Őseik táncát járták a legények Szent Mihály napján – Fotók, videó

Őseik táncát járták a hétvégén a kónyi legények. Szombaton és vasárnap tartották meg a Verbunk napját, illetve a hetedik Búcsúi Verbunktalálkozót, a kónyi verbunkot mutatták be.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Cs.Kovács Attila

A kónyi verbunk ősi tánca a községnek. Hetedik alkalommal rendezte meg Kónyban a Hagyományőrző és Kulturális Egyesület a Búcsúi Verbunktalálkozót. Idén a rendezvény kiegészült a Hagyományok Háza által kezdeményezett Verbunk napja országos programsorozat rábaközi eseményével. Így a községben két napon keresztül, szombaton és vasárnap szólt a kónyi nóta: "Ez a kislány, barna kislány, sej-haj, de kisírta a szemét...

A kónyi verbunkot járták a legények. Fotó: Cs. K. A.

Vasárnap délelőtt őseik szokása szerint a legények a nagymise után a templom előtti téren járták el a kónyi verbunkot, így nyitották meg Szent Mihály napján a világi búcsút.

Kiss Miklós, a házigazda egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Elődeink, akik ránk hagyták a kónyi verbunkot, gondolták-e valaha, hogy a számukra oly kedves és életüket átfogó tánc még 2024-ben is ilyen meghatározó lesz a jövő nemzedéke számára? Nem tudom a választ, de abban biztos vagyok: hittek abban, hogy a befektetett munkájuk meghozza a gyümölcsét, mert megtették a tőlük telhetőt, a munkát elvégezték. A jó példa előttünk van

- fogalmazott Kiss Miklós, majd nagyapjának, Tóth Gyulának "adta át" a szót, aki egy régi-régi hangfelvételről mesélt a verbunkhoz kötődő élményeiről. Gyula bácsi egyike volt azoknak az idős helyieknek, akik az 1990-es években szívügyüknek tekintették a tánc felelevenítését és a hagyomány átadását a fiataloknak.

"A verbunk nekünk korai szórakozásunk volt és megpróbáltuk már gyerekkorunkban megtanulni. Gulyásgyerekek voltunk, marhákat őriztünk, délben volt időnk összeállni és gyakorolni. Előtte figyeltük az idősebb legényeket, akik a kocsmák udvarán már gyakorolták a búcsúi verbunkot. Amikor már úgy éreztük, hogy tudjuk, sokszor harmincan is körbeálltunk és rúgtuk a táncot mezítláb"-hangzott Gyula bácsi története.

Elődeink szavai nekünk is erőt adnak és példaként állnak ők előttünk. Köszönjük barátainknak, akik eljönnek hozzánk és megtisztelnek bennünket azzal, hogy közösen járják velünk verbunkunkat és megélik velünk szülőfalunk hagyományait. Nem tudom szavakba önteni, mennyit jelent ez számunkra

- tette hozzá Kiss Miklós.

A beszéd után a legények eljárták Kóny ősi táncát, a verbunkot, majd dusoztak egyet és csárdásba vitték a lányokat. A talpalávalót Greznár Zoltán és zenekara húzta a kónyi templomtéren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában