Globális klímaváltozás – Példátlan kihívás előtt áll az emberiség

Portugáliában ülésezett a napokban az Európai Klímaszövetség küldöttgyűlése. A szervezet egyhangúlag választotta meg az elnökség új tagjaként Laki Györgyöt, Kajárpéc polgármesterét. Az elöljáró podcast adásunkban mesélt az egyesületről, feladatairól, terveiről, és a globális klímaváltozás aggasztó kérdéseiről.

Ollári Gergely

Az Európai Klímaszövetség helyi közösségek hálózata, a szövetség tagjai (települési önkormányzatok és közösségek) azt tűzték ki célul, hogy saját területükön igyekeznek csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szervezetben jelenleg huszonhét európai országból több mint kétezer város, település, társadalmi szervezet és közösség működik együtt a globális klímaváltozást okozó problémák orvoslásáért. 

Globális klímaváltozás – példátlan kihívás előtt áll az emberiség- mondja Laki György, Kajárpéc polgármestere, akit két évre választották meg az Európai Klímaszövetség elnökségi tagjának.
Globális klímaváltozás – példátlan kihívás előtt áll az emberiség- mondja Laki György, Kajárpéc polgármestere, akit két évre választották meg az Európai Klímaszövetség elnökségi tagjának. 
Fotó: Molcsányi Máté

– Tizenöt évvel ezelőtt alakítottuk meg a magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséget, önkormányzatok és civil szervezetek segítségével. Körülbelül tíz éve kapcsolódtunk be a nemzetközi szervezet munkájába. Úgy gondolom, az, hogy bekerültem az elnökségi testületbe nagy elismerés, megtiszteltetés, de felelősség is. Frankfurti központtal működünk, brüsszeli képviselettel, és az is nagy öröm számomra, hogy első magyarként választottak be a szervezetbe

– fogalmazott Laki György Kajárpéc polgármestere. 

Mint adásunkban említette: 

a globális klímaváltozás korunk egyik legkomolyabb kihívása. A környezet- és klímatudatosság azonban nem velünk született képesség, sokat kell tanulnunk. 

Hallgassa meg itt:

Globális klímaváltozás – példátlan kihívás előtt állunk

– Mindannyiunknak tenni kell a változásért, a biodiverzitásért. Érdekes adat, de kimutatták, hogy az elmúlt 25 év alatt hetvenöt százalékkal csökkent a rovarok száma. A klímaváltozás kérdése aggasztó, gondoljunk csak a víz-, az élelmiszer-pazarlásra, a szélsőséges időjárási jelenségekre. 

Egy azonban szinte biztos: nem tudjuk mikor jön el a pont, amikor végleg összeomlik az egész rendszer. De az is biztos, hogy mindannyian tehetünk a változásért

 – részletezte az elöljáró. 

A szervezet újonnan megválasztott elnökségi tagjával Ollári Gergely, lapunk újságíró munkatársa beszélgetett Podcast stúdiónkban.
Fotó: Molcsányi Máté

Podcast adásunkban hangsúlyozta: a klímaváltozás kapcsán példátlan kihívás előtt áll az emberiség. Környezet- és klímavédelemmel kapcsolatban több mint száz világnapi figyelemfelkeltő kampány létezik egy évben. Madarak és fák napja, autómentes nap, stb.

– Ezekkel a kampányokkal fel kell hívni az emberek figyelmét a problémákra. Napjainkban aszály és árvíz együtt járnak. Porviharok okoznak baleseteket. Az emelkedő trendet jól mutatja, hogy 1901 óta a tizenöt legmelegebb év közül tíz 2000 után volt. A felmelegedés is valós probléma. Aggasztó adatok, amin sokat kell gondolkoznunk – emelte ki Laki György. 

Kajárpéc község számára nem idegen a klíma szó. 2021-ben a magyar települések közül elnyerték az Európai Klímaszövetség Klíma Sztár díját, mellyel a legjobb helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket, tevékenységeket díjazza a szervezet Európában. Akkor, a Győr melletti község az élmény- és értékalapú szemléletformáló tevékenységekért, valamint a települési zöldfelületek megóvásáért és fejlesztéséért kapta meg az elismerést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában