Legyen öröm az iskolakezdés!

2024.08.29. 07:22

Több mint 200 nehéz helyzetű gyermeken segítettek – Tanév előtt adományokat adtak át Győrben

A Győri Egyházmegyei Karitász idén tanszer adományozásával, valamint az egyházmegyei családbizottság és a Pedró Pékség közös felajánlásával egészíti ki saját területén a Katolikus Karitász országos utalványadományozási programját, amely Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű kampányával évente közel 10 ezer nehéz sorsú gyermek beiskolázásának terhein enyhít.

Gyurina Zsolt

Dr. Veres András megyéspüspök a győri karitász központjában megáldotta a nehéz helyzetű családok gyermekeinek átadott tanszereket.

Fotó: Csapó Balázs

Szerdán győri központjukban nehéz sorsú családok vehettek át tanszercsomagot. Lőrincz Attila győri karitászigazgató kiemelte: ­szervezetük 2,2 millió forint értékű támogatással 215 nehéz helyzetben lévő gyermeket segít az új tanév elején. Július végétől várták a felajánlásokat, hogy a nehéz szociális háttérrel rendelkező diákok az új tanévben is valódi esélyt kapjanak a tanulásra.

A Rétalapról érkezett Polgár Kíra és Polgár Hanna nagyon örült az új iskolai ceruzáknak, gyurmáknak, füzetcsomagnak. 
Fotó: Csapó Balázs

Lőrincz Attila győri karitász­igazgató hangsúlyozta: a Győri Egyházmegyei Karitász kiemelt figyelmet szentel a szükséget szenvedő családok segítésére, terheinek csökkentésére, különösen igaz ez az iskolakezdés közeledtével. 

Program közel másfél évtizede 

A számok nyelvén mindez azt jelenti, hogy a Katolikus Karitász (amely tizennegyedik éve hirdeti meg a programot) által idén biztosított 1.200.000 forint értékű tanszerutalványt 210 ezer forinttal egészítették ki saját keretükből, a Pedró Pékség 333 ezer forintot adományozott, illetve a rászorultsági igényeket tapasztalva a győri püspökség további 500 ezer forinttal támogatta az egyházmegye nehéz sorsú diákjainak iskolakezdését. 

Bábolnától Tatáig jutott az adományokból 

Ez összesen 2.243.000 forint értékű támogatás, melyet szerdán különböző formában (mint például tanszercsomag) nyújtottak át a szükséget szenvedő családoknak. Támogatásuk az egyházmegyében Győrön kívül eljutott Bábolnára, Bezenyére, Bőre, Bükre, Csornára, Fertőszéplakra, Harkára, Kisbérre, Levélre, Lébénybe, Mosonmagyaróvárra, Nagybajcsra, Öttevényre, Répcevisre, Sopronba, Sopronkövesdre, Szákszendre és Tatára. 

Egyházmegyei szinten 18 önkéntescsoportjukkal tudnak segíteni. 

Elhangzott, hogy az egyik lelkes önkéntesük, az esztergomi ferences gimnázium tanulója fontosnak tartotta, hogy a nyári szünet alatt egy tanulási nehézséggel küzdő általános iskolás diákot korrepetáljon. A többalkalmas szorgalmas felkészítésnek meg is lett az eredménye, a fel­karolt diák sikeresen vette az akadályt, eredményes pótvizs­­gát tett. 

Az összefogás fontossága 

Németh István családreferens, soproni plébános azt mondta, hogy az egyházmegyei gyermeknapon korábban gyűjtött adományt is a családoknak adták. Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosa a család, az összefogás fontosságáról beszélt, és arról, hogy az új tanszerekkel könnyebb lesz a tanulás is. Végül dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg a tanszereket. 

Szeptember 15-ig várják a felajánlásokat, hogy a nehéz helyzetű gyermekek az új tanévben is valódi lehetőséget kapjanak a tanulásra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában