert nagyon jó üldögélni a szép tavacska partján, borozgatni, kávézgatni. Ahogy elkészült, pár nap alatt belakták a vízi állatok, a növények elkezdtek éledni benne - fogalmazott a nyertes. – A kertemben kevés az egynyári növény, inkább bokrokat, fákat ültettem pont azért, mert azokkal kevesebb a munka. Mintegy 40-50 faj található meg a területen, amely leginkább tavasszal és ősszel ad több munkát. 

Így, hogy nagyjából elkészült, már nem is olyan sok a vesződség vele. 

Pénzt csak eleinte vitt, most már nem is nagyon kell ráfordítani semmit.  Azt már most látom, hogy folyamatosan kell változtatni rajta, például a melegebb időjárás más növények ültetését igényli. 

Hamar megtelt a kis kerti tó állatokkal.
Hamar megtelt a kis kerti tó állatokkal.
Fotó: Molcsányi Máté

Törpe gyümölcsfák

Van három gyümölcsfája, alma, meggy, körte, ezek mind törpe vagy oszlopos fák, hogy ne foglaljanak sok helyet, illetve az évek alatt megeredt egy diófa, már szép nagyra nőtt. Tervez ültetni még további gyümölcsfákat is, szilvát és barackot, szintén kis méretűeket. 

Van sajnos egy vakondom is, amely persze okoz gondokat, de együtt kell élni vele, nem lehet mit tenni ellene. Főleg az eperültetvényben tesz kárt, ez alá vakondhálót telepítettem. Van egy kutyánk is, keverék, de nagy szerencsénk van vele, nem ás ki mindent, békén hagyja a kertet. A tóban pedig halak élnek, így teljes az állatvilág. A megszépült kertet a feleségem és a gyerekek is nagyon élvezik, sok időt töltenek benne

 - mutatta be kertjét Cseri Attila.

Sopron legszebbnek választott kertjéről ide kattintva olvashatják riportunkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában