kisalfold.hu videó

2024.08.02. 12:10

Csibész győri szurikáták a főszerepben – ők is segítenek a város megismerésében – fotók, videó

Pénteken mutatta be a Xantus János Állatkert legújabb attrakcióját, és a nemrég született szurikátákat. A város önkormányzata, a Tourinform közös ponttal várja már az állatkert látogatóit. A szurikáták ráadásul egyik főszereplői annak a játéknak is, amit Győr városának megismerésére, kedvcsinálóként belvárosi látogatásra indít az állatkert és az önkormányzat.

Ollári Gergely

A Xantus János Állatkert évek óta a győri és a térség turizmusának legfőbb motorja. Az évente ide látogató, főként vidéki és külföldi kétszázötven ezer látogatóval szeretnék jobban megismertetni a megyeszékhelyet. 

Csibész győri szurikáták a főszerepben – ők is segítenek a város megismerésében.
Csibész győri szurikáták a főszerepben – ők is segítenek a város megismerésében.
Fotó: Molcsányi Máté
  • Állati városkvíz gyermekeknek 
  • Új turisztikai pont 
  • A szurikátáktól a zsiráfokig

A közös projekt célja, hogy azok, akik az állatkertbe érkeznek, ne csak a 140 különböző állatfajjal találkozzanak ideérkezésük alkalmával, hanem maradjanak még pár napot Győrben, és tekintsék meg annak nevezetességeit is. 

Ennek elősegítésére hoztak létre nemrég egy szabadtéri kiállítást Győr főbb értékeivel és turisztikailag is érdekes látnivalóinak felvonultatásával az állatkert bejáratától nem messze. A gyerekeknek többek között állati városkvízzel is kedveskednek, amiben az állatkertben élő állatok mellé párhuzamba állítva mutatják be a város érdekességeit.

Ebben a játékban is főszerepet kapnak a győri szurikáták, akik a győri kazamata rendszerhez hasonlóan, saját földalatti járatokat alakítanak ki, közben, mint a várőrök egy társuk két lábra ágaskodva őrködik. 

Az eseményen Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos elmondta: lassan két éve merült fel az ötlet, hogy az állatkertben is legyen egy turisztikai pont, ebben a Tourinform iroda és az Állatkert is partner volt. 

 A cél az volt, hogy az állatkertbe érkező turistának bemutassuk azt, hogy Győr nem egy napos város, több éjszakát is el tudnak itt tölteni, és közben meg a megyeszékhely nevezetességeit. Egy állatkvíz játékot is kitaláltunk közösen, egy térkép segítségével ismerhetik meg a gyermeket a különböző állatfajokat, és a város különböző nevezetességeit 

– fogalmazott polgármesteri főbiztos. 

Dr. Andréka György, a győri Xantus János Állatkert igazgatója a Kisalföldnek elmondta: célunk, hogy azok a vendégek akik eljönnek hozzánk, kapjanak egy nagy szeletet Győr városából is. 

Dr. Andréka György, a győri Xantus János Állatkert igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a szurikáta igazi csibész állatkerti faj, négy kölyök született nemrég, és a felállított kifutóval azonnal közönségkedvencek is lettek.
Dr. Andréka György, a győri Xantus János Állatkert igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a szurikáta igazi csibész állatkerti faj, négy kölyök született nemrég, és a felállított kifutóval azonnal közönségkedvencek is lettek.  
Fotó: Molcsányi Máté

– Próbáltuk összekötni az állatkerti fajokat a város értékeivel, nevezetességeivel. A városban van egy csodálatos kazamata rendszer. Egy kicsit elfeledett, eldugott. Viszont itt az állatkertben vannak olyan fajok, amelyek a föld alatt élnek és mozognak. Ilyenek a csupasz turkálók, a szurikáták, ilyenek a földi malacok. Ők is kazamata jellegű lakóhellyel rendelkeznek. Aztán vannak zsiráfjaink, hosszú nyakkal, és magasból nézik a világot. A városnak is több magas pontja van, ahonnan lenézve, szintén egy csodálatos világot és életet láthatunk. Így kapcsolódik össze az állatkert, a benne található állatok, és Győr értékei, érdekességei, nevezetességei –fogalmazott az igazgató. 

Pénteken mutatta be a Xantus János Állatkert legújabb attrakcióját, és a nemrég született szurikátákat.
Pénteken mutatta be a Xantus János Állatkert legújabb attrakcióját, és a nemrég született szurikátákat. 
Fotó: Molcsányi Máté

A győri Xantus János Állatkertben nem is olyan régen születtek meg azok a szurikáták, amelyek a kvízjáték fontos szereplői. Az öt felnőtt szurikáta mellett most már négy kölyökkel is találhatnak azok, akik ellátogatnak az állatkertbe. 

 A szurikáta igazi csibész állatkerti faj, négy kölyök született nemrég, és a felállított kifutóval azonnal közönségkedvencek is lettek. 

– Pici állat, súlya nem haladja meg az egy kilót, és egy túlélésre született ragadozó állat. A hetven napos vemhességi időszak után egészen hihetetlen de gyorsan nőnek, cseperednek és vállnak részeivé az állatkertnek – tette hozzá az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában